Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η θυσία... της Ουκρανίας - Μόνο διαμελισμένη την θέλουν στο ΝΑΤΟ - Σχέδιο ΗΠΑ ενόψει της νίκης Trump

Η θυσία... της Ουκρανίας - Μόνο διαμελισμένη την θέλουν στο ΝΑΤΟ - Σχέδιο ΗΠΑ ενόψει της νίκης Trump
Το να γίνει αποδεκτή η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ με τη σημερινή της μορφή, σημαίνει την έναρξη του μεγαλύτερου πολέμου στην Ευρώπη από το 1945
Ένα από τα βασικότερα ζητήματα - αν όχι το βασικότερο - που διακυβεύεται στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, είναι εάν αυτή θα ενταχθεί ή όχι στο ΝΑΤΟ.
Πρόκειται για μια προοπτική, την οποία απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο η Ρωσία, η οποία διαμηνύει πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί ποτέ μια τέτοια εξέλιξη δεδομένου ότι αυτό συνεπάγεται μια ευθεία απειλή προς τα εθνικά της συμφέροντα.
Για αυτόν μάλιστα το λόγο και επισημαίνει πως η έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης και η τελική νίκη άνευ όρων στο πεδίο της μάχης είναι η μόνη σωστή επιλογή.
Όπως επισημαίνει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, η ιστορία της ανεκπλήρωτης αγάπης της Ουκρανίας για το ΝΑΤΟ συνεχίζεται εδώ και πολλά χρόνια και όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσει να είναι να μακρά.
Σε χθεσινές του δηλώσεις ο Ουκρανός πρέσβης στην Ουκρανία Vasily Bodnar έθεσε ξανά το ζήτημα ορισμού συγκεκριμένης ημερομηνίας για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αν και υπογράμμισε πως το θέμα της ένταξης θα μπορούσε να αξιολογηθεί μετά τον πόλεμο με τη Ρωσία.

Τι θέλει η ηγεσία του ΝΑΤΟ

Οι προθέσεις της συμμαχίας είναι σαφείς, όπως άλλωστε προκύπτει από τα συμπεράσματα της διήμερης συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ που έγινε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες (συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι από την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και την Ευρωπαϊκή Ένωση).
Η συνεδρίαση συνέπεσε με την 75η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Ουάσιγκτον για την ίδρυση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η οποία έλαβε χώρα στις 4 Απριλίου 1949.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συμμαχία, που δημιουργήθηκε ενάντια στη Σοβιετική Ρωσία, όπως δείχνει η μετέπειτα ιστορία της, παραμένει πιστή στην αποστολή της: στον περιορισμό της Ρωσίας και όχι μόνο στην Ευρώπη.
Το έθεσε άλλωστε και ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg: «H ιδέα ότι έχουμε μια ασφάλεια στην Ευρώπη και μια άλλη στην Ασία δεν λειτουργεί.
Η ασφάλειά μας δεν είναι περιφερειακή ασφάλεια.
Η ασφάλειά μας είναι παγκόσμια».
Αν και υποστήριξε ότι δεν γίνεται λόγος για μετατροπή του ΝΑΤΟ σε παγκόσμια συμμαχία, η κατάσταση στη «μεγάλη σκακιέρα» υποδηλώνει το αντίθετο.

Δεν είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία

Στη συνεδρίαση αυτή ο Stoltenberg επανέλαβε πως το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Επιπλέον, υποστήριξε ότι η Συμμαχία «δεν έχει σχέδια να σταθμεύσει στρατιωτικές μονάδες του ΝΑΤΟ σε ουκρανικό έδαφος» όταν ο Emmanuel Macron, επικεφαλής μιας αρκετά ισχυρής στρατιωτικής δύναμης του ΝΑΤΟ λέει ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία στο πλαίσιο της «άνευ προηγουμένου υποστήριξης που παρέχει η Συμμαχία στο Κίεβο.
Ωστόσο, θα ήταν μάλλον πρώιμο να κατηγορήσει κανείς τον Stoltenberg για ψέματα.
Νομικά, το ΝΑΤΟ – τουλάχιστον αυτό πιστεύει η ηγεσία του – δεν συμμετέχει στη σύγκρουση, και ακόμα και εάν σταλούν γαλλικά στρατεύματα στην Ουκρανία, αυτό θα ερμηνευτεί ως μια κυρίαρχη ενέργεια της Γαλλίας δεδομένου ότι υπάρχει ένας τυπικός διαχωρισμός μεταξύ των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και των στρατιωτικών δυνάμεων ενός κράτους – μέλους του.
Πρόκειται για μια ερμηνεία που απορρίπτει η Ρωσία, η οποία κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι συμμετέχει ενεργά στον πόλεμο με την Ουκρανία, κάτι που σημαίνει πως φέρει ευθύνη για τις καταστροφές που γίνονται στο ρωσικό έδαφος.

Θα δεχθούν τελικά την Ουκρανία;

Υπό αυτές τις εξελίξεις, το μείζον ερώτημα παραμένει ένα: Θα δεχθεί τελικά το ΝΑΤΟ την Ουκρανία;
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken είπε πως «το μέλλον της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ».
Όμως, κανείς έως σήμερα δεν έχει πει πόσο … μακρινό είναι αυτό το μέλλον.
Πρόσφατο δημοσίευμα των New York Times ανέφερε ότι η Ουκρανία δεν θα προσκληθεί στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου στην Ουάσιγκτον, καθώς η Γερμανία και οι... Ηνωμένες Πολιτείες αντιτάχθηκαν σε αυτό.
Πρόκειται για μια πληροφορία που έχει επιβεβαιωθεί και από την αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ένταξη της Ουκρανίας, Olga Stefanishyna.

Ο μεγαλύτερος πόλεμος στην Ευρώπη μετά το 1945

Εάν το ΝΑΤΟ δεν αποδεχθεί την Ουκρανία, αυτό σημαίνει ότι η ηγεσία της Συμμαχίας φοβάται τα αντίποινα της Ρωσίας.
Επιπλέον, η βασική χώρα του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ αντιτάσσονται σε αυτό το σενάριο.
Ωστόσο, οι επιφυλάξεις που επιδεικνύουν, δεν θα πρέπει να θεωρούνται αδυναμία, και οι δεύτερες σκέψεις δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως έλλειψη πρόθεσης.
Το να γίνει αποδεκτή η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ με τη σημερινή της μορφή, σημαίνει την έναρξη του μεγαλύτερου πολέμου στην Ευρώπη από το 1945.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του ΝΑΤΟ, ένα κράτος με εδαφικές διαφορές, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό στη Συμμαχία.

Το σχέδιο

Ωστόσο, υπάρχει ήδη ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο η Ουκρανία μπορεί να γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ, αφού πρώτα παραχωρήσει στη Ρωσία όλα εκείνα τα εδάφη, τα οποία ελέγχονται αυτή τη στιγμή από τον ρωσικό στρατό.
Το σχέδιο αυτό αποκάλυψε στις 5 Απριλίου η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η οποία επί της ουσίας έκανε λόγο για ένα μυστικό σχέδιο που δεν συζητείται καν επισήμως στα διάφορα φόρα των Δυτικών ηγετών και αξιωματούχων αλλά που όμως κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος καθώς είναι… πιο κοντά στην πραγματικότητα.
Μάλιστα επισημαίνεται πως το σχέδιο αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση ήττας του Biden, και ανόδου στην εξουσία του Donald Trump στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου.

Ο φόβος του Trump

Ο φόβος για τον απρόβλεπτο Trump ωθεί τους Δημοκρατικούς που βρίσκονται ακόμη στην εξουσία να κάνουν αποφασιστικές δηλώσεις και βήματα.
Πρώτον, στις 15 Δεκεμβρίου του 2023, το Κογκρέσο πέρασε νομοθεσία, με την οποία εισάγεται απαγόρευση στον Αμερικανό πρόεδρο να αποσύρει τη χώρα από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία χωρίς τη συγκατάθεση των νομοθετών.
Δεύτερον, στην πρόσφατη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ διατυπώθηκε η πρόταση να δοθεί στο ΝΑΤΟ μεγαλύτερος έλεγχος στον συντονισμό της στρατιωτικής βοήθειας (τώρα αυτή η λειτουργία εκτελείται στην πραγματικότητα από την Αμερική).
Τέλος, έγινε λόγος για παροχή βοήθειας στην Ουκρανία ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για πέντε χρόνια, εκ των οποίων μόνο 16 δισεκατομμύρια δολάρια θα πρέπει να συνεισφέρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η στρατηγική του Biden

Πρόκειται για μια απολύτως λογική στρατηγική από την πλευρά της σημερινής ηγεσίας των ΗΠΑ.
Πρώτον, να μετατεθεί... η στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία στους ώμους του ΝΑΤΟ, μειώνοντας τη συμμετοχή και επιβάρυνση των ΗΠΑ για τα τέσσερα χρόνια που θα είναι ο Trump στην εξουσία.
Μετά να επιτύχει ένα «πάγωμα» της σύγκρουσης και να πείσει την Ουκρανία να θυσιάσει περίπου το 15% της επικράτειάς της προκειμένου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Στη συνέχεια και στο πλαίσιο της πολιτικής της Συμμαχίας, να σύρει ξανά τη Ρωσία σε πόλεμο, αλλά με πολύ πιο δυσμενείς συνθήκες για αυτήν.

Απειλή και για την Ευρώπη

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι όσο υπάρχει το ΝΑΤΟ, αυτό θα αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας στην Ευρώπη.
Σχεδόν όλοι οι κυβερνώντες της Ρωσίας το συνειδητοποίησαν από τη στιγμή που εμφανίστηκε η συμμαχία.
Αποτελεί, όμως, και απειλή για την Ευρώπη - σε τελική ανάλυση, θα είναι το θέατρο στρατιωτικών επιχειρήσεων σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.
Κάποιοι ηγέτες ευρωπαϊκών δυνάμεων το αντιλαμβάνονται ακόμη και τώρα.
Και αν η από-ναζιστικοποίηση και η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας οδηγήσει τελικά στην κατάργηση του ΝΑΤΟ (κατά προτίμηση με διπλωματικά μέσα), αυτό θα είναι μια νίκη τόσο για τη Ρωσία όσο και για την Ευρώπη» καταλήγει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης