Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Κίνδυνος ακραίας φτώχειας για εκατομμύρια νοικοκυριά μετά τη λήξη του προγράμματος CARES

ΗΠΑ: Κίνδυνος ακραίας φτώχειας για εκατομμύρια νοικοκυριά μετά τη λήξη του προγράμματος CARES
Έκρηξη της οικονομικής ανασφάλειας μετά την παύση καταβολής του εβδομαδιαίου επιδόματος ανεργίας των 600 δολ. – Τι επισημαίνει έρευνα των πανεπιστημίων Harvard, George Washington και Οξφόρδης
Το τέλος της καταβολής της εβδομαδιαίων επιδομάτων ανεργίας των 600 δολαρίων το καλοκαίρι έχει οδηγήσει στο κατώφλι της ένδειας εκατομμύρια νοικοκυριά της ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC.
Οι ομοσπονδιακές ενισχύσεις για όσους έχασαν την εργασία τους εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας εντάχθηκαν στη νομοθετική πράξη CARES Act στις αρχές της άνοιξης η ισχύ της οποίες έληξε στον Ιούλιο.
Αυτό άφησε εκατομμύρια εργαζομένους μόνο με τις παροχές σε επίπεδο πολιτείας οι οποίες αντιστοιχούν στο ήμισυ του μισθού του ή και λιγότερο.
Λίγοι εργαζόμενοι κατάφεραν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους εγκαίρως και είναι πιθανότερο να μην διαθέτουν αποταμιεύσεις για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, για παράδειγμα, σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε από τα πανεπιστήμια Harvard, George Washington και Οξφόρδης.

Επίπεδο διαβίωσης

Η παύση καταβολής της εβδομαδιαίας ενίσχυσης ύψους 600 διλ. οδήγησε σε αύξηση 50% έως 100% του πόσο είναι οικονομικά ευάλωτα τα νοικοκυριά - ένα μέτρο του πώς διαβιούν οι οικογένειες μέλη των οποίων έχασαν την εργασία τους.
Οι οικογένειες πιέστηκαν οικονομικά ακόμη και πριν από την πανδημία του κορωνοϊού. Το 27% των νοικοκυριών των ΗΠΑ διαβιούσε σε καθεστώς οικονομικής ανασφάλειας τον Ιανουάριο συμφωνά με την ανάλυση των στοιχείων.
Η συρρίκνωση της απασχόλησης και δή των μόνιμων θέσεων εργασίας αποτελεί κεντρικό ζήτημα για τους Αμερικανούς πολίτες.
Ωστόσο, η ύφεση στην οικονομική δραστηριότητα επιδείνωσε αυτήν αρνητική κατάσταση, ιδίως μεταξύ των ανέργων, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Αυτό οδήγησε σε αυξανόμενο καθεστώς οικονομικής αβεβαιότητας μεταξύ ορισμένων κοινωνικών ομάδων, όπως οι εργαζόμενοι με χαμηλότερες αμοιβές, οι μειονότητες, οι λιγότερο μορφωμένοι και οι γυναίκες, οι οποίες είχαν περισσότερες πιθανότητες από άλλες να γίνουν άνεργες στο πλαίσιο της κρίσης της πανδημίας.

Πραγματική αλλαγή

Το ποσοστό των ανέργων που δεν μπορούσαν να πληρώσουν εγκαίρως τους λογαριασμούς τους διπλασιάστηκε σε 22% μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Επιπλέον, το 29% των ανέργων ξόδεψαν περισσότερο από το εισόδημα των νοικοκυριών τον Οκτώβριο, από 19% τον Αύγουστο.
Σχεδόν οι μισοί στερούνται βραχυπρόθεσμων αποταμιεύσεων, από 38% δύο μήνες νωρίτερα.
Εν τω μεταξύ, τα αντίστοιχα ποσοστά για εκείνους που έχουν θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης ήταν πολύ χαμηλότερα και παρέμεινα σχεδόν αμετάβλητα κατά την ίδια χρονική περίοδο.
Η κυβέρνηση Trump έδωσε επιπλέον 300 δολάρια την εβδομάδα σε άνεργους στο πλαίσιο του προγράμματος Lost Wages Assistance που δημιουργήθηκε τον Αύγουστο.
Αυτά τα ποσά δόθηκαν μόνο για έξι εβδομάδες.

«Αυτό που αρχίσαμε να βλέπουμε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο ήταν μια πραγματική αλλαγή» όσον αφορά την οικονομική ανασφάλεια που αισθάνονται οι άνεργοι επισημαίνεται στην έρευνα.
Σχεδόν 23 εκατομμύρια Αμερικανοί εξακολουθούσαν να λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας έως τις 10 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας.
Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι συνεχίζουν να υποβάλλουν νέες αιτήσεις για κοινωνικές παροχές κάθε εβδομάδα στο πλαίσιο κρατικών και ομοσπονδιακών προγραμμάτων.
Τα ευρήματα της έρευνας ευθυγραμμίζονται σε μεγάλο βαθμό με άλλες μελέτες που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.
Οι άνεργοι εργαζόμενοι διπλασίασαν περίπου τις αποταμιεύσεις τους από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο, όταν έλαβαν το επίδομα των 600 δολ. την εβδομάδα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε τον περασμένο μήνα το Ινστιτούτο JPMorgan Chase.
Ωστόσο, ξόδεψαν τα δύο τρίτα αυτής της αποταμίευσης τον Αύγουστο, υποδηλώνοντας ότι οι αποταμιεύσεις αυτές θα τελειώσουν σύντομα.
Οι άνεργοι πιθανότατα έχουν μόνο αρκετές αποταμιεύσεις για να διατηρήσουν τα επίπεδα των καλοκαιρινών δαπανών τους (όταν έλαβαν το επίδομα των 600 δολ.) έως τα μέσα Δεκεμβρίου, το πολύ σύμφωνα με την Ernie Tedeschi, οικονομολόγο στην Evercore ISI.
Τα παραπάνω στοιχεία καθιστούν επείγοντα τον χαρακτήρα των αποφάσεων για το νέο πακέτο των μέτρων ανακούφισης της οικονομίας – ανεξαρτήτως των πολτικών εξελίξεων που θα κυοφορήσει η κάλπη της 3ης Νοεμβρίου.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης