Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε συναγερμό το ΝΑΤΟ: Κίνδυνος να βρεθούμε αντιμέτωποι με δύο πυρηνικούς αντιπάλους, Κίνα και Ρωσία

Σε συναγερμό το ΝΑΤΟ: Κίνδυνος να βρεθούμε αντιμέτωποι με δύο πυρηνικούς αντιπάλους, Κίνα και Ρωσία
Διαβουλεύσεις στα κράτη - μέλη για να τεθούν σε επιφυλακή τα πυρηνικά όπλα λέει ο γ.γ. Jens Stoltenberg
Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ έχουν αρχίσει διαβουλεύσεις προκειμένου να τεθούν σε επιφυλακή τα πυρηνικά όπλα υποστηρίζει ο γενικός γραμματέας Jens Stoltenberg.
«Δεν θα υπεισέλθω σε επιχειρησιακές λεπτομέρειες σχετικά με το πόσες πυρηνικές κεφαλές θα πρέπει να είναι λειτουργικές και πώς θα πρέπει να αποθηκευτούν, αλλά πρέπει να συζητήσουμε για αυτά τα θέματα.
Αυτό ακριβώς κάνουμε.
Η διαφάνεια στο θέμα αυτό βοηθά να σταλεί ένα σαφές μήνυμα ότι το ΝΑΤΟ είναι μια πυρηνική συμμαχία.
Στόχος του ΝΑΤΟ είναι να έχουμε έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα, αλλά όσο υπάρχουν πυρηνικά όπλα, θα παραμένουμε μια πυρηνική συμμαχία, γιατί ένας κόσμος όπου η Ρωσία, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα έχουν πυρηνικά όπλα και το ΝΑΤΟ όχι, είναι ένας επικίνδυνος κόσμος» υποστήριξε μιλώντας στην Daily Telegraph o Stoltenberg.

Ανησυχία για Κίνα

Όπως είπε, ανησυχεί ιδιαίτερα για την Κίνα, η οποία επενδύει πολλά στη δημιουργία σύγχρονων όπλων και σκοπεύει να αυξήσει τον αριθμό των πυρηνικών της κεφαλών σε 1.000 έως το 2030.
«Αυτό σημαίνει ότι στο εγγύς μέλλον το ΝΑΤΟ μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπο με μια άνευ προηγουμένου κατάσταση - δύο πιθανούς πυρηνικούς αντιπάλους στο πρόσωπο της Κίνας και της Ρωσίας.
Αυτό θα οδηγήσει σε συνέπειες» υπογραμμίζει ο Stoltenberg.

Εκσυγχρονίζουν ΗΠΑ, Ευρώπη

Σύμφωνα με τον Stoltenberg, οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι τους εκσυγχρονίζουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια.
«Οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν τις βόμβες βαρύτητάς τους για τις πυρηνικές κεφαλές που έχουν αναπτύξει στην Ευρώπη και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι αναβαθμίζουν αεροσκάφη αφιερωμένα στην πυρηνική αποστολή του ΝΑΤΟ» τονίζει ο Stoltenberg.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αναπτύξει περίπου 40 από τις 225 πυρηνικές κεφαλές του, ενώ οι ΗΠΑ έχουν 1.700 κεφαλές (και άλλες 3.700 σε εφεδρεία).
Την ίδια στιγμή, επισημαίνεται ότι η Γαλλία «δεν παρέχει το πυρηνικό της οπλοστάσιο στη συμμαχία λόγω μιας μακροχρόνιας απόφασης να διατηρήσει την ανεξαρτησία της στο θέμα της αποτροπής».
Μιλώντας για την κατάσταση στην Ουκρανία, ο Stoltenberg κάλεσε τις δυτικές χώρες να συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια στο Κίεβο.
«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι εάν ο Putin κερδίσει στην Ουκρανία, τότε θα είμαστε πιο ευάλωτοι και τότε θα πρέπει να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο στην άμυνά μας» επισημαίνει ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης