Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στη Wall με το βλέμμα στη Fed – Στο -0,11% ο Dow, o Nasdaq +0,23%

Μεικτά πρόσημα στη Wall με το βλέμμα στη Fed – Στο -0,11% ο Dow, o Nasdaq +0,23%
Μεικτά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο...
Μεικτά πρόσημα εμφάνισαν οι βασικοί δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου την Τετάρτη 3 Απριλίου, με ώθηση από τον ISM υπηρεσιών και το βλέμμα των επενδυτών στραμμένο στη νομισματική πολιτική.
Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε -0,11% στις 39.127 μονάδες, ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε αύξηση +0,11%, στις 5.211 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε +0,23% στις 16.277 μονάδες.
δ_7.JPG
Παράλληλα, μεικτά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 4,36% ενώ το 2ετές υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στο 4,69%.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε άνοδο 0,3% στα 85,44 δολάρια και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 1,5% στα 2.315 δολ. ανά ουγγιά.

«Πάγο» στα σενάρια για δραστική νομισματική χαλάρωση εντός του 2024 έβαλε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) Jerome Powell, υπογραμμίζοντας ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να αξιολογήσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής την τρέχουσα κατάσταση στον πληθωρισμό.
Μιλώντας στο Stanford University, έκανε λόγο για ισχυρότερες από τις αναμενόμενες πιέσεις στις τιμές για την έναρξη του έτους, σχολιάζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχει βιασύνη στη μείωση των επιτοκίων -επί του παρόντος στο εύρος 5,25% με 5,50%.
«Σχετικά με τον πληθωρισμό είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν οι πρόσφατες μετρήσεις αντιπροσωπεύουν κάτι περισσότερο από ένα απλό χτύπημα».
«Δεν αναμένουμε ότι θα είναι σκόπιμο να μειώσουμε τα επιτόκια πολιτικής μέχρι να έχουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τον στόχο του 2%». «Δεδομένης της ισχύος της αμερικανικλής οικονομίας και της προόδου στον πληθωρισμό μέχρι στιγμής, έχουμε χρόνο να αφήσουμε τα εισερχόμενα δεδομένα να καθοδηγήσουν τις αποφάσεις μας για την πολιτική», είπε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη, ο Πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Raphael Bostic, δήλωσε ότι βλέπει μόνο μία μείωση φέτος, που θα σημειωθεί το δ’ τρίμηνο.
Σε συνέντευξή του στο CNBC, ο αξιωματούχος είπε ότι η ισχυρή παραγωγικότητα, η ανάκαμψη στην αλυσίδα εφοδιασμού και η ανθεκτική αγορά εργασίας δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει «πολύ πιο αργά από ό,τι αναμενόταν».
Στα μάκρο, αυξήθηκαν οι νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Μάρτιο στις ΗΠΑ, και μάλιστα με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούλιο του 2023, γεγονός που επιβεβαίωνει την ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε την Τετάρτη η εταιρεία επεξεργασίας μισθοδοσίας ADP.
Οι εταιρείες πρόσθεσαν 184.000 εργαζομένους το μήνα, καταγράφοντας αύξηση από την θετικά αναθεωρημένη άνοδο του Φεβρουαρίου των 155.000. Το νούμερο ήταν σύμφωνο με την εκτίμηση του Dow Jones για τον Μάρτιο.
Εκτός από την ισχυρή ανάκαμψη της απασχόλησης, η ADP ανέφερε ότι οι μισθοί για τους εργαζόμενους που παρέμειναν στις δουλειές τους αυξήθηκαν κατά 5,1% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, το ίδιο ποσοστό με τον Φεβρουάριο. Τα νούμερα παρουσιάζουν μία ανοδική πορεία σε σχέση με την υποχώρηση που παρατηρήθηκε μέσα στο 2023.

Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Eπιφυλακτικές ήταν οι κινήσεις των επενδυτών στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους δείκτες να καταγράφουν ήπια άνοδο, μετά την υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύθηκε 0,5%, στις 18.373 μονάδες.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 παρέμεινε αμετάβλητος στις 7.937 μονάδες.
Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 διαπραγματεύτηκε στις 8.153 μον. με άνοδο +0,3%.
Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIB ενισχύθηκε 0,45%, στις 34.480 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 παρέμεινε αμετάβλητος, με την πλειονότητα των τομέων και των χρηματιστηρίων να διαπραγματεύονται σε μικτό έδαφος.
σαδφασδφα.JPG
Στα μάκρο, ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται να είναι 2,4% τον Μάρτιο του 2024, από 2,6% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάρτιο (4,0%, σταθερός σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,7%, έναντι 3,9% τον Φεβρουάριο), Μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (1,1%, έναντι 1,6% τον Φεβρουάριο) και ενέργεια (-1,8%, έναντι -3,7% τον Φεβρουάριο).
Μείωση στο 2,3% σημείωσε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάρτιο του 2024, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας.
Οι γερμανικές τιμές καταναλωτή, εναρμονισμένες για να συγκρίνονται με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχαν αυξηθεί κατά 2,7% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο.
Την ίδια στιγμή, ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 3,3% τον Μάρτιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης