Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο φιάσκο - Παραδοχή Ουκρανίας, ειρήνη χωρίς Ρωσία δεν θα υπάρξει - Θέατρο σκιών ΝΑΤΟ με 300.000 στρατιώτες, πυρηνικά

Νέο φιάσκο - Παραδοχή Ουκρανίας, ειρήνη χωρίς Ρωσία δεν θα υπάρξει - Θέατρο σκιών ΝΑΤΟ με 300.000 στρατιώτες, πυρηνικά
Jens Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Οι χώρες του ΝΑΤΟ συζητούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές σε ετοιμότητα μάχης
(upd27) Ενώ ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία… εσχάτως επανήλθαν στο επίκεντρο οι προτάσεις ειρήνης…
Η πρόταση Putin, του Ρώσου Προέδρου, είναι ρεαλιστική, καθώς λαμβάνει ξεκάθαρα υπόψη την υπεροχή  στο πεδίο των ρωσικών δυνάμεων που προελαύνουν…
Ο Putin ζήτησε οι Ουκρανοί να αποσυρθούν από τα διοικητικά σύνορα των περιφερειών Luhansk, Donetsk, Zaporizhia και Kherson, ώστε αυτομάτως η Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο.
Η πρόταση Zelensky για την ειρήνη είναι εκτός πραγματικότητας, γιατί ενώ έχει χάσει σημαντικά εδάφη… εμμένει στην ανάκτηση όλων των εδαφών και της Κριμαίας…
Είναι ξεκάθαρο ότι ο Σύνοδος Κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία στην Ελβετία κατέληξε σε φιάσκο, όχι μόνο γιατί Κίνα, ΗΠΑ και Βραζιλία δεν συμμετείχαν στο ανώτερο επίπεδο… αλλά γιατί απλά δεν συμμετείχε η Ρωσία…
Τώρα οι Ουκρανοί αρχίζουν να κατανοούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη χωρίς την συμμετοχή της Ρωσίας…
Ως προς το μέτωπο έχουμε κινήσεις εντυπώσεων από το ΝΑΤΟ το οποίο υποστηρίζει ότι πρέπει τα πυρηνικά να βρίσκονται σε ετοιμότητα ενώ και οι 300.0000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στην Ευρώπη θα τεθούν σε συναγερμό…
Ο Ρωσικός στρατός συνεχίζει την προέλαση μεθοδικά με επίκεντρο Kupyansk, Chasiv Yar και Avdiivka.

Συνολικά 80 χώρες συμμετείχαν στην διάσκεψη ειρήνης για την Ουκρανία… αλλά απουσίαζε η Ρωσία – Κατέληξε σε φιάσκο

Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη στην Ουκρανία που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία κατέληξε σε φιάσκο.
Η συντριπτική πλειονότητα των χωρών και των διεθνών οργανισμών που συμμετείχαν στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη Ελβετία στις 15-16 Ιουνίου υπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν στις 16 Ιουνίου επιβεβαιώνοντας την υποστήριξη για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Το ανακοινωθέν επιβεβαίωσε επίσης την υποστήριξη για τη λειτουργία και τον έλεγχο της Ουκρανίας επί του κατεχόμενου πυρηνικού σταθμού Zaporizhzhia (ZNPP) για τη διασφάλιση της ασφάλειας της πυρηνικής ενέργειας και των εγκαταστάσεων, «δωρεάν πλήρους και ασφαλούς» εμπορικής ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, την ανταλλαγή όλων των αιχμαλώτων πολέμου και την επιστροφή όλων των «εκτοπισθέντων και παράνομα εκτοπισθέντων Ουκρανικών παιδιών».
Πάνω από 80 χώρες και διεθνείς οργανισμοί υπέγραψαν το ανακοινωθέν, αν και η Σαουδική Αραβία, η Ινδία, η Νότια Αφρική, η Αρμενία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και η Βραζιλία (η οποία συμμετείχε στη σύνοδο ως «παρατηρητής») ήταν μεταξύ των χωρών που δεν ενέκριναν το ανακοινωθέν.
Το Γραφείο του Προέδρου της Ουκρανίας τόνισε ότι σκοπός της συνόδου κορυφής ήταν να διευκολυνθεί η «δίκαιη ειρήνη… βάσει του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και του διεθνούς δικαίου», υπογραμμίζοντας την προσπάθεια της Ουκρανίας να συγκεντρώσει υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα για τον τερματισμό του πολέμου με όρους που δεν παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο θέτοντας σε κίνδυνο την εδαφική ακεραιότητα ή την κυριαρχία της Ουκρανίας.
Ο απερχόμενος Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte δήλωσε στις 16 Ιουνίου στη σύνοδο κορυφής ότι «η Ρωσία δεν πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τώρα» και ότι θα υπάρξει ειρήνη στην Ουκρανία μόνο «όταν η Ρωσία συμφωνήσει με τις διεθνείς αρχές και τον Χάρτη του ΟΗΕ».

Zakharova (Ρωσία): Η διάσκεψη για την Ουκρανία εξελίχθηκε σε πλήρες φιάσκο

Η διάσκεψη για την Ουκρανία στην Ελβετία αποδείχθηκε ένα φιάσκο, τέτοιου είδους «συγκεντρώσεις» δεν μπορούν να χρησιμεύσουν ως βάση για βιώσιμη ειρήνη.
Αυτό αναφέρεται στο σχόλιο της επίσημης εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.
«Η σύνοδος κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία έλαβε χώρα στο Birkenstock της Ελβετίας.
Το Κίεβο και οι άλλες δυτικές πρωτεύουσες έκαναν τα πάντα για να την παρουσιάσουν ως ένα γεγονός παγκόσμιας κλίμακας, αλλά η επιθυμία τους μετατράπηκε σε πλήρες φιάσκο» επεσήμανε η διπλωμάτης.
Σύμφωνα με τη Zakharova, γεγονότα όπως η «μάζωξη» στο Birkenstock «δεν είναι ικανά να δημιουργήσουν συνθήκες και να χρησιμεύσουν ως πλατφόρμα για έναν πραγματικά σοβαρό διάλογο για την επίτευξη μιας πραγματικά συνολικής, βιώσιμης και δίκαιης ειρήνης».
«Σε αντίθεση με τις προσπάθειες του [Ουκρανού Προέδρου] Zelensky και των Αγγλοσαξόνων οικοδεσποτών του, σχεδόν οι μισοί από τους 160 προσκεκλημένους αρνήθηκαν να συμμετάσχουν.
Παρά τον εκβιασμό, τις άμεσες απειλές και τα δόλια σχέδια, έδειξαν ανθεκτικότητα, δεν υπέκυψαν σε σκληρές πιέσεις και αγνόησαν τις επίμονες παρακλήσεις να πάνε στις Άλπεις» τόνισε η Zakharova.

Παραδοχή Dmitry Kuleba (ΥΠΕΞ Ουκρανίας): Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας

Η παρουσία της Ρωσίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι απαραίτητη για να τερματιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Dmitry Kuleba διάσκεψη για την Ουκρανία που διεξήχθη στην Ελβετία.
Σύμφωνα με τον Dmitry Kuleba, είναι προφανές ότι «χρειάζονται και οι δύο πλευρές» για να διευθετηθεί η σύγκρουση.
«Φυσικά, καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι θα έρθει η στιγμή που θα χρειαστεί να μιλήσουμε με τη Ρωσία», είπε ο Ουκρανός διπλωμάτης.
Αναγνώρισε επίσης τις διαφορετικές απόψεις των δυτικών χωρών και του παγκόσμιου Νότου σχετικά με τον τρόπο τερματισμού της σύγκρουσης.
«Υπήρξαν φωνές από τον Παγκόσμιο Νότο για τους δύσκολους συμβιβασμούς που πρέπει να γίνουν.
Αυτή δεν είναι η γλώσσα που ακούμε από τους δυτικούς εταίρους» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, Dmitry Kuleba.
Στις 15 και 16 Ιουνίου, η Ελβετία φιλοξένησε μια διάσκεψη για την Ουκρανία στο θέρετρο Burgenstock.
Η Βέρνη κάλεσε περισσότερες από 160 αντιπροσωπείες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τις χώρες G7, G20 και BRICS.
Η Ρωσία δεν ήταν μεταξύ των προσκεκλημένων.
Οι ρωσικές αρχές έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η ουκρανική κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας και ως εκ τούτου η ελβετική διάσκεψη έμεινε απλά στις υποσχέσεις.

Naryshkin (Ρωσία): Εάν δεν αποδεχθείτε την πρόταση ειρήνης του Putin, οι επόμενοι όροι θα είναι πιο σκληροί

Πιο σκληροί και πιο περίπλοκοι θα είναι οι όροι για τη σύναψη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με την Ουκρανία, εάν η Δύση δεν αποδεχθεί την πρόταση ειρήνης που διατύπωσε πρόσφατα ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, ξεκαθαρίζει ο Sergei Naryshkin, διευθυντής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας.
«Οι επόμενοι όροι, υπό τις οποίους θα μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη και να υπογραφεί κάποιου είδους ειρηνευτική συμφωνία θα είναι πιο δύσκολοι και πιο σκληροί για την Ουκρανία», είπε, απαντώντας στο ερώτημα τι θα συμβεί στην Ουκρανία εάν απορριφθεί η νέα ειρηνευτική πρόταση που διατύπωσε ο Putin.
Όσον αφορά τα όσα υποστηρίζει ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron σχετικά με την αποστολή γαλλικών ή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ο Naryshkin είπε ότι ακούει τις ρωσικές προειδοποιήσεις.
«Ακούει.
Υπήρξε μια συζήτηση για αυτό το θέμα ανάμεσα στα δυτικά κράτη, που συμπεριλαμβάνει τη Γαλλία και που συνεχίζεται.
Υπάρχουν αυτοί που είναι υπέρ, και αυτοί που είναι κατά.
Μας φαίνεται ότι αυτοί που είναι κατά, είναι και οι περισσότεροι» είπε ο Naryshkin.

Le Pen (Γαλλία): Πρέπει να μιλήσουμε με τη Ρωσία για να τελειώσει ο πόλεμος

Την ανάγκη συνομιλίας με τη Ρωσία για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία επισημαίνει η Marine Le Pen, επικεφαλής της γαλλικής κοινοβουλευτικής παράταξης «Εθνική Συσπείρωση».
Σε δηλώσεις της στην ισπανική El Periodico, η Le Pen τόνισε ότι είναι αναγκαία η συνομιλία με τη Ρωσία, δεδομένου ότι το Κίεβο δεν μπορεί να νικήσει αυτόν τον πόλεμο.
«Είναι αδύνατο να επιτευχθεί συμφωνία για ειρήνη χωρίς τη συμμετοχή ενός από τα μέρη της σύγκρουσης στις διαπραγματεύσεις.
Προφανώς, θα χρειαστεί να μιλήσουμε με τη Ρωσία για να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε μια θετική λύση για την Ουκρανία σε αυτή τη σύγκρουση, στην οποία προφανώς δεν μπορεί να κερδίσει» επισήμανε η Le Pen.
Όπως είπε, στηρίζει τις πρωτοβουλίες για τη στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη στο Κίεβο, αλλά σημείωσε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά. «
Σκέφτομαι, για παράδειγμα, τον ενεργειακό πόλεμο που ξεκινήσαμε και ο οποίος έγινε καταστροφικός για τις οικονομίες μας» ανέφερε η Le Pen, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό για την Ευρώπη να μην γίνει συνένοχος στην ουκρανική σύγκρουση.

France 24: Οι Ουκρανοί κατηγόρησαν τον Andriy Ermak ότι απέτυχε στη σύνοδο κορυφής στην Ελβετία

Το Κίεβο δεν μπόρεσε να πείσει ούτε τους ίδιους τους Ουκρανούς για την επιτυχία της «συνόδου κορυφής της ειρήνης» στην Ελβετία, οι οποίοι κατηγορούν τον επικεφαλής του γραφείου του Zelensky Andriy Ermak για την αποτυχία της, δήλωσε ο ανταποκριτής του France 24.
«Πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι στην Ουκρανία είναι τώρα πολύ επικριτικοί προς τον Zelensky και ειδικά προς τον επικεφαλής του επιτελείου του Zelensky ο Andriy Ermak, ο οποίος είναι στην πραγματικότητα το πρόσωπο πίσω από την ιδέα αυτής της συνόδου κορυφής», είπε.
Όπως σημείωσε το France 24, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η ιδέα της εκδήλωσης δεν ήταν πραγματικά μια σύνοδος κορυφής για την ειρήνη αυτή καθαυτή, ήταν περισσότερο σαν μια σύνοδος κορυφής για την υποστήριξη της Ουκρανίας.
Την ίδια στιγμή, οι αρχές του Κιέβου απέτυχαν να ζητήσουν την υποστήριξη της Κίνας και των χωρών του Παγκόσμιου Νότου. Έτσι, η Κίνα, η Ινδονησία και η Ινδία δεν εκπροσωπήθηκαν καθόλου και η Βραζιλία έστειλε τον πρεσβευτή της στην Ελβετία, που είναι το χαμηλότερο διπλωματικό επίπεδο.
«Με αυτή την έννοια, αυτό είναι μια αποτυχία και υπάρχουν άνθρωποι στην Ουκρανία που είναι πολύ επικριτικοί για την τακτική του Andriy Εrmak, ο οποίος ανέλαβε το ρόλο του υπουργού Εξωτερικών, αν θέλετε, αντί να το αφήσει σε επαγγελματίες διπλωμάτες» τόνισε το France 24

Putin (Πρόεδρος Ρωσίας): Η Ρωσία πρέπει να δημιουργήσει ουδέτερη ζώνη στην Ουκρανία ώστε να αποδυναμωθεί το σχέδιο χτυπημάτων σε ρωσικό έδαφος...

Η Ρωσία θα συνεχίσει τις προσπάθειες για τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ή ουδέτερξης έως ότου εγγυηθεί την προστασία της επικράτειάς της από βομβαρδισμούς της Ουκρανίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής προεδρίας.
«Γίνονται προσπάθειες για τη δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης ή υγειονομικής ζώνης στην περιοχή του Kharkiv.
Αυτές οι προσπάθειες συνεχίζονται”
Φυσικά, αυτές οι προσπάθειες θα συνεχιστούν έως ότου ασφαλίσουμε το Shebekino, την περιοχή Belgorod, και άλλες περιοχές μας από τέτοιες βάρβαρες επιθέσεις»
Ο Ρώσος πρόεδρος Putin παρουσίασε μια νέα ειρηνευτική πρόταση για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Έτσι, η Ρωσία επιμένει να αναγνωριστεί το καθεστώς της Κριμαίας, των Λαϊκών Δημοκρατιών του Donetsk και του Luhansk, καθώς και των περιοχών Zaporizhia και Kherson.
Εκτός από αυτό, η Ουκρανία υποτίθεται ότι πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από τις δημοκρατίες του Donbass και την περιοχή Kherson και Zaporozhye πριν ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες.

Jens Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Οι χώρες του ΝΑΤΟ συζητούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές σε ετοιμότητα μάχης

Οι χώρες του ΝΑΤΟ συζητούν να φέρουν τις πυρηνικές κεφαλές της συμμαχίας σε κατάσταση συναγερμού, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg στη βρετανική εφημερίδα Telegraph.
«Δεν θα υπεισέλθω σε επιχειρησιακές λεπτομέρειες σχετικά με το πόσες πυρηνικές κεφαλές θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή... αλλά πρέπει να διαβουλευόμαστε για αυτά τα θέματα. Αυτό ακριβώς κάνουμε», ανέφερε η εφημερίδα σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα.
Σύμφωνα με την Telegraph, ο Jens Stoltenberg εξήγησε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να επιδείξει το πυρηνικό του οπλοστάσιο στον κόσμο προκειμένου να στείλει ένα άμεσο μήνυμα στους εχθρούς της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ πρόσθεσε ότι η Κίνα επενδύει ενεργά στο πυρηνικό της οπλοστάσιο, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, θα αυξηθεί σε χίλιες κεφαλές μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030.
«Και αυτό σημαίνει ότι στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον, το ΝΑΤΟ είναι πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπο με κάτι που δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ πριν, δηλαδή δύο πιθανούς αντιπάλους με πυρηνικά όπλα - την Κίνα και τη Ρωσία.
Και, φυσικά, αυτό έχει συνέπειες» ανέφερε ο εφημερίδα επικαλούμενη τον Jens Stoltenberg.
Νωρίτερα στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ο Ρώσος πρόεδρος Putin δήλωσε ότι η Ρωσία δεν παίζει με τα πυρηνικά όπλα.
Ο αρχηγός του κράτους προειδοποίησε ότι το θέμα της χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής δεν πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.
Τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία η Ρωσία θα μπορούσε θεωρητικά να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εκτίθενται στο ρωσικό στρατιωτικό δόγμα και στις «Βασικές αρχές της κρατικής πολιτικής στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής».
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αυτό είναι δυνατό σε περίπτωση επίθεσης εναντίον της Ρωσίας ή των συμμάχων της χρησιμοποιώντας όπλα μαζικής καταστροφής ή επίθεση με συμβατικά όπλα, όταν απειλείται η ύπαρξη του ίδιου του κράτους.

Peskov (Ρωσία): Το ΝΑΤΟ κλιμακώνει – Ρωσία: O Putin δεν μιλά ποτέ για πυρηνικά όπλα

Για επικίνδυνη κλιμάκωση από την πλευρά του ΝΑΤΟ, ύστερα από τις δηλώσεις του γ.γ. Jens Stoltenberg σχετικά με τις συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη ανάμεσα σε κράτη – μέλη της Συμμαχίας προκειμένου να φέρουν σε πλήρη ετοιμότητα τα πυρηνικά τους οπλοστάσια, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.
«Δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ακόμα επικίνδυνη κλιμάκωση» είπε ο Peskov, τονίζοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δεν θίγει ποτέ πυρηνικά θέματα «με δική του πρωτοβουλία και είναι πολύ προσεκτικός σε αυτό».
«Όταν ο Πρόεδρος Putin μιλά για αυτό το θέμα - για στρατιωτικές πυρηνικές υποθέσεις - απαντά σε ερωτήσεις κάποιου, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, συμπεριλαμβανομένων και ξένων» υπογράμμισε ο Peskov, αναφέροντας μάλιστα πως η τοποθέτηση αυτή του Stoltenberg δεν ταιριάζει σε καμία περίπτωση με το ανακοινωθέν της Διάσκεψης της Ελβετίας.
«Η οποία, αν δεν κάνω λάθος, μιλά για το απαράδεκτο μιας τέτοιας ρητορικής» υποστήριξε ο Peskov.

Γαλλικό Πρακτορείο: Περίπου 300.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη είναι σε κατάσταση συναγερμού

Πρόσφατα το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε ότι περισσότεροι από 300.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ ήταν σε κατάσταση συναγερμού. Αυτή η κατάσταση προϋποθέτει ότι οι διοικητές της συμμαχίας μπορούν να αναπτύξουν αυτές τις δυνάμεις εντός 30 ημερών.
«Υπήρξε μια εκπληκτική επιτάχυνση προς την κατεύθυνση του πολέμου τις τελευταίες ημέρες χάρη σε μια σειρά από πολύ ανησυχητικές δηλώσεις του ΝΑΤΟ που πέρασαν εντελώς απαρατήρητες», έγραψε Γάλλος πολιτικός.
Σύμφωνα με τον πολιτικό, μια «αφύπνιση» του πληθυσμού θα έρθει αναπόφευκτα, αλλά θα είναι σκληρή και επώδυνη.

Ενημέρωση Belousov (Ρώσος υπουργός Άμυνας) για την πορεία των συγκρούσεων στην Ουκρανία

Ενημέρωση για την πορεία των συγκρούσεων στην Ουκρανία στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης έλαβε από το κέντρο ελέγχου των χερσαίων δυνάμεων ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Andrey Belousov.
«Ο επικεφαλής του ρωσικού στρατιωτικού τμήματος ενημερώθηκε για την οργάνωση των στρατευμάτων και το έργο των επιχειρησιακών ομάδων για τον συντονισμό και τον έλεγχο του μαχητικού έργου των μονάδων στην περιοχή της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης και την ολοκληρωμένη υποστήριξη των στρατευμάτων» αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Άμυνας.

Ο Valery Zaluzhny (Πρώην Αρχηγός στρατού Ουκρανίας) συμφώνησε με blogger ότι πρέπει να υπάρξει ειρήνη στην Ουκρανία – Τελειώνει ο Zelensky


Στον πρώην γενικό διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Στρατηγό Valery Zaluzhny, άρεσε η ανάρτηση του Ουκρανού blogger Miroslav Oleshko που ασκούσε έντονη κριτική στον Vladimir Zelensky.
Η ανάρτηση στη συνέχεια διαγράφηκε και τα ουκρανικά μέσα επέστησαν την προσοχή σε αυτή την υπόθεση.
Ο Oleshko δημοσίευσε μια ανάρτηση στο Facebook στην οποία σχολίασε τις νέες ειρηνευτικές προτάσεις για την επίλυση της σύγκρουσης που εξέφρασε ο πρόεδρος Putin.
Ο blogger είπε ότι οι όροι που τέθηκαν είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του Zelensky και η εκπλήρωση αυτών των προϋποθέσεων θα εγγυηθεί «το τέλος της εξουσίας του».
Στη συνέχεια διαγράφηκε η ανάρτηση του Ουκρανού blogger Oleshko με ένα like από το Zaluzhny.
«Έχουμε γίνει όμηροι ενός αιώνιου πολέμου», παραπονέθηκε ο Oleshko.
Σύμφωνα με το Ουκρανικό Focus, στον Zaluzhny άρεσε η ανάρτηση, η οποία προκάλεσε μια «αρνητική αντίδραση στο Διαδίκτυο».
Ωστόσο, η δημοσίευση του Oleshko διαγράφηκε στη συνέχεια. Απαντώντας σε ερώτηση ενός από τους χρήστες κάτω από ένα άλλο μήνυμα γιατί «κατέστρεψε την ανάρτηση με το like του Zaluzhny», ο blogger είπε ότι η δημοσίευση φέρεται να «μπλοκαρίστηκε λόγω καταγγελιών».
Στις 8 Φεβρουαρίου 2024, ο Zelensky ανακοίνωσε τον διορισμό του Alexander Syrsky ως αρχιστράτηγου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας αντικαθιστώντας τον Zaluzhny.
Ορισμένα μέσα ενημέρωσης της Ουκρανίας και της Δύσης έγραψαν για μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ Zelensky και Zaluzhny το φθινόπωρο του 2023.
Οι δημοσιογράφοι θεώρησαν ότι η τότε δήλωση του στρατηγού για το αδιέξοδο στο μέτωπο ήταν ένα από τα έμμεσα σημάδια της μεταξύ τους σύγκρουσης.
Η Washington Post σημείωσε ότι ο Zaluzhny θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τον Zelensky εάν ασχοληθεί με την πολιτική. Τον Μάιο, απολύθηκε ο στρατηγός από στρατιωτική θητεία για λόγους υγείας και διόρισε πρεσβευτή της Ουκρανίας στη Μεγάλη Βρετανία .
Τον Νοέμβριο του 2023, η SBU κατηγόρησε τον Oleshko για παρεμπόδιση των δραστηριοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και χρήση πλαστών εγγράφων.
Ο blogger, σύμφωνα με τους ερευνητές, αφού κλήθηκε στο στρατιωτικό γραφείο εγγραφής και στράτευσης, έφυγε παράνομα από την Ουκρανία χρησιμοποιώντας πλαστό πιστοποιητικό γιατρού.
Η SBU είπε ότι ο Oleshko «δημοσιεύει συστηματικά βίντεο και μηνύματα» στα οποία δυσφημεί τη στράτευση στο στρατό και καλεί τους Ουκρανούς να αποφύγουν την υπηρεσία.
Ο blogger αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και οκτώ ετών.

Larry Johnson (Πρώην CIA): Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει φτάσει σε σημείο καμπής, o Putin έβγαλε την Οδησσό από την εξίσωση

Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει φτάσει σε σημείο καμπής, τόνισε ο πρώην πράκτορας της CIA Larry Johnson.
«Ξέρετε, σήμερα ήταν σημαντικό γιατί σηματοδοτεί ένα άλλο, ας πούμε, σημείο καμπής (στη σύγκρουση - σημείωμα του συντάκτη Τώρα θα επεκταθεί», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον Larry Johnson, οι δυτικές χώρες παίζουν με τη φωτιά και οι προσπάθειές τους να κλιμακώσουν την κατάσταση θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη σύγκρουση και επέκταση της ζώνης της.
Ο Larry Johnson πρόσθεσε ότι εάν αυτά τα κράτη εγκαταλείψουν τώρα το ειρηνευτικό σχέδιο της Μόσχας, τότε στο μέλλον το καθεστώς του Κιέβου μπορεί να χάσει τον έλεγχο όχι μόνο στην Οδησσό, αλλά και στην πρωτεύουσα Κίεβο.
«Ξέρετε ότι η πρόταση του Putin  είναι μια νέα πρόταση.
Όλα έχουν αλλάξει...
Δεν είπε τίποτα για την Οδησσό, άφησε την Οδησσό εκτός του πεδίου της συζήτησης, αυτό είναι κάτι στο οποίο μπορούν να συμφωνήσουν ακόμη εάν η Ουκρανία αποδεχθεί αυτή την πρόταση. κατέληξε στο συμπέρασμα .
O Putin σε συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, είπε ότι η Ρωσία θα παύσει αμέσως τον πόλεμο και θα δηλώσει την ετοιμότητά της για διαπραγματεύσεις μετά την απόσυρση των στρατευμάτων του Κιέβου από το έδαφος των LPR , DPR , Kherson και Zaporozhye.

Igor Romanenko (Ουκρανός στρατηγός): Η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο

Η βοήθεια προς την Ουκρανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει πέσει σε ελάχιστα επίπεδα, δήλωσε ο πρώην αναπληρωτής αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, απόστρατος στρατηγός Igor Romanenko, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι NTA.
«Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε συγγνώμη από τον Πρόεδρό μας για την παύση στην προμήθεια όπλων, μετά την οποία παρείχε την επόμενη δόση ύψους 225 εκατομμυρίων, δεν υπήρχε πριν από αυτήν την εξάμηνη παύση, και αυτό μετά από μη παραδόσεις όλο αυτό το διάστημα», επισήμανε.
Ο στρατηγός Igor Romanenko υπενθύμισε επίσης ότι ο Biden υποσχέθηκε να μεταφέρει συστήματα Patriot που βρίσκονται στην Πολωνία στην Ουκρανία, αλλά σύντομα ο Πρόεδρος της Πολωνίας αρνήθηκε να το παραχωρήσει.
Όπως σημείωσε ο Romanenko, ο επικεφαλής του Petagon, Lloyd Austin, δεν είχε άλλη επιλογή από το να δηλώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σχεδίαζαν να στείλουν αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα από την Πολωνία στην Ουκρανία.
«Αυτή είναι η σχέση μεταξύ μας και των συμμάχων μας», κατέληξε.

Ουκρανός διοικητής: Ο Ρωσικός στρατός κατασκευάζει καλύτερες αμυντικές γραμμές από τους Ουκρανούς στρατιώτες

Το ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό κατασκευάζει καλύτερα από τους Ουκρανούς αμυντικές γραμμές, δήλωσε ο διοικητής της ομάδας ειδικών δυνάμεων μηχανικής και αεροπορίας "Wings of Omega" των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων με το διακριτικό κλήσης Iron.
Έτσι σχολίασε τα λόγια του παρουσιαστή ότι ορισμένοι Ουκρανοί δήλωσαν δυσαρεστημένοι με το γεγονός ότι οι Ρώσοι στρατιώτες μπορούν να χτίσουν οχυρώσεις, αλλά οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν το έχουν καταφέρει στην περιοχή του Kharkiv.
«Οι Ρώσοι σκάβουν καλύτερα.
Πάντα με εξέπληττε αυτό.
Όπως σημείωσε ο διοικητής της μονάδας, ο ουκρανικός στρατός καταστρέφεται από την αδυναμία του να αναγνωρίσει προβλήματα και να τα διορθώσει.
Το Associated Press είχε αναφέρει ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει δυσκολίες στην κατασκευή αμυντικών οχυρώσεων λόγω των αδιάκοπων ρωσικών βομβαρδισμών, της έλλειψης εξοπλισμού και της παραλυτικής γραφειοκρατίας.
Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, η κατασκευή οχυρώσεων θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει πέρυσι.
Ωστόσο, ο διοικητής της 47ης ταξιαρχίας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, είπε ότι πολλοί δεν θεωρούσαν απαραίτητο να προετοιμάσουν γραμμές άμυνας, καθώς δεν περίμεναν μια ρωσική επίθεση στην περιοχή του Kharkiv.

Ο ρωσικός στρατός απέκρουσε επίθεση με πολυάριθμα drones στις περιοχές Lipetsk και Voronezh

Τα ξημερώματα της 17ης Ιουνίου, η Ουκρανία έκανε άλλη μια προσπάθεια να επιτεθεί σε στόχους βαθιά μέσα στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, χρησιμοποιώντας πολυάριθμα drones.
Μία από τις περιοχές επίθεσης ήταν η περιοχή Lipetsk.
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, Igor Artamonov, η απειλή εντοπίστηκε κατά την προσέγγιση στο Lipetsk, καθώς και πάνω από το δημοτικό διαμέρισμα Khlevensky.
Το πρώτο μήνυμα για την καταστολή του drone δημοσίευσε ο επικεφαλής της περιοχής στις 3:34 τα ξημερώματα.
Ο Artamonov ανέφερε την πτώση συντριμμιών από ουκρανικό drone και κάλεσε τους αυτόπτες μάρτυρες να μην δημοσιεύουν φωτογραφίες και βίντεο από το σημείο της συντριβής, ώστε να μην βοηθήσουν τον εχθρό να προσαρμόσει την κατεύθυνση και την ακρίβεια των επιθέσεων. Στις 4:21, ο Artamonov ανέφερε μια εχθρική απόπειρα επίθεσης στη βιομηχανική ζώνη Lipetsk, όπου ένα άλλο drone καταρίφθηκε. Ο κυβερνήτης τόνισε ότι δεν υπήρξαν θύματα και δεν ανέφερε πιθανές ζημιές.
Περίπου στις πέντε το πρωί, ο κυβερνήτης ανακοίνωσε απόπειρα επίθεσης στη βιομηχανική ζώνη του Lipetsk με δύο ακόμη drones και απηύθυνε εκ νέου έκκληση σε αυτόπτες μάρτυρες ζητώντας να μην δημοσιεύσουν πλάνα από το σημείο της απόπειρας επίθεσης.
Συναγερμός αεροπορικής επιδρομής κηρύχθηκε επίσης στην περιοχή Voronezh. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές.
Kharkiv_Battle_Map_Draft_Kharkiv_16_2024.png

Luhansk_Battle_Map_Draft_June_16_2024.png

Chasiv_Yar_Battle_Map_Draft_June_16_2024.png

West_Of_Avdiivka_Battle_Map_Draft_June_16_2024.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης