Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προσδοκίες για μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ ακόμη και στις 11/4 - Επιβράδυνση πληθωρισμού σε Γαλλία - Ιταλία

Προσδοκίες για μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ ακόμη και στις 11/4 - Επιβράδυνση πληθωρισμού σε Γαλλία - Ιταλία
Η αύξηση των τιμών καταναλωτή στη Γαλλία επιβραδύνθηκε στο 2,3% τον Μάρτιο
Με ρυθμό υψηλότερο των εκτιμήσεων υποχώρησε ο πληθωρισμός της Γαλλίας, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021, ενώ η αύξηση των τιμών υπολείπεται των προσδοκιών και στην Ιταλία, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει σύντομα τα επιτόκια, ακόμη και στις 11 Απριλίου.
Η αύξηση των τιμών καταναλωτή στη Γαλλία επιβραδύνθηκε στο 2,3% τον Μάρτιο, από 3,2% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η εθνική στατιστική υπηρεσία την Παρασκευή.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μέτρηση 2,8%.
Η πτώση αντανακλά βραδύτερες ετήσιες αυξήσεις των τιμών σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης του πληθωρισμού των υπηρεσιών στο 3%, της πτώσης του πληθωρισμού της ενέργειας στο 3,4% και της απότομης πτώσης του πληθωρισμού των τροφίμων στο 1,7%.
Οι τιμές των νωπών τροφίμων μειώθηκαν κατά 3,9% το έτος έως τον Μάρτιο.
Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης επιβραδύνθηκε από 0,9% σε 0,3%.
Τα στοιχεία, που έρχονται πριν από τα στοιχεία της επόμενης εβδομάδας που αναμένεται να δείξουν ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης επιβραδύνθηκε ελαφρά στο 2,5%, είναι πιθανό να εδραιώσουν τα στοιχήματα των επενδυτών ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο.

Μείωση επιτοκίων ακόμη και στις 11 Απριλίου;

Ο διοικητής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας François Villeroy de Galhau δήλωσε σε ομιλία του την Πέμπτη ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια ακόμη και στην επόμενη συνεδρίασή της, στις 11 Απριλίου, εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να μειώνεται ταχύτερα από τις προβλέψεις και η οικονομία παραμείνει βυθισμένη στη στασιμότητα.
Στην Ιταλία, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 1,3% το έτος έως τον Μάρτιο, μια μικρότερη του αναμενόμενου αύξηση από 0,8% τον προηγούμενο μήνα.
Η ιταλική στατιστική υπηρεσία δήλωσε ότι η αύξηση αντανακλά το τέλος των εποχικών πωλήσεων ενδυμάτων, καθώς και τις υψηλότερες τιμές για τις υπηρεσίες μεταφορών και την βραδύτερη μείωση του κόστους ενέργειας.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μέτρηση της τάξης του 1,5%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης