Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για τις ΜμΕ λέγεται Financial instruments

Το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για τις ΜμΕ λέγεται Financial instruments
Η διοχέτευση κονδυλίων ΕΣΠΑ για την ανάληψη του κόστους εισαγωγής ΜμΕ στην Εναλλακτική αγορά του Χ.Α. αναμένεται να εξαλείψει έναν από τους παράγοντες που λειτουργεί ανασταλτικά σε αυτό το πεδίο
Κονδύλια ύψους έως 1 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων «κυνηγά» η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών, βάζοντας στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τα επενδυτικά εργαλεία όπως είναι η έκδοση ομολογιακών τίτλων από τις ελληνικές επιχειρήσεις, τους φορείς της τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Συνεταιριστικών τραπεζών.
Επίσης στο σχέδιο χρηματοδότησης εντάσσονται και οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από τις ΜμΕ.
Το πακέτο των νέων επενδυτικών εργαλείων για τις ΜμΕ θα… συνεργασθεί με τις πλατφόρμες χρηματοδότησης (Crowd Funding), για τις οποίες να σημειωθεί το νομοθετικό πλαίσιο βρίσκεται στο τελικό στάδιο.
Η στρατηγική διεκδίκησης κεφαλαίων είναι εφικτή, καθώς στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ έχει δημιουργηθεί μία νέα κατηγορία χρηματοδότησης ΜμΕ με την χρήση επενδυτικών εργαλείων (Financial instruments).
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να διαφοροποιήσει το προϊόν της επιδότησης και προσανατολίζεται να κατευθύνει χρήματα στις κεφαλαιαγορές.
Η προοπτική χρηματοδότησης των ΜμΕ μέσα από το ΕΣΠΑ με τις νέες κατευθύνσεις θεωρείται ότι θα είναι το... φιλί της ζωής για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά που να σημειωθεί διαθέτει έμπειρα στελέχη για να υλοποιήσουν στη πράξη τα νέα εργαλεία.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι σε ανοικτή γραμμή με το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θεωρεί εφικτό το στόχο της χρηματοδότησης, ενώ δεν αρνείται τη συμμετοχή που μπορεί να φθάνει έως το 30%.

Τι θα περιλαμβάνει η χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ
1) Το κόστος εισαγωγής μια εταιρείας στο Χ.Α. θα καλύπτεται από κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
2) Το κόστος των ετήσιων αναλύσεων των επιχειρήσεων θα χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ οι οποίες να σημειωθεί θα πραγματοποιούνται από πιστοποιημένους αναλυτές που διαθέτει ήδη η ελληνική αγορά.
3) Ακόμη προβλέπεται η χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων που θα επενδύουν αποκλειστικά σε κινητές αξίες που θα εκδίδουν επιχειρήσεις όπως είναι οι μετοχές και ομόλογα που θα εισάγονται προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά.
4) Το ΕΣΠΑ μπορεί να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία χρηματοπιστωτικών εργαλείων μέσα από Crowd Funding.
Η δημιουργία, η τεχνική υποστήριξη και η συντήρηση των βάσεων (platforms) μπορεί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ που θα διαχειρίζονται τη ροή κεφαλαίων από τους επενδυτές προς τις εκδότριες εταιρείες.
Η διοχέτευση κονδυλίων ΕΣΠΑ για την ανάληψη του κόστους εισαγωγής ΜμΕ στην Εναλλακτική αγορά του Χρηματιστήριου Αθηνών αναμένεται να εξαλείψει έναν από τους παράγοντες που λειτουργεί ανασταλτικά για την εισαγωγή μίας μικρομεσαίας επιχείρησης στις οργανωμένες αγορές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος εισαγωγής , το οποίο σε πολλές περιπτώσεις θεωρείται αποτρεπτικό παρότι ότι οι διοικήσεις των επιχειρήσεων αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για έναν εναλλακτικό τρόπο χρηματοδότησης με χαμηλό κόστος.
Το σχέδιο διεκδίκησης κεφαλαίων από την κατηγορία του Financial instruments του ΕΣΠΑ τρέχει με γοργούς ρυθμούς από τους αρμόδιους οι οποίοι ευελπιστούν μέχρι τα τέλη Απριλίου να έχουν δημιουργήσει τα προαπαιτούμενα για να κατατεθεί στην συνέχεια ανάλογο αίτημα χρηματοδότησης και υλοποίησης του προγράμματος.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης