Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τι δείχνει το deal της γαλλικής FDJ με τη σουηδική Κindred για τον ΟΠΑΠ και την Intralot

Τι δείχνει το deal της γαλλικής FDJ με τη σουηδική Κindred για τον ΟΠΑΠ και την Intralot
Η δημόσια προσφορά του γαλλικού «ΟΠΑΠ», μιας συντηρητικής λοταρίας, ανήλθε σε 2,6 δισ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Υψηλότερες αποτιμήσεις προκύπτουν για τον ΟΠΑΠ και την Intralot, αν πραγματοποιηθεί μια αναγωγή της προσφοράς της γαλλικής λοταρίας FDJ (La francaise des deux) για την εξαγορά της σουηδικής online στοιχηματικής Kindred.
Η δημόσια προσφορά του γαλλικού «ΟΠΑΠ», μιας συντηρητικής λοταρίας, ανήλθε σε 2,6 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί σε έναν πολλαπλασιαστή EV/ ΕBIDTA 10,9 φορές τα λειτουργικά κέρδη του 2023 της σουηδικής εταιρείας (205 εκατ. λίρες).
Στο πρώτο εννεάμηνο η Κindred εμφάνισε έσοδα 283,9 εκατ. λίρες, βασικά EBIDTA 42,6 εκατ. λίρες, 24,5 εκατ. λίρες ελεύθερες ταμειακές ροές ενώ ο συνολικός δανεισμός της ανέρχεται σε 599 εκατ. λίρες.
Αν και η σύγκριση δεν είναι δόκιμη –καθώς η Kindred αποτελεί αποκλειστικά διαδικτυακή εταιρεία– ωστόσο η τιμή της εξαγοράς δίνει ένα μέτρο και για τις ελληνικές αποτιμήσεις του κλάδου, οι οποίες κινούνται με ένα σημαντικό discount, έναντι των ευρωπαίων ανταγωνιστών.
Επιπλέον, σύμφωνα με αναλυτές του εξωτερικού, η προσφορά της γαλλικής λοταρίας δόθηκε καθώς η εταιρεία θέλει να επεκταθεί σε νέες αγορές τόσο στο διαδικτυακό στοίχημα όσο και στα υπόλοιπα διαδικτυακά παίγνια.
Στην περίπτωση του ΟΠΑΠ, τα εκτιμώμενα λειτουργικά κέρδη του (Eurobank Equities) για το 2024 ανέρχονται σε 783 εκατ. ευρώ, συνεπώς με έναν πολλαπλασιαστή 10,9 η επιχειρησιακή αξία διαμορφώνεται σε 8,5 δισ. ευρώ ή 21,9 ευρώ ανά μετοχή.
Ο δε συνολικός δανεισμός του ΟΠΑΠ ανέρχεται σε 660 εκατ. ευρώ.
H Εurobank Equities πρόσφατα έδωσε τιμή - στόχο 17,9 ευρώ, η οποία αντιστοιχεί σε έναν δείκτη EV/EBITDA 8,4 και όπως αναφέρει η εταιρεία βρίσκεται σ ένα μέτριο premium έναντι του ιστορικού μέσου όρου, αλλά παραμένει σε discount έναντι των ευρωπαίων ανταγωνιστών του.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ambrossia Capital, τα εκτιμώμενα λειτουργικά κέρδη της Intralot φθάνουν σε 140,6 εκατ. ευρώ, έτσι με πολλαπλασιαστή 10,9 η επιχειρησιακή αξία ανεβαίνει σε 1,5 δισ. ευρώ ή 2,47 ευρώ ανά μετοχή.
Ο δανεισμός της εταιρείας είναι 580 εκατ. ευρώ.
Η 12μηνη τιμή-στόχος η οποία έδωσε η Ambrosia Capital είναι 1,55 ευρώ και αντιστοιχεί σε δείκτη ΕV/ EBIDTA 8,5, προσαρμοσμένο για τις μειοψηφίες.
Στη μετοχή της Intralot, τις δυο τελευταίες συνεδριάσεις πραγματοποιήθηκαν τέσσερα πακέτα 2,37 εκατ. μετοχών σε τιμές 1,16 και 1,5 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά το εταιρικό ομόλογο ύψους 130 εκατ. ευρώ, αυτό αναμένεται να εκδοθεί στα μέσα Φεβρουαρίου, πιθανότατα μαζί με το κοινοπρακτικό τραπεζικό δάνειο των 100 εκατ. ευρώ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης