Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος και πολιτική κρίση στη Γεωργία προκαλεί ο «ρωσικός» νόμος - Άγρια καταστολή, αλλά και δυτική παρέμβαση

Χάος και πολιτική κρίση στη Γεωργία προκαλεί ο «ρωσικός» νόμος - Άγρια καταστολή, αλλά και δυτική παρέμβαση
Το Κρεμλίνο έχει καλέσει τη Δύση να σεβαστεί την κυριαρχία της χώρας
Χάος και πολιτική κρίση προκαλεί στη Γεωργία ο «ρωσικός» νόμος για τους ξένους πράκτορες, μετά την άγρια καταστολή κατά διαδηλωτών.
Η αστυνομία των ΜΑΤ κατέστειλε διαδηλωτές στην πρωτεύουσα της Γεωργίας το βράδυ της Τρίτης, εκκενώνοντας περιοχή μπροστά από το κοινοβούλιο, όπου χιλιάδες άνθρωποι ζητούσαν από την κυβέρνηση να αποσύρει τον αμφιλεγόμενο νόμο περί «ξένων πρακτόρων».
Σύμφωνα με το Politico, oι αρχές χρησιμοποίησαν κανόνια νερού για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους ανέμιζαν σημαίες της ΕΕ.
Οι αστυνομικοί των ΜΑΤ επιτέθηκαν αρκετές φορές στο πλήθος χωρίς προειδοποίηση- δεκάδες χτυπήθηκαν και απωθήθηκαν.
Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας, η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 63 ατόμων, ενώ έξι αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Πολιτική κρίση

Η πρόεδρος της Γεωργίας Salome Zurabishvili καταδίκασε την "αδικαιολόγητη, απρόκλητη και δυσανάλογη χρήση βίας" από την αστυνομία, η οποία χρησιμοποίησε δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου - λάμψης, σφαίρες από καουτσούκ και αντλίες νερού για να διαλύσει το πλήθος που διαδήλωνε έξω από το κοινοβούλιο.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτηση της στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ, "η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση".
Το εν λόγω νομοσχέδιο έχει κατακριθεί ως "φιλορωσικό" τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τις ΗΠΑ, με τις Βρυξέλλες να καταγγέλουν ότι υπονομεύει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της χώρας και να παροτρύνουν τη Γεωργία να το αποσύρει προκειμένου να μην διαταραχθεί η διαδικασία ένταξη της στην ΕΕ.
Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο έχει καλέσει τη Δύση να σεβαστεί την κυριαρχία της χώρας.

Ραγδαία κλιμάκωση

Η βία σηματοδοτεί μια ραγδαία κλιμάκωση μετά από εβδομάδες δημόσιων διαδηλώσεων που αντιτάχθηκαν στις προτάσεις του κυβερνώντος γεωργιανού κόμματος Όνειρο να απαιτηθεί από τις ΜΚΟ, τις ομάδες εκστρατείας και τα μέσα ενημέρωσης να εγγραφούν ως «ξένοι πράκτορες» εάν λαμβάνουν πάνω από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό.
Το κόμμα πρότεινε αρχικά τα μέτρα αυτά πέρυσι, αλλά τα απέσυρε εν μέσω ευρείας δημόσιας κατακραυγής και επικρίσεων από το εξωτερικό, στις οποίες έγιναν συγκρίσεις με κανόνες που εισήγαγε το καθεστώς του Ρώσου προέδρου Putin.
Οι αντίπαλοι του νομοσχεδίου υποστηρίζουν ότι αν τεθεί σε ισχύ, θα ωθήσει τη Γεωργία μακριά από την πορεία της προς την ΕΕ και πίσω στην αγκαλιά της Ρωσίας.
Η ΕΕ, η οποία χορήγησε στη Γεωργία καθεστώς υποψήφιας χώρας τον Νοέμβριο, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο είναι «ασυμβίβαστο με τις ευρωπαϊκές αξίες», με εκπρόσωπό της να δηλώνει στο POLITICO νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να το αποσύρει ή να διακινδυνεύσει να υπονομεύσει τις πιθανότητές της να ενταχθεί στο μπλοκ.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης τραυματίστηκε

Τουλάχιστον ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της αντιπολίτευσης φαίνεται να έχει συλληφθεί στις συγκρούσεις της Τρίτης.
Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης της Γεωργίας, το Ενωμένο Εθνικό Κίνημα (UNM), δημοσίευσε ένα βίντεο με τον πρόεδρό του Levan Khabeishvili με μαυρισμένο μάτι και πρησμένη μύτη, ένα χαμένο δόντι και εκδορές.
«Δεν πονάω. Ο τραυματισμός στο μάτι θα περάσει, ο σωματικός τραυματισμός θα περάσει. Όλα αυτά θα περάσουν.
Ο αγώνας κατά των πουτινιστών πρέπει να συνεχιστεί", δήλωσε ο Khabeishvili στο βίντεο.
Η UNM είχε προηγουμένως αναφέρει ότι η αστυνομία είχε απομακρύνει τον Khabeishvili.

 



 ΕΕ και ΗΠΑ τηρούν σκληρή στάση

Το State Department των ΗΠΑ δήλωσε ότι η «εμπνευσμένη από το Κρεμλίνο» νομοθεσία θα μπορούσε «να περιορίσει την ελευθερία της έκφρασης, να στιγματίσει τους οργανισμούς που παρέχουν αυτά τα οφέλη στους πολίτες της Γεωργίας και να παρεμποδίσει τους ανεξάρτητους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης που εργάζονται για να παρέχουν στους Γεωργιανούς πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας πληροφορίες».
Όμως το Γεωργιανό Όνειρο επιμένει ότι οι νέοι κανόνες είναι απαραίτητοι για την προστασία της κυριαρχίας της χώρας.
Οι βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν υπέρ του νομοσχεδίου σε δεύτερη ανάγνωση την Τετάρτη.
Ο εξέχων ολιγάρχης και πρώην πρωθυπουργός Bidzina Ivanishvili καταφέρθηκε εναντίον των ΜΚΟ που υποστηρίζονται από τη Δύση, ισχυριζόμενος ότι ένα «παγκόσμιο κόμμα πολέμου» είναι υπεύθυνο για τον πόλεμο στην Ουκρανία, και υποσχέθηκε να τιμωρήσει τους «εγκληματίες και προδότες» πολιτικούς του αντιπάλους μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου.
«Υπόσχομαι ότι έχοντας ξεπεράσει αυτές τις δυσκολίες, με την κυριαρχία και την αξιοπρέπεια άθικτες, το 2030, η Γεωργία θα ενταχθεί στην ΕΕ», επέμεινε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης