Τελευταία Νέα
Διεθνή

Visco για ευρωομόλογο: Απαραίτητο ένα κοινό εργαλείο - Πιθανή νέα αύξηση του QE

tags :
Visco για ευρωομόλογο: Απαραίτητο ένα κοινό εργαλείο - Πιθανή νέα αύξηση του QE
Η Ευρωπαϊκή Κέντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να αυξήσει το μέγεθος του προγράμματος αγοράς ομολόγων
Ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων άφησε ο Ignazio Visco, Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης και αξιωματούχος της ΕΚΤ, με φόντο την κρίση που έχει ξεσπάσει λόγω του κορωνοϊού.
"Τα μέτρα που έχουμε λάβει είναι επαρκή, αλλά δεν αποκλείεται η λήψη επιπλέον μέτρων", τόνισε ο Visco σε συνέντευξή του στη La Stampa, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κέντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να αυξήσει το μέγεθος του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να διασφαλίσουμε την καλή λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών και τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλη την ευρωζώνη», δήλωσε ο Visco, ζητώντας συντονισμένες προσπάθειες από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ προκειμένου να βγουν από την έκτακτη κατάσταση καλύτερα και γρηγορότερα.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου (coronabond) τόνισε:
"Είναι σημαντικό να καθοριστεί άμεσα ένα εργαλείο το οποίο θα επιτρέπει την αναχρηματοδότηση της οικονομίας, στο διάστημα της "ανοικοδόμησης" της Ευρώπης, μόλις ξεπεραστεί η κρίση", τόνισε ο Visco.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πιθανόν αυτή την εβδομάδα να παρουσιάσει ένα εργαλείο προκειμένου το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, ο ESM, να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της επιδημίας, δήλωσε το Σάββατο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dombrovskis.
Η Κομισιόν έχει κληθεί να βρει ένα εργαλείο που να περιλαμβάνει το ταμείο για τη στήριξη των οικονομιών που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, δήλωσε.
Η Ιταλία έχει καταγράψει περισσότερους θανάτους από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι ο δεύτερος υψηλότερος μετά την Κίνα, σημειώνοντας αύξηση κατά 5.560 στα 59.138 χθες, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.
«Ο αντίκτυπος (στην ιταλική οικονομία) φέτος θα είναι υψηλός, αλλά οι πολιτικές που υιοθετούνται θα περιορίσουν την ισχύ και τη διάρκειά του», δήλωσε ο Visco.
Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών αναμένει επί του παρόντος η οικονομία να συρρικνωθεί κατά περίπου 3% φέτος, λόγω της καραντίνας που έχει επιβληθεί για να αντιμετωπιστεί η επιδημία του κορονοϊού, δήλωσαν δύο πηγές με γνώση του θέματος στο Reuters την Παρασκευή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης