Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενδείξεις για ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ – Ισραήλ – Δυσφορία για την αναφορά του αμερικανικού Πενταγώνου στο πλήγμα στο Ιράν

Ενδείξεις για ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ – Ισραήλ – Δυσφορία για την αναφορά του αμερικανικού Πενταγώνου στο πλήγμα στο Ιράν
Το Ισραήλ δεν θέλει να αναδειχθεί το θέμα της επίθεσης για στρατηγικούς λόγους
Ενδείξεις ότι υπάρχει ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ – Ισραήλ, με ορισμένα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται κυβερνητικές πηγές να εκφράζουν τη δυσφορία τους ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο έδωσε πληροφορίες για το πλήγμα στο Ιράν.
Σύμφωνα με πηγές ασφαλείας που μίλησαν στην Jerusalem Post, η στάση του Ισραήλ είναι "οφθαλμός αντί οφθαλμού. Το Ισραήλ ανταπέδωσε εκεί που του επιτέθηκαν".
Ωστόσο, επίσημα, το Ισραήλ δεν θέλει να αναδειχθεί το θέμα της επίθεσης για στρατηγικούς λόγους.
Πηγές εξηγούν ότι οι Ιρανοί ισχυρίζονται ότι ήταν μια «έκρηξη σε εργοστάσιο» επειδή θέλουν να αποφύγουν την κλιμάκωση.
Ισραηλινές πηγές ανέφεραν στην Post, ότι δεν είναι σαφές γιατί το Πεντάγωνο αποκάλυψε στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι το Ισραήλ εμπλέκεται.
θα μπορούσαν να μείνουν σιωπηλοί, λένε.
Διότι αυτό θα διατηρούσε την αξιοπρέπεια του Ιράν και δεν θα κλιμάκωνε την κατάσταση.

Η εμπειρία του Ιανουαρίου του 2023

Εάν οι αναφορές είναι σωστές ότι το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να χτυπήσει δυνάμεις της ιρανικής αεροπορίας, είτε ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, βαλλιστικούς πυραύλους, αεροσκάφη ή όλα τα παραπάνω, στο Ισφαχάν.
Και σύμφωνα με τους ισραηλινούς αναλυτές αυτή η κίνηση είχε λειτουργήσει στο παρελθόν, μόλις πρόσφατα.
Τον Ιανουάριο του 2023.
Είναι επίσης πιθανό να χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς, αν και οι αρχικές αναφορές δείχνουν μια επίθεση από το εσωτερικό του Ιράν, η οποία θα ήταν πιο συνεπής με επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Τον Ιανουάριο του 2023, παρά τους ισχυρισμούς του Ιράν, μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Ιράν στο Ισφαχάν ήταν τεράστια επιτυχία, σύμφωνα με έναν συνδυασμό δυτικών πηγών πληροφοριών και ξένων πηγών που επικαλείται η Jerusalem Post.
Το Ισραήλ έπαιξε τόσο το τρέχον όσο και το περιστατικό του Ιανουαρίου 2023 ως οδηγό, αλλά οι περισσότερες δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών και ιρανικές πηγές πιστώνουν στη Μοσάντ με παρόμοιες επιτυχημένες επιθέσεις εναντίον της πυρηνικής εγκατάστασης του Ιράν τον Ιούλιο του 2020, μια διαφορετική πυρηνική εγκατάσταση του Νατάνζ τον Απρίλιο του 2021, μια άλλη πυρηνική εγκατάσταση στο Καράτζ τον Ιούνιο 2021 και με την καταστροφή περίπου 120 ή περισσότερων ιρανικών drones τον Φεβρουάριο του 2022.
Ο πρώην πρωθυπουργός Naftali Bennett παραδέχτηκε αργότερα δημοσίως ότι διέταξε την επίθεση σε εγκαταστάσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν τον Φεβρουάριο του 2022.
Υπάρχουν επίσης λίγοι οργανισμοί παγκοσμίως εκτός από τη Μοσάντ που αναφέρεται ότι έχουν τις προηγμένες και χειρουργικές δυνατότητες χτυπήματος.

Η ιστορία της άρνησης του Ιράν

Σε κάθε ένα από τα περιστατικά, η Τεχεράνη προσπάθησε αρχικά να προσποιηθεί ότι οι επιθέσεις απέτυχαν και αναγνώρισε μόνο την έκταση της ζημιάς όταν οι δορυφορικές φωτογραφίες ή άλλα στοιχεία εισέβαλαν στη δημόσια σφαίρα, ξεπερνώντας τις αρνήσεις τους.
Δεν είναι ακόμη σαφές εάν τα προηγμένα όπλα που υπέστησαν ζημιές σχετίζονται μόνο με συμβατικό πόλεμο ή μπορεί να είναι διπλής χρήσης και με πυρηνικά ζητήματα, όπως ορισμένοι βαλλιστικοί πύραυλοι ή εξοπλισμός εκρηκτικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για συμβατικούς όσο και για πυρηνικούς σκοπούς.
Εάν αυτό είναι αλήθεια, θα ήταν ο τρόπος του Ισραήλ να περιορίσει την απάντησή του έτσι ώστε να αποφευχθούν μεγαλύτερα ιρανικά αντίποινα και επίσης να τιμήσει εν μέρει τα αιτήματα των ΗΠΑ και της ΕΕ είτε να μην αντεπιτεθούν είτε να αντεπιτεθούν με περιορισμένο τρόπο.
Το Ισφαχάν έχει χρησιμοποιηθεί για διάφορα πυρηνικά ζητήματα καθώς και για μη πυρηνικά στρατιωτικά ζητήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης