Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ούτε με τους Houthis τα καταφέρνει η Δύση - Είναι γεμάτοι πυραύλους - ΗΠΑ: Μένει πολλή δουλειά ακόμα

Ούτε με τους Houthis τα καταφέρνει η Δύση - Είναι γεμάτοι πυραύλους - ΗΠΑ: Μένει πολλή δουλειά ακόμα
Οι Houthis ανακοίνωσαν ότι συνολικά έχουν ήδη πραγματοποιήσει 38 στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα αλλά και στον Ινδικό ωκεανό.
(upd) Ούτε με τους αντάρτες Houthis μπορεί να τα βγάλει πέρα η Δύση, καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους παραδέχονται πως δεν μπορούν να σταματήσουν τις επιθέσεις τους με πυραύλους και drones κατά εμπορικών και πολεμικών πλοίων στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του κόλπου του Άντεν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο ακριβός στρατιωτικός εξοπλισμός των δυτικών Συμμάχων δεν τα καταφέρνει απέναντι στον σαφώς υποδέεστερο των Houthis.
Σε δηλώσεις του ο υποναύαρχος Mark Miguez, διοικητής του αμερικανικού στόλου στην Ερυθρά Θάλασσα, παραδέχεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν ακόμη πολλή δουλειά να κάνουν σε σχέση με τις ενέργειες των Houthis, αν και όπως λέει, κατάφεραν να μειώσουν εν μέρει τις δυνατότητες των Houthis.
Ερωτηθείς ωστόσο το πότε εκτιμά ότι οι συμμαχικές δυνάμεις θα καταφέρουν να σταματήσουν τις επιθέσεις των ανταρτών, ο Αμερικάνος υποναύαρχος αποφεύγει να τοποθετηθεί.
Μάλιστα το δημοσίευμα επισημαίνει ότι παρά τα ακριβά όπλα που χρησιμοποιούν κατά των ανταρτών οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους, αυτά δεν είναι ικανά για να σταματήσουν τις επιθέσεις των Houthis κατά των εμπορικών και πολεμικών πλοίων στην περιοχή.

Ασύμφοροι οι Houthis

Το δημοσίευμα, επικαλείται έναν ανώνυμο Αμερικανό στρατιωτικό αξιωματούχο, ο οποίος φέρεται να υποστηρίζει πως ο περιορισμός των Houthis είναι πολύ δαπανηρός για τις Ηνωμένες Πολιτείες και ασύμφορος για αυτούς.
Παράλληλα, οι εκτιμήσεις είναι ακόμα πιο απαισιόδοξες για τους Αμερικάνους και τους συμμάχους, καθώς Δυτικός αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας, εκτιμά πως οι Houthis διαθέτουν τέτοια πυραυλική δύναμη, που θα μπορούν να χτυπούν πλοία με τον ίδιο ρυθμό, όπως σήμερα, για πολλούς ακόμα μήνες.

Απειλές κατά των ηγετών

Μια ακόμα σημαντική παράμετρος, στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα, είναι ότι εάν ξένο στρατιωτικό προσωπικό σκοτωθεί από τις επιθέσεις των Houthis, τότε είναι πολύ πιθανό οι ΗΠΑ να προχωρήσουν σε επιθέσεις κατά των ηγετών του κινήματος επί του εδάφους της βόρειας Υεμένης, την οποία έχουν θέσει υπό τον έλεγχο τους.

Έξι επιθέσεις σε 72 ώρες

Ενδεικτικό της δύναμης πυρός των Houthis είναι ότι μέσα στις τελευταίες 72 ώρες έχουν εξαπολύσει 6 επιθέσεις στην Ερυθρά και στον Κόλπο του Άντεν.
Όπως έγινε γνωστό, στόχοι ήταν τέσσερα εμπορικά και δύο πολεμικά πλοία των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τους επίσημους ισχυρισμούς, χτυπήθηκαν τα αμερικανικά και βρετανικά πλοία, συμπεριλαμβανομένων δύο αντιτορπιλικών των ΗΠΑ.
Τα εν λόγω πλοία είναι τα αμερικανικά Maersk Saratoga και APL Detroit, και τα «βρετανικά» Huang Pu και Pretty Lady, τα οποία φέρεται να χτυπήθηκαν από βαλλιστικούς πυραύλους και drones.

Επίθεση από λάθος;

Στις 24 Μαρτίου, το Πεντάγωνο ανέφερε ότι οι Houthis εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση σε δεξαμενόπλοιο που ανήκε σε κινεζική εταιρεία.
Σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, πέντε βαλλιστικοί πύραυλοι κατά πλοίων εκτοξεύτηκαν στο MV HuangPu, το οποίο έπλεε υπό σημαία Παναμά.
Ένας από τους πύραυλους χτύπησε τον στόχο.
Το πλοίο φέρεται να υπέστη μόνο μικρές ζημιές, ενώ το πλήρωμα έσβησε μόνο του μια μικρή φωτιά.
Σημειώνεται ότι οι Houthis έχουν δεσμευτεί ότι δεν θα επιτίθενται σε κινεζικά και ρωσικά πλοία.
Για αυτό ίσως είναι πιθανό, η επίθεση να έγινε από λάθος.

38 στρατιωτικές επιχειρήσεις

Οι Houthis ανακοίνωσαν ότι συνολικά έχουν ήδη πραγματοποιήσει 38 στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα αλλά και στον Ινδικό ωκεανό.
Σύμφωνα με τον Muhammad Ali al-Houthi, μέλος του πολιτικού γραφείου των Houthis, η αεράμυνα της Υεμένης απέκρουσε 4.585 επιθέσεις και κατέρριψε 165 εχθρικά αεροσκάφη.
Υπενθυμίζεται πως από τον περασμένο Νοέμβριο οι Houthis έχουν αρχίσει τις επιθέσεις κατά πλοίων που όπως υποστηρίζουν συνδέονται με το Ισραήλ.
Οι επιθέσεις τους γίνονται ως ένδειξη αλληλεγγύης και βοήθειας στους Παλαιστίνιους της Γάζας, με τους Houthis να υποστηρίζουν πως δεν πρόκειται να σταματήσουν, εάν πρώτα δεν σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα.
Από τα μέσα Ιανουαρίου, ΗΠΑ και Βρετανία πραγματοποιούν μπαράζ επιθέσεων κατά στόχων και υποδομών των Houthis.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης