Τελευταία Νέα
Gun Room

Το Walther PPK .32 ACP επανέρχεται στην παραγωγή - H κινηματογραφική του καριέρα, το αποτύπωμά του στην παγκόσμια ιστορία

tags :
Το Walther PPK .32 ACP επανέρχεται στην παραγωγή - H κινηματογραφική του καριέρα, το αποτύπωμά του στην παγκόσμια ιστορία
Ένας από τους αναπάντεχους αποδέκτες του ΡΡΚ ήταν η CIA
Πρώτη φορά μετά το 2013, η γερμανική Carl Walther επαναφέρει φέτος τo ΡΡΚ στο αυθεντικό του διαμέτρημα .32 ACP.
Σύμφωνα με τον Jens Krogh, αντιπρόεδρο μάρκετινγκ και ανάπτυξης της εταιρείας: “Λίγα όπλα έχουν αντέξει στο χρόνο όπως το ΡΡΚ. Ακόμη και σήμερα παραμένει επιθυμητό πιστόλι καλυμμένης οπλοφορίας, μαρτυρώντας τη μακροχρόνια κληρονομιά της Walther. Δεν έχουμε αμφιβολια ότι η επιστροφή του ιστορικού όπλου θα ενθουσιάσει τους καταναλωτές μας, αλλά και τους οπαδούς του διασημότερου μυστικού πράκτορα στον κόσμο”.

Νοσταλγία και μάρκετινγκ

Το τελευταίο κομμάτι της δήλωσης αναφέρεται στον φανταστικό ήρωα 007 του Ίαν Φλέμινγκ.
Ξεκινώντας με την ταινία “Δόκτωρ Νο” του 1962, ο πράκτορας Τζέημς Μπόντ σχεδόν αναγκάζεται να παραδώσει το λιλιπούτειο Beretta .25 (των 6,35mm) και να παραλάβει το μεγαλύτερο ΡΡΚ .32 (7,65mm). Σύμφωνα με το διάλογο που εκτυλίσεται στο γραφείο του διοικητή της ΜΙ6, στην προηγούμενη αποστολή του ο Μπόντ σχεδόν σκοτώθηκε όταν με το Beretta απέτυχε να εξουδετερώσει τον αντίπαλο. Η σκηνή αυτή, ήταν ικανή να εκτοξεύσει τη φήμη και τη ζήτηση του μικρού Walther.
Οι Γερμανοί το εκμεταλλεύτηκαν και για τα επόμενα 50 χρόνια, πιστόλι και διαμέτρημα έγιναν αναπόσπαστο μέρος του κινηματογραφικού franchise του “πράκτορ 007”.
c2_3.JPG
Ένας τέλειος συνδυασμός

Όταν παρουσιάστηκε, πίσω το 1931 το Walther PPK (Polizei Pistole Kriminal) ήταν ένα συναρπαστικό πιστόλι με μοντέρα χαρακτηριστικά.
Δανειζόμενο τη γενική μορφολογία του μεγαλύτερου μοντέλου ΡΡ, διέθετε ποιοτική κατασκευή, μια από τις πρώτες σκανδάλες διπλής ενέργειας και ένα μοχλό ασφάλειας πάνω στο κλείστρο που ασφάλιζε τη σκανδάλη και ταυτόχρονα αφόπλιζε τη σφύρα. Το βάρος έλξης της σκανδάλης είναι σημείο κριτικής, αλλά λειτουργεί και ώς πρόσθετο μέτρο ασφάλειας.
Το πλάτος των μόλις 30mm και μία κάνη μήκους 83mm το έκαναν λίγο μεγαλύτερο από τα “πιστόλια τσέπης” που κυκλοφορούσαν την προηγούμενη δεκαετία. Όμως ο πρωτοποριακός μηχανισμός σκανδάλης και η μακρύτερη λαβή (που μπορούσε να βελτιωθεί με έναν “όνυχα” που εξέχει από τη βάση του γεμιστήρα), το έκαναν πολύ ευκολότερο στη χρήση, χωρίς πραγματική επιβάρυνση. Ζυγίζοντας μόλις μισό κιλό, μπορούσε να μεταφερθεί μέσα από τη ζώνη ή στην τσέπη ενός πανωφοριού με ευκολία.
Το πιστόλι σχεδιάστηκε γύρω από το φυσίγγιο .32 ACP του John Browning. Ο Αμερικανός το έφτιαξε 32 χρόνια νωρίτερα, αλλά το χρησιμοποίησε σε μεγαλύτερα πιστόλια όπως τα FN 1900 και Colt M1903. Αντίθετα οι Γερμανοί\ διέγνωσαν την ευκαιρία να σχεδιάσουν το πρώτο πιστόλι με τέλειες διαστάσεις γύρω του και κατέληξαν σε ένα βολικότερο και εξίσου αποτελεσματικό όπλο. Στο διαμέτρημα αυτό, 7 φυσίγγια χωρούσαν στη λαβή και η ανάκρουση ήταν εξαιρετικά ελέγξιμη. Τα σκοπευτικά ήταν (όπως στα περισσότερα όπλα της ίδιας περιόδου) μικρά και δύσχρηστα.
Η κάνη είναι σταθερή και το επανατατικό ελατήριο τοποθετείται γύρω της.
Καθώς δεν υπάρχει κάποιο “κλειδί”, μόνο η δύναμη του ελατηρίου καθορίζει την ασφαλή λειτουργία κατά την πυροδότηση. Ως αποτέλεσμα περιορίζεται σε λιγότερο ισχυρά διαμετρήματα. Μεταπολεμικά οι Γερμανοί,το ξανασχεδίασαν για το μεγαλύτερο .380 ACP (9X17mm), απευθυνόμενοι στην αμερικανική αγορά.
Ο χαρακτήρας του όπλου άλλαξε. Η ανάκρουση είναι βίαιη και οι ακμές του κλείστρου που οπισθοδρομεί, έχουν την τάση να πληγώνουν την παλάμη του χρήστη. Αυτό αποδεικνύει τη σοφία της αρχικής απόφασης.
c3_1.JPG
Ένα ιστορικό ορόσημο

Η δημιουργία του ΡΡΚ σήμανε την αρχή των σύγχρονων “όπλων απόκρυψης”. Η σκανδάλη και η ασφάλεια με αφόπλιση της σφύρας θεωρούνταν κορυφαίες καινοτομίες που αντιγράφονται ως σήμερα. Όπλα όπως τα Beretta 80X και Sig Sauer 226 περιέχουν μέσα τους το “DNA” του Walther.
Πέρα από την κινηματογραφική του καριέρα, έχει αφήσει το αποτύπωμα του στην παγκόσμια ιστορία. Αν πιστέψουμε την επίσημη εκδοχή, ο Αδόλφος Χίτλερ χρησιμοποίησε ένα ΡΡΚ για να φυτέψει μία βολίδα 7,65mm στον κρόταφο του, λήγοντας ουσιαστικά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο στην Ευρώπη και στερώντας τη χαρά να τον κρεμάσουν.
Το μικρό Walther επέζησε της γερμανικής κατάρρευσης και ήταν περιζήτητο, αλλά οι Σύμμαχοι απαγόρευσαν την παραγωγή όπλων στην κατακτημένη χώρα.
Το 1952 η απαγόρευση παρακάμφθηκε με τη βοήθεια της γαλλικής MANUHRIN.
Οι Γάλλοι παρελάμβαναν ημικατεργασμένα απάρτια από τη Γερμανία, τα τελειοποιούσαν, έβαζαν τις δικές τους σφραγίδες και τα έξήγαγαν στο εξωτερικό ως γαλλικά. Η σχέση συνεχίστηκε αμφίδρομα μέχρι τη δεκαετία του 1980 οπότε τα όπλα φτιάχνονταν εξ’ ολοκλήρου σχεδόν στη Γαλλία και περνούσαν τα σύνορα ώστε να αποκτήσουν τη σφραγίδα “Made in Germany” και να σταλούν στην αμερικανική αγορά.
Ένας από τους αναπάντεχους αποδέκτες του ΡΡΚ ήταν η CIA που υποτίθεται ότι τα χορηγούσε σε πράκτορες. Η προμήθεια γινόταν μέσω του πρώην στελέχους της Samuel Cummings και της εταιρείας Interarms με έδρα τη Βιρτζίνια. H Interarms είχε τα δικαιώματα διακίνησης (και μέχρι το 2000 την άδεια κατασκευής) Walther PPK και PPK/S. “Παραδόξως” πολλά από αυτά είχαν την τάση να εμφανίζονται σε ταραγμένα σημεία του πλανήτη, από την Κούβα και το Βιετνάμ μέχρι την Ιρλανδία.
c4_1.JPG
Η επανέκδοση

Σήμερα υπάρχουν φθηνότερα και αποδοτικότερα πιστόλια αυτοάμυνας. Αλλά το ΡΡΚ .32ACP διατηρεί ένα επίπεδο ποιότητας και φινέτσας που σχεδόν έχει εκλείψει.
Η απόφαση της Walther να το επαναφέρει δίνει την ευκαιρία στους συλλέκτες να αποκτήσουν ένα “ζωντανό” κομμάτι οπλουργικής ιστορίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης