Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε πλήρες αδιέξοδο ο Macron – Επικρατέστερος ο σοσιαλιστής Cazeneuve για τη θέση του πρωθυπουργού

Σε πλήρες αδιέξοδο ο Macron – Επικρατέστερος ο  σοσιαλιστής Cazeneuve για τη θέση του πρωθυπουργού
Ο Γάλλος πρόεδρος δέχεται πιέσεις να τερματίσει εβδομάδες πολιτικού αδιεξόδου, αφού προκήρυξε πρόωρες εκλογές που οδήγησαν σε ένα δυσκίνητο «κρεμασμένο» - όπως λέγεται, όταν δεν υπάρχει πλειοψηφία - κοινοβούλιο
Ο Emmanouel Macron θα συναντήσει τον Bernard Cazeneuve, πρώην μέλος του Σοσιαλιστικού κόμματος και έμπειρο πολιτικό, τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος είναι κοντά στην ανακοίνωση της πρότασής του για την θέση του πρωθυπουργού.
Ο Macron θα συναντηθεί επίσης τους δύο προκατόχους του, τον σοσιαλιστή Francois Hollande και τον δεξιό Nicolas Sarkozy, σύμφωνα με πηγές από τη γαλλική προεδρία.
Ο Γάλλος πρόεδρος δέχεται πιέσεις να τερματίσει εβδομάδες πολιτικού αδιεξόδου, αφού προκήρυξε πρόωρες εκλογές που οδήγησαν σε ένα δυσκίνητο «κρεμασμένο» - όπως λέγεται, όταν δεν υπάρχει πλειοψηφία - κοινοβούλιο.
Ο Cazeneuve αναφέρεται όλο και περισσότερο από πολιτικούς και παρατηρητές ως έναν από τους επικρατέστερους υποψηφίους για να ηγηθεί μιας νέας κυβέρνησης, καθώς τον σέβονται τα δεξιά κόμματα, αν και είναι επίσης κοντά στην αριστερά.
Εγκατέλειψε το Σοσιαλιστικό Κόμμα πριν από δύο χρόνια για να διαμαρτυρηθεί για τους στενότερους δεσμούς του με το ακροαριστερό κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία (LFI).
Ο επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας θα έχει τη δύσκολη αποστολή να προσπαθήσει να οδηγήσει τις μεταρρυθμίσεις και τον προϋπολογισμό του 2025 μέσω ενός «κρεμασμένου» κοινοβουλίου, καθώς η Γαλλία βρίσκεται υπό πίεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις αγορές ομολόγων να μειώσει το έλλειμμά της και να προχωρήσει σε ισχυρή δημοσιονομική προσαρμογή.
Εκτός από μια σύντομη θητεία ως πρωθυπουργός στο τέλος της θητείας του Hollande, ο Cazeneuve ήταν υπουργός τρεις φορές - Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Προϋπολογισμού και Εσωτερικών.
Το στοίχημα του Macron να προκηρύξει τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο απέτυχε, με τον κεντρώο συνασπισμό του να χάνει δεκάδες έδρες και κανένα κόμμα να μην κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία.
Η συμμαχία του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου ήρθε πρώτη, αλλά ο Macron απέκλεισε το ενδεχόμενο να του ζητήσει να σχηματίσει κυβέρνηση αφού άλλα κόμματα δήλωσαν ότι θα την καταψηφίσουν αμέσως.
Ακόμη και αν η πολιτική παράλυση συνεχιστεί μετά τον διορισμό μιας νέας κυβέρνησης, ο Macron δεν θα μπορούσε να προκηρύξει νέες πρόωρες εκλογές μέχρι τον Ιούλιο του επόμενου έτους σύμφωνα με το γαλλικό σύνταγμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης