Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκθεση κόλαφος της BENS - Το πραγματικό πρόβλημα του ΝΑΤΟ είναι η Ευρώπη, όχι οι ΗΠΑ

Έκθεση κόλαφος της BENS - Το πραγματικό πρόβλημα του ΝΑΤΟ είναι η Ευρώπη, όχι οι ΗΠΑ
Η αμερικανική ισχύς είναι στα όρια της και το μέλλον του ΝΑΤΟ και της ίδιας της Ευρώπης εξαρτάται από την ικανότητα προσαρμογής της ηπείρου
Μετά την 75η επέτειο του οργανισμού, η συμβατική σοφία για το ΝΑΤΟ είναι ότι απειλείται από τον αυξανόμενο «απομονωτισμό» των ΗΠΑ.
Οι επικριτές λένε ότι ο πρώην πρόεδρος Trump θα μπορούσε να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από το ΝΑΤΟ εάν επανεκλεγεί, καθώς έχει πει ότι «θα ενθάρρυνε» τους Ρώσους «να κάνουν ό,τι διάολο θέλουν» σε συμμάχους που αποτυγχάνουν να εκπληρώσουν την υπόσχεση 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες.
Κάποιοι μάλιστα εκφράζουν ανησυχία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να αποσύρουν την πυρηνική τους ομπρέλα πάνω από την Ευρώπη.
Παραβλέπεται όμως ότι σε όλα αυτά ότι οι στάσεις των Ευρωπαίων συμμάχων σχετικά με την προστασία του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ ήταν πάντα διφορούμενες, σύμφωνα με ανάλυση του Ramon Marks, ο οποίος Αντιπρόεδρος Επιχειρηματικών Στελεχών για την Εθνική Ασφάλεια (BENS).
Μόλις τρία χρόνια μετά την ίδρυση του ΝΑΤΟ το 1949, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Γερμανία συνήψαν μια ξεχωριστή Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Αμυντική Κοινότητα.
Η πρωτοβουλία αντανακλούσε το όραμα του Jean Monnet, ο οποίος ονειρευόταν να ιδρύσει έναν υπερεθνικό οργανισμό για την ευρωπαϊκή άμυνα.
Η ιδέα ενός ολοκληρωμένου ευρωπαϊκού στρατού, υπό την ηγεσία ενός Ευρωπαίου υπουργού Άμυνας, πέθανε το 1954 όταν το γαλλικό κοινοβούλιο αρνήθηκε καν να εξετάσει την ιδέα - προάγγελος του γκωλισμού και του γαλλικού σκεπτικισμού σχετικά με την παράδοση οποιωνδήποτε αμυντικών ευθυνών σε έναν υπερεθνικό οργανισμό, είτε Ατλαντικό είτε ευρωπαϊκό όμιλο.
BENS_logo.png
Ο πυλώνας του ΝΑΤΟ

Παρά τα οράματα για μια ανεξάρτητη ευρωπαϊκή αμυντική συμμαχία, το ΝΑΤΟ υπήρξε ο βασικός πυλώνας της δυτικοευρωπαϊκής ασφάλειας για περισσότερα από εβδομήντα πέντε χρόνια.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι σύμμαχοι βασίζονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες ως ηγέτη του ΝΑΤΟ και κυρίαρχο συνεισφέροντα.
Όλοι οι Ανώτατοι Συμμαχικοί Διοικητές από την ίδρυση του ΝΑΤΟ το 1949 ήταν Αμερικανοί στρατηγοί ή ναύαρχοι.
Ο συνολικός πληθυσμός των συμμάχων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη υπερβαίνει πλέον τα 447 εκατομμύρια.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που αποτελείται κυρίως από συμμάχους του ΝΑΤΟ, αποτελεί το μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ στον κόσμο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέμειναν, ωστόσο, η στρατιωτική ραχοκοκαλιά του ΝΑΤΟ, παρά την τεράστια ευρωπαϊκή συσσώρευση πλούτου και πόρων από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η εξάρτηση της Ευρώπης

Η εξάρτηση της Ευρώπης από τον αμερικανικό στρατό έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου το 1989.
Οι Σύμμαχοι μείωσαν τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους τα επόμενα χρόνια, μετατοπίζοντας αυτά τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση κοινωνικών προγραμμάτων, το λεγόμενο «μέρισμα ειρήνης».
Για δύο δεκαετίες, η Ευρώπη απώλεσε το 35% των στρατιωτικών της δυνατοτήτων.
Εν τω μεταξύ, οι σύμμαχοι παρέμειναν αισιόδοξοι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος της προστασίας για τις δημοκρατίες στην Ευρώπη, μια υπόθεση που αποδείχθηκε ακριβής.
Τουλάχιστον μέχρι τώρα, οι αμυντικοί προϋπολογισμοί των ΗΠΑ παρέμειναν σταθερά υψηλότεροι ως προς τα ποσοστά του ΑΕΠ από εκείνους των περισσότερων Ευρωπαίων συμμάχων μετά την κατάρρευση του Σοβιετικού Μπλοκ.
Ως αποτέλεσμα, όταν ξέσπασαν συγκρούσεις στη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο τη δεκαετία του 1990, οι Ηνωμένες Πολιτείες έπρεπε να αναλάβουν το στρατιωτικό σκέλος για το ΝΑΤΟ.
Οι στρατοί της Δυτικής Ευρώπης δεν στάθηκαν στο ύψος του διακυβεύματος, ακόμη και ενάντια σε εχθρούς που ήταν πολύ λιγότερο τρομεροί από την πρώην ΕΣΣΔ.
Για να ηγηθούν ακόμη και ενός στρατιωτικού συνασπισμού του ΝΑΤΟ, οι διπλωμάτες των ΗΠΑ έπρεπε πρώτα να παλέψουν με τις επιφυλάξεις των Ευρωπαίων συμμάχων με επικεφαλής τη Γαλλία.
Δίστασαν να αναλάβουν οποιαδήποτε ένοπλη δύναμη σε μια σύγκρουση στην καρδιά της Ευρώπης χωρίς προηγουμένως να λάβουν ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που να εξουσιοδοτεί τη στρατιωτική δράση του ΝΑΤΟ.
Στο βαθμό που η Δυτική Ευρώπη έχει δείξει πραγματικό ενδιαφέρον για να αντιμετωπίσει τις στρατιωτικές της ευθύνες από τον Ψυχρό Πόλεμο, το έχει κάνει τόσο πολύ ή περισσότερο μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης από ό,τι το ΝΑΤΟ.
Το 1992, τα μέλη της ΕΕ συμφώνησαν βάσει της Συνθήκης του Μάαστριχτ να θεσπίσουν μια κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας.
Οι αποστολές της περιελάμβαναν «την τελική διαμόρφωση μιας κοινής αμυντικής πολιτικής, η οποία θα μπορούσε με τον καιρό να οδηγήσει σε μια κοινή άμυνα».
Το 1999, τα κράτη μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέδωσαν μια δήλωση που ζητούσε μια κοινή και ανεξάρτητη ευρωπαϊκή πολιτική για την ασφάλεια και την άμυνα εκτός ΝΑΤΟ.
Ο Javier Solan έγινε ο πρώτος Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας.

Ο ρόλος της τρομοκρατίας

Προς τιμή τους, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων μετά την 11η Σεπτεμβρίου, επικαλούμενοι το Άρθρο V του ΝΑΤΟ και παρέχοντας πληρώματα AWAC για να επιχειρήσουν κατά μήκος της ακτής του Ατλαντικού των ΗΠΑ αμέσως μετά την επίθεση.
Όταν, ωστόσο, επρόκειτο για την καταπολέμηση της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αντιστάθμισαν την υποστήριξή τους με «επιφυλάξεις», αρνούμενοι κυρίως να εμπλακούν σε επιθετική δράση κατά των Ταλιμπάν μαζί με τους συμμάχους των ΗΠΑ.
Η ευρωπαϊκή απόσυρση από το ΝΑΤΟ επιταχύνθηκε στα τέλη του εικοστού αιώνα όταν οι Βρυξέλλες ίδρυσαν την Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ και τη Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ.
Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες της ΕΕ, που προβλέπουν μια ξεχωριστή αμυντική σχέση εκτός από το ΝΑΤΟ, ξεκίνησαν πολύ πριν ο Πρόεδρος Trump εμφανιστεί στη σκηνή εθνικής ασφάλειας.
Καθώς οι Βρυξέλλες δημιούργησαν μια νέα δομή αμυντικής συνεργασίας υπό τη σημαία της ΕΕ, η Ουάσιγκτον ήλπιζε ότι αυτές οι πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της επίτευξης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής αυτάρκειας στην άμυνα.
Αυτό δεν συνέβη.
Από το 2023, η πλειοψηφία των συμμάχων εξακολουθούσε να μην εκπληρώνει τον συμφωνημένο στόχο του ΝΑΤΟ να δαπανήσει τουλάχιστον το 2% του πραγματικού ΑΕΠ για την άμυνα.
Ενώ περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν αυτόν τον στόχο το 2024, η πραγματικότητα είναι ότι οι περισσότερες από αυτές τις χώρες θα είναι από την Ανατολική Ευρώπη και πρώην μέλη του μπλοκ της Βαρσοβίας, όχι, για παράδειγμα, η Γερμανία, η Ισπανία ή η Ιταλία.
Αυτό που ώθησε τη δυναμική του ΝΑΤΟ προς την επίτευξη στόχων 2% ήταν λιγότερο ο Πρόεδρος Trump και περισσότερο ο πόλεμος της Ουκρανίας.
Είτε ο Trump επιστρέψει στον Λευκό Οίκο είτε όχι, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι έχουν θορυβηθεί από την πραγματικότητα της συμβατικής εισβολής της Μόσχας σε μια χώρα που συνορεύει με το ΝΑΤΟ.
Η Ευρώπη αρχίζει επιτέλους να συνειδητοποιεί ότι η Ουάσιγκτον έχει πεπερασμένους πόρους ενώ αντιμετωπίζει αυξανόμενες στρατιωτικές απαιτήσεις σε όλο τον κόσμο, όπως η Κίνα, η Ταϊβάν, οι Φιλιππίνες, η Κορέα, το Ιράν, το Ιράκ, το Ισραήλ, η Συρία και η Ερυθρά Θάλασσα.
Ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης Biden φέρεται να είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «είναι αρκετά εξαντλημένες…»
Ακόμη και χωρίς τον Trump, δεν μπορεί πλέον ρεαλιστικά να αναμένεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διαδραματίσουν τόσο σημαντικό μελλοντικό ρόλο στην Ευρώπη όσο τα τελευταία 75 χρόνια.
Πολύ περισσότερο από τον απομονωτισμό ή τις ιστορίες ενός προεδρικού υποψηφίου, η πραγματική δυναμική που αναγκάζει την Ευρώπη να επανεκτιμήσει τις αμυντικές ευθύνες είναι η συνειδητοποίηση ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνατότητες υπερεκτείνονται όλο και περισσότερο.

Το διακύβευμα του σήμερα

Το ζήτημα σήμερα είναι πώς το ΝΑΤΟ, αποδεχόμενο αυτήν την μεταβαλλόμενη πραγματικότητα, πρέπει να προσαρμοστεί για το μέλλον.
Μια καλή αρχή θα ήταν να εναλλάσσεται τακτικά ένας Ευρωπαίος στρατηγός ή ναύαρχος με έναν Αμερικανό αξιωματικό ως Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής.
Εβδομήντα πέντε συνεχόμενα χρόνια ενός Αμερικανού SACEUR είναι αρκετά.
Ένα άλλο βασικό βήμα, που έγινε φανερό από την Ουκρανία, είναι ότι η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να δημιουργήσει τον δικό της στρατό.
Ακόμη και μια απαίτηση προϋπολογισμού 2% του ΑΕΠ δεν θα είναι πλέον επαρκής για αυτόν τον σκοπό.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δαπάνησαν περίπου το 3,4% του ΑΕΠ τους για στρατιωτική άμυνα το 2023.
Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, δαπάνησαν από 5% έως 10% του ΑΕΠ τους για τον στρατό.
Με τη Ρωσία να πατά στα σύνορα της Ευρώπης του ΝΑΤΟ, ξημερώνει επιτέλους στους συμμάχους ότι πρέπει να ξεκινήσουν μια σύγκρουση άμυνας, όπως ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Τέλος, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι πρέπει να αποφασίσουν πώς η συμμαχία του ΝΑΤΟ θα πρέπει να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε στρατιωτικά θέματα.
Σε μια σημαντική στρατηγική κίνηση, η ΕΕ μόλις έστειλε τη δική της ναυτική αρμάδα, την Επιχείρηση Aspides, στην Ερυθρά Θάλασσα για να υπερασπιστεί την εμπορική ναυτιλία από τις επιθέσεις των Houthis.
Η ανεξάρτητη ειδική ομάδα της ΕΕ διοικείται από έναν Ιταλό ναύαρχο του οποίου η σημαία βρίσκεται στην Αθήνα.
Οι ναυτικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενεργούν μόνο για να απωθήσουν πυραύλους Houthis και επιθέσεις με drone, χωρίς να φτάνουν στο σημείο να επιτεθούν σε θέσεις των Houthis.
Εν τω μεταξύ, μια ομάδα δράσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και της Βρετανίας, η Επιχείρηση Poseidon Archer, δεν υπερασπίζεται μόνο τη ναυτιλία από τις επιθέσεις των Houthis, αλλά και εξαπολύει επιθετικά πλήγματα εναντίον θέσεων πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών Houthis.
Εάν η Ευρωπαϊκή Κοινότητα θέλει να εξελιχθεί σε έναν πιο ισχυρό στρατιωτικό οργανισμό, ο ρόλος του ΝΑΤΟ πρέπει να προσαρμοστεί για να αξιοποιήσει αυτή την πραγματικότητα.
Για παράδειγμα, μπορεί να είναι δυνατό για κάποιο είδος ειδικής ρύθμισης όπου η ίδια η ΕΕ θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ σε μια υβριδική εταιρική σχέση.
Καθώς οι στρατιωτικές συνεισφορές των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, οι σύμμαχοι θα μπορούσαν να απομακρυνθούν από το ΝΑΤΟ, εστιάζοντας περισσότερο σε μια περιφερειακά επικεντρωμένη στρατιωτική συμμαχία της ΕΕ.
Για να επιβιώσει το ΝΑΤΟ, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι πρέπει να πειστούν να παραμείνουν προσηλωμένοι στον 32μελή συνασπισμό, ακόμη και όταν ο ρόλος των ΗΠΑ γίνεται λιγότερο κυρίαρχος.

«Εγκεφαλικά νεκρό»

Το να αποδείξει κανείς ότι ο Macron κάνει λάθος, ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι «εγκεφαλικά νεκρό», θα είναι πρόκληση.
Ρίχνοντας περισσότερα ξύλα σε αυτή τη φωτιά, ο Πρόεδρος Macron μόλις ζήτησε μια ισχυρότερη, πιο ανεξάρτητη ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική, δηλώνοντας ότι η Ευρώπη δεν πρέπει πλέον να είναι «υποτελής» των ΗΠΑ.
Ανεξάρτητα από αυτό, ο Οργανισμός του Βορειοατλαντικού Συμφώνου πρέπει να συνεχίσει τον σταθεροποιητικό του ρόλο όχι μόνο στην Ευρώπη για να περιορίσει τη Ρωσία αλλά και ως συμμαχία ικανή να αντιμετωπίσει κρίσεις στις άλλες περιφέρειές της.
Πρέπει να είναι προετοιμασμένη να δράσει συλλογικά όπως έκανε στο παρελθόν σε άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής ή ακόμα και της Ασίας, όπως έκανε στο Αφγανιστάν.
Οι επιλογές της Αμερικής θα αποτελέσουν σημαντικά μικρότερη απειλή για τη συμμαχία και το μέλλον της ηπείρου από την αποτυχία της Ευρώπης να προσαρμοστεί σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο, καταλήγει ο Ramon Marks.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης