Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Διασύνδεση Κύπρου - Κρήτης: Ο ΑΔΜΗΕ πλήρωσε 140 εκατ. ευρώ για το καλώδιο

Διασύνδεση Κύπρου - Κρήτης: Ο ΑΔΜΗΕ πλήρωσε 140 εκατ. ευρώ για το καλώδιο
Επίθεση του philenews στον ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση Κύπρου - Κρήτης
Σχετικά Άρθρα
Με πολλούς τρόπους ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα), που «αγόρασε» έναντι 45 εκατ. ευρώ (όπως λέγεται) από τη Euroasia Interconnector το έργο της διασύνδεσης Κύπρου - Κρήτης, ασκεί ολομέτωπη πίεση στη ΡΑΕΚ και την κυπριακή Κυβέρνηση για να του εξασφαλίσουν από τώρα ανακτήσιμα έξοδα για ό,τι πληρώνει στη νορβηγική Nexans για την κατασκευή του καλωδίου.
Παρά τω πλευρώ του έχει και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στην Κύπρο, η μόνη εμπειρία που έχουμε σε ό,τι αφορά έργα ενέργειας (δεν εννοούμε το αποχετευτικό) από ανακτήσιμα έξοδα και αποπληρωμή τους μέσω των λογαριασμών ρεύματος είναι τα έργα που εκτελεί η ΑΗΚ.
Ξέρουμε ότι για να πάρει λεφτά μέσω των καταναλωτών ρεύματος η ΑΗΚ (Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου) πρέπει το έργο να εγκριθεί από τη ΡΑΕΚ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου), αλλά πρέπει και η ίδια να καταθέσει λεπτομερή στοιχεία για τα ανακτήσιμα έξοδα στη ΡΑΕΚ και ο Ρυθμιστής να τα εγκρίνει όλα.
Μπορεί να εγκρίνει μερικά και να απορρίψει άλλα. Η ανάκτηση ξεκινά όταν λειτουργήσει ένα έργο. Μέχρι τότε, η χρηματοδότηση γίνεται είτε από αποθέματα, είτε από δανεισμό.
Στην περίπτωση της διασύνδεσης, η ΡΑΕΚ αποδέχθηκε (στη βάση ευρωπαϊκού Κανονισμού που επιτρέπει αλλά δεν επιβάλλει) η ανάκτηση εξόδων για τη διασύνδεση να ξεκινήσει σε κάποια φάση των κατασκευών, χωρίς να προσδιορίσει ποια θα είναι αυτή η φάση.
Όμως, αντί ο ΑΔΜΗΕ να αξιοποιεί όλα τα όργανα και μέσα που έχει στη διάθεσή του (ακόμα και την ελληνική Κυβέρνηση) για να υποχρεώσει τη ΡΑΕΚ να του εγκρίνει την επιβάρυνση των καταναλωτών από τώρα για να έχει λεφτά να πληρώνει για το καλώδιο, θα ήταν καλύτερα να μας πει αν έχει καταθέσει στη ΡΑΕΚ κατάλογο με τα ανακτήσιμα έξοδα για τη διασύνδεση, σε βάθος 4-5 χρόνων, όπως κάνει η ΑΗΚ. Ακούμε πως δεν το έκανε.
Το μόνο που υπάρχει είναι η εκτίμηση για συνολικό κόστος 1.9 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 750 εκατ. πρέπει να είναι χορηγίες. Μέχρι στιγμής, από χορηγίες είναι μόνο τα 657 εκατ. που υποσχέθηκε η ΕΕ. Λένε πως θα στοιχίσει στους καταναλωτές στην Κύπρο ένα σεντ την κιλοβατώρα για 30-35 χρόνια. Είναι έτσι;
Έβαλε λεφτά από την τσέπη του ο ΑΔΜΗΕ γι’ αυτό το έργο;
Διότι μιλάμε για ιδιωτικού δικαίου επένδυση που θα του αποφέρει έσοδα-κέρδη σε βάθος δεκαετιών. Δεν μιλάμε για κοινωφελές έργο του Δημοσίου. Ανεξαρτήτως της όποιας παρεμφερούς ωφέλειας του για την Κύπρο, την Ελλάδα, τους επιχειρηματίες των δύο χωρών, κλπ.
Τη Μεγάλη Τετάρτη ο ΑΔΜΗΕ αποφάσισε να περιορίσει (στα όρια της διακοπής) την εισαγωγή ρεύματος στην Ελλάδα μέσω διασυνδέσεων με γειτονικές χώρες, για να προστατέψει τους Έλληνες παραγωγούς και προμηθευτές, λόγω χαμηλής κατανάλωσης, υψηλής παραγωγής «πράσινης» ενέργειας και σχεδόν μηδενικών τιμών. Θα διακόπτεται και στην Κύπρο η λειτουργία της διασύνδεσης άμα χρειαστεί; Αλλά θα πληρώνουμε το λαβείν του διαχειριστή της διασύνδεσης επειδή τη διατηρεί στη ζωή; Δεν ξέρουμε, ρωτούμε για να μάθουμε.

Διαβάστε τη συνέχεια στο www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης