Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ωμός εκβιασμός από ΕΚΤ υπέρ Macron: Οι Γάλλοι πολιτικοί να καθησυχάσουν τους επενδυτές, δεν υπάρχει σχέδιο για αγορά χρέους

Ωμός εκβιασμός από ΕΚΤ υπέρ Macron: Οι Γάλλοι πολιτικοί να καθησυχάσουν τους επενδυτές, δεν υπάρχει σχέδιο για αγορά χρέους
Πηγές από την ΕΚΤ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters,  εξέφρασαν ποικίλους βαθμούς ανησυχίας για το μέγεθος της εκποίησης των γαλλικών κρατικών ομολόγων, τα οποία είδε το ασφάλιστρο κινδύνου έναντι των ασφαλέστερων γερμανικών ομολόγων να αυξάνεται κατά το μέγιστο από την κρίση χρέους της ευρωζώνης το 2011
Tο σχέδιο εκβιασμού των Γάλλων πολιτών βρίσκεται ε εξέλιξη προκειμένου να αποφευχθεί η πολιτική αλλαγή στις επικείμενες κοινοβουλευτικές εκλογές.
Μετά τις… αγορές, η κεντρική νομισματική αρχή της Ευρωζώνης λίγo - πολύ διαμηνύει ότι «θα υπάρξουν συνέπειες» σε ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα γκρεμίζει την κεντρώα πολιτική κυριαρχία του Emmanuel Macron.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν έχουν σχέδιο να συζητήσουν έκτακτες αγορές γαλλικών ομολόγων και εξακολουθούν να πιστεύουν ότι εναπόκειται στους Γάλλους πολιτικούς να καθησυχάσουν τους επενδυτές που τρομάζουν από την προοπτική μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης, διαμηνύει η Φραγκφούρτη στο Reuters τη Κυριακή 16 Ιουνίου μέσω 5 ανώνυμων πηγών.
Οι γαλλικές χρηματοπιστωτικές αγορές υπέστησαν ένα βάναυσο sell-off στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές μείωσαν τις θέσεις τους ενόψει των πρόωρων εκλογών που θα μπορούσαν να δώσουν την πλειοψηφία στην ακροδεξιά, οδηγώντας ορισμένους αναλυτές να εικάζουν για επικείμενη παρέμβαση της ΕΚΤ.

Πρόγραμμα έκτακτων αγορών

Ωστόσο, πέντε υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δεδομένης της ευαισθησίας της κατάστασης, δήλωσαν ότι δεν είχαν συζητήσει την ενεργοποίηση ενός ομολόγων για τη στήριξη του γαλλικού χρέους, ούτε προγράμματος έκτακτης αγοράς σκοπεύουν επί του παρόντος να το κάνουν.
Οι πηγές εξέφρασαν ποικίλους βαθμούς ανησυχίας για το μέγεθος του sell-off  των γαλλικών κρατικών ομολόγων, τα οποία ειδαν  το ασφάλιστρο κινδύνου έναντι των ασφαλέστερων γερμανικών χρεογράφων να αυξάνεται κατά το μέγιστο ποσοστό από την κρίση χρέους της ευρωζώνης το 2011.
Ωστόσο, γενικά συμφώνησαν ότι οι Γάλλοι πολιτικοί έπρεπε να πείσουν τους επενδυτές ότι θα ασκούσαν μια λογική οικονομική πολιτική.
Δύο πηγές μάλιστα πρότειναν ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να παρέμβει πριν σχηματιστεί νέα γαλλική κυβέρνηση και ανακοινωθούν τα δημοσιονομικά σχέδια.
Το Transmission Protection Instrument   (TPI) της ΕΚΤ τής επιτρέπει να αγοράζει απεριόριστες ποσότητες ομολόγων από μια χώρα που βρίσκεται υπό πίεση στις αγορέ χρέους  αλλά μόνο για όσο διάστημα συμμορφώνεται με παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ωστόσο, ορισμένοι οικονομικοί παράγοντες ανησυχούσαν από την ιδέα της οικονομικής αναταραχής που επέρχεται στη Γαλλία, η οποία μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ως ο δεύτερος πυλώνας σταθερότητας της ευρωζώνης μετά τη Γερμανία, αλλά τώρα έχει τα δικά της δημοσιονομικά δεινά.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire προειδοποίησε ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης κινδυνεύει από οικονομική περιδίνηση εάν η ακροδεξιά κερδίσει στις εκλογές της 30ής Ιουνίου και της 7ης Ιουλίου.
Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα (RN) της Marine Le Pen το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ζητά μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώσεις στις τιμές της ενέργειας, αύξηση των δημοσίων δαπανών και μια προστατευτική οικονομική πολιτική, με το σύνθημα «Πρώτα η Γαλλία».


Το ιταλικό προηγούμενο


Ορισμένοι κυβερνήτες παρομοίασαν την κατάσταση της Γαλλίας με αυτή που αντιμετώπισε η Ιταλία το καλοκαίρι του 2022, όταν ο κεντροδεξιός συνασπισμός υπό την Giorgia Meloni φαινόταν έτοιμος να κερδίσει τις γενικές εκλογές.
Μετά τη νίκη της στις εκλογές, η Meloni μείωσε την πολεμική προσέγγισή της απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και οι αρμόδιοι για την πολιτική της ΕΚΤ ήλπιζαν ότι η Le Pen και το κόμμα της θα έκαναν το ίδιο.
Η Ιταλία και η Γαλλία έχουν και οι δύο υψηλότερο έλλειμμα από αυτό που επιτρέπουν οι κανόνες της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι θα αναγκαστούν να σφίξουν το πορτοφόλι τους μέσω της λεγόμενης «διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος» από την Ευρωπαϊκή Ένωση  - πρόκειται για μια άτυπη μορφή μνημονίου...
Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde,, η οποία είναι Γαλλίδα, φάνηκε να υποβαθμίζει τη σημασία αυτού του κανόνα νωρίτερα φέτος, λέγοντας ότι ήταν απλώς «μια εναλλακτική προϋπόθεση» για τον καθορισμό της επιλεξιμότητας του TPI.
Ερωτηθείσα για την έννοια της χρήσης του TPI για τη Γαλλία την Παρασκευή (14/6), η Christine Lagarde, απλώς είπε ότι είναι «καθήκον της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να... κρατήσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο και να επιστρέψει στον στόχο».
Οι επενδυτές ζητούσαν ασφάλιστρο 80 μονάδων βάσης για δανεισμό στη Γαλλία με αξιολόγηση ΑΑ έναντι της Γερμανίας που αξιολογείται με ΑΑΑ για τα δεκαετή ομόλογα από το κλείσιμο της αγοράς την Παρασκευή (14/6).
To spread των ιταλικών ομολόγων ( με αξιολόγηση BBB) και των γερμανικών , η οποία επίσης διευρύνθηκε τις τελευταίες ημέρες, ήταν 157 μονάδες βάσης την Παρασκευή (14/6) - απέχει πολύ από τις 250 μονάδες που προσέγγισε το 2022.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης