Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πολυτεχνείο: Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, η αστυνομία διέλυσε την πορεία του ΚΚΕ - Επίθεση καταγγέλλει ο Κουτσούμπας - Πάνω από 100 προσαγωγές

tags :
Πολυτεχνείο: Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, η αστυνομία διέλυσε την πορεία του ΚΚΕ - Επίθεση καταγγέλλει ο Κουτσούμπας -  Πάνω από 100 προσαγωγές
Εν μέσω καθολικής απαγόρευσης συναθροίσεων, λόγω της πανδημίας, η επέτειος του Πολυτεχνείου
(upd) Σαράντα επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου κατά της χούντας των Συνταγματαρχών, με τη φετινή επέτειο να σημαδεύεται από την πανδημία του κορωνοϊού, τη σφοδρή πολιτική κόντρα που ξέσπασε μετά την καθολική απαγόρευση συναθροίσεων σε όλη τη χώρα από την ελληνική αστυνομία και τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.
Πάνω από 100 προσαγωγές έχουν γίνει από τις αστυνομικές δυνάμεις σε διάφορα σημεία της Αθήνας, για παραβιάσεις της απαγόρευσης συναθροίσεων, ενώ ένταση και κυνηγητό σημειώθηκε σε διάφορα σημεία της Αθήνας, με τελευταία στα Σεπόλια, όπου πραγματοποίησαν συγκέντρωση μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.
Η αστυνομία διέλυσε τη συγκέντρωση του ΚΚΕ και τη συγκέντρωση αριστεριστών στην Πανεπιστημίου με τη χρήση δακρυγόνων και νερού από την αύρα, με το ΚΚΕ να καταγγέλλει αστυνονομική βία κατά βουλευτών και μελών του ΚΚΕ.

Στο σημείο της έντασης βρέθηκαν ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Θανάσης Παφίλης, οι οποίοι ζήτησαν από τις αστυνομικές δυνάμεις να αφεθούν ελεύθερα τα πέντε μέλη του ΚΚΕ που έχουν προσαχθεί.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατήγγειλε οτι οι διαδηλωτές δεν παραβίασαν τα μέτρα των αποστάσεων, σε αντίθεση με τους αστυνομικούς που έπεσαν πάνω στους διαδηλωτές.
Το ΚΚΕ κατήγγειλε ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης προπηλακίστηκαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης και άλλοι βουλευτές του κόμματος.
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, άτομα του ΠΑΜΕ προσπάθησαν να κάνουν πορεία και συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις στην Πανεπιστημίου, οι οποίες έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου- λάμψης για να τους απωθήσουν.
Στη Θεσσαλονίκη, έξι συλλήψεις, 28 προσαγωγές και 94 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ είναι ο απολογισμός της ΕΛ.ΑΣ. μετά την ένταση που προκλήθηκε το απόγευμα στο κέντρο, στη διάρκεια κινητοποίησης που πραγματοποίησαν φοιτητές, εργαζόμενοι, μέλη συλλογικοτήτων και κινήσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, παρά τη φετινή απαγόρευση λόγω της πανδημίας.

Image
Image
Νωρίτερα, τo KKE έσπασε την απαγόρευση και πραγματοποίησε πορεία στην αμερικανική πρεσβεία, με την τήρηση των μέτρων και των αποστάσεων.
Ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έδωσε νωρίτερα το παρόν στη συγκέντρωση στο Πάρκο Ελευθερίας.
Την απαγόρευση έσπασε και το ΜέΡΑ 25, καθώς ο Γ. Βαρουφάκης έδωσε το παρόν στο Πολυτεχνείο, συνοδεία 6 βουλευτών, οι οποίοι πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στη Βασιλίσσης Σοφίας. 
Η αστυνομία είχε στήσει μπλόκο στο ύψος του Χίλτον και δεν επέτρεψε στην αντιπροσωπεία του ΜέΡΑ 25 να προσεγγίσει την αμερικανική πρεσβεία.
Νωρίτερα, στεφάνι κατέθεσαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τίμησε την επέτειο στο πρώην ΕΑΤ ΕΣΑ μαζί με 50μελή αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Σακελλαροπούλου (ΠτΔ): Η Δημοκρατία δεν είναι μόνο καθεστώς ελευθερίας αλλά και ευθύνης

Σακελλαροπούλου: Κορυφαία πράξη αντίστασης η εξέγερση του Πολυτεχνείου
Κορυφαία πράξη αντίστασης χαρακτήρισε την εξέγερση του Πολυτεχνείου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου με την ευκαιρία της 47ης επετείου της εξέγερσης.
«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι η αφετηρία της μεταπολιτευτικής μας Δημοκρατίας.
Μια κορυφαία πράξη αντίστασης, ένα σύμβολο πολιτικής ελευθερίας και αυτοκαθορισμού, που καθόρισε όχι μόνο μια γενιά και τους αγωνιστές της, στους οποίους σήμερα οφείλουμε την ύψιστη τιμή, αλλά την πιο προοδευτική περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας.
Το Πολυτεχνείο μας διδάσκει ότι η Δημοκρατία απαιτεί αρετή και θυσίες.
Μας υπενθυμίζει ότι οι νέοι είναι το πιο ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας μας.
Ο φετινός εορτασμός γίνεται σε πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω της πανδημίας.
Το μήνυμα, ωστόσο, που εκπέμπει μέσα σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες είναι καθολικό:
Η Δημοκρατία δεν είναι μόνο καθεστώς ελευθερίας αλλά και ευθύνης.
Η υπέρβαση της ατομικότητας μας, για το κοινό καλό, τη δημόσια υγεία και την αλληλεγγύη είναι σήμερα ο αγώνας όλων μας» ανέφερε στο μήνυμα της η κα.Σακελλαροπούλου.
Η κ.Σακελλαροπούλου χθες συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, καθώς και του ΣΦΕΑ,  υπογραμμίζοντας πως στις κρίσιμες ώρες που διέρχεται η χώρα προέχει το εθνικό συμφέρον, η αλληλεγγύη και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
Κάλεσε επίσης  τις πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν πνεύμα συνεννόησης, επισημαίνοντας πως είναι καθήκον όλων και ελάχιστο χρέος στη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου.

Μητσοτάκης: Το διαχρονικό αίτημα για ελευθερία, συμπληρώνεται από την υπευθυνότητα

Στο Πολυτεχνείο ο Μητσοτάκης: Το διαχρονικό αίτημα για ελευθερία, συμπληρώνεται από την υπευθυνότητα


Στεφάνι στο Πολυτεχνείο κατέθεσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, φέτος η επέτειος αποκτά νέο νόημα μέσα στις περιστάσεις.
Σήμερα, τόνισε, οι προτεραιότητες είναι η προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και η αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες μας, ειδικά τους νέους, που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση.
Το διαχρονικό αίτημα για ελευθερία, συμπληρώνεται από την υπευθυνότητα την οποία όλοι πρέπει να επιδείξουμε για να βγούμε πιο ισχυροί και ενωμένοι από αυτή την περιπέτεια, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Τσίπρας: Η Δημοκρατία και η ιστορική μνήμη δεν μπαίνουν σε καραντίνα

Τη θέση ότι η Δημοκρατία και η ιστορική μνήμη δεν μπαίνουν σε καραντίνα διατύπωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην εκδήλωση που πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρώην ΕΑΤ – ΕΣΑ με αφορμή τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου.
«Η μνήμη του Νοέμβρη είναι ζωντανή και το μήνυμα του Πολυτεχνείου φέτος πιο επίκαιρο από ποτέ.
Με ευθύνη για την τήρηση των μέτρων υγειονομικής προστασίας, τιμήσαμε και φέτος τους νεκρούς και τους αγώνες του λαού μας για Δημοκρατία, ανεξαρτησία και δικαιοσύνη.
Σπάσαμε την ανόητη απαγόρευση και επιστρέψαμε στους εμπνευστές τους τα προβοκατόρικα σχέδια.
Η Δημοκρατία και η ιστορική μνήμη δεν μπαίνουν σε καραντίνα» αναφέρει σε ανάρτηση του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ο κ.Τσίπρας.

Στεφάνι στο ΕΑΤ - ΕΣΑ κατέθεσαν ο Αλέξης Τσίπρας και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Στεφάνι στο ΕΑΤ - ΕΣΑ κατέθεσαν ο Αλέξης Τσίπρας και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ
Με την παρουσία πενηνταμελούς αντιπροσωπείας της κοινοβουλευτικής ομάδας, του κόμματος και της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, και τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων με αποστάσεις, τελέστηκε εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου στον ιστορικό χώρο των βασανιστηρίων του ΕΑΤ - ΕΣΑ.
Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έφθασε κρατώντας ένα λουλούδι και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Σπύρου Μουστακλή, στη μνήμη των βασανισθέντων του ΕΑΤ - ΕΣΑ.
Στεφάνι κατέθεσαν και η γραμματέας της ΚΟ Όλγα Γεροβασίλη, καθώς και ο γραμματέας της Νεολαίας του κόμματος Σωτήρης Αλεξίου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απηύθυναν χαιρετισμούς αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, ανάμεσα τους οι Παύλος Κλαυδιανός, Δώρα Καλλιπολίτη, τα μέλη της συντονιστικής Επιτροπής του Πολυτεχνείου, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Στέφανος Τζουμάκας.

Στο ΕΑΤ ΕΣΑ ο Κουτσούμπας: Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου συγκλονίζουν και σήμερα τον ελληνικό λαό

Image


Στεφάνι για την επέτειο το Πολυτεχνείου κατέθεσε στο ΕΑΤ - ΕΣΑ ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι ζωντανά, διαχρονικά και επίκαιρα.
Τα συνθήματα "Έξω οι ΗΠΑ", "Έξω το ΝΑΤΟ", "Ψωμί, παιδεία, ελευθερία, δουλειά, μόρφωση, υγεία", εξακολουθούν να συγκλονίζουν και σήμερα τις καρδιές της ελληνικής νεολαίας, του ελληνικού λαού, που δίνουν τη μάχη τους και σήμερα και κάθε μέρα, ενάντια σε μια αντιλαϊκή πολιτική που συνεχίζεται όλα αυτά τα χρόνια.
Είναι απαράδεκτο, με πρόσχημα την πανδημία, να παίρνονται αντιδραστικά αντιλαϊκά μέτρα απαγόρευσης των εκδηλώσεων γιορτασμού του Πολυτεχνείου, με τον συμβολικό έτσι κι αλλιώς χαρακτήρα, που αυτές παίρνουν φέτος.
Η απαγόρευση της ελληνικής αστυνομίας και με εντολή της κυβέρνησης για απαγόρευση συνάθροισης πάνω από 3 άτομα, ιδιαίτερα σήμερα, είναι απαράδεκτη, αντιδημοκρατική, αντισυνταγματική, καταγγέλλεται από όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας.
Ακόμα και μέσα στη ΝΔ, πολύ περισσότερο σε οπαδούς της όχι τόσο σε στελέχη της, ακόμη και στο ΚΙΝΑΛ, που δεν έχουν υπογράψει το κοινό κείμενο - καταγγελία αυτής της εγκληματικής, απαράδεκτης και επικίνδυνης απόφασης του κ. Χρυσοχοΐδη, το καταγγέλλουν και έρχονται τέτοια μηνύματα και στο ΚΚΕ και παντού.
Ο ελληνικός λαός, άσχετα από την ανασφάλεια που καλλιεργείται με ευθύνη της κυβέρνησης, γιατί δεν πήρε όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτά τα χρόνια, είναι στο πλευρό αυτών που αγωνίζονται και με το πνεύμα και με την ψυχή και την καρδιά στους δρόμους του αγώνα, στους δρόμους της Αθήνας, στους δρόμους όλης της Ελλάδας.
Γι' αυτό το Πολυτεχνείο ζει και θα ζει στον αιώνα τον άπαντα» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος κατέθεσε στεφάνι για την επέτειο του Πολυτεχνείου στον χώρο του πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη διαδήλωση του ΚΚΕ έξω από την αμερικανική πρεσβεία, (σ.σ. η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη εκείνη την ώρα) είπε:
«Κάνουν το αυτονόητο.
Είναι συμβολική κίνηση νέων ανθρώπων του ελληνικού λαού -όπως βλέπετε είναι συγκεκριμένα άτομα- ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, σ' αυτά που υπέφερε η χώρα μας εξαιτίας της πολιτικής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Πορεία του ΚΚΕ στην αμερικανική Πρεσβεία, παρά την απαγόρευση

Την καθολική απαγόρευση συναθροίσεων έσπασε το ΚΚΕ.
Αρχικά πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην αμερικάνικη πρεσβεία με παρέμβαση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.
Στη συνέχεια, ΚΚΕ και ΚΝΕ βρέθηκαν στο ΕΑΤ ΕΣΑ, με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων και των αποστάσεων από τους συμμετέχοντες, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Το πανό στην κεφαλή της πορείας γράφει: "Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας σε ζωή, υγεία, δουλειά, τιμάμε τον Νοέμβρη, στον αγώνα".
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας που κατέθεσε στεφάνι στο χώρο κράτησης και βασανισμού αγωνιστών στο ΕΑΤ - ΕΣΑ.
Στεφάνι κατέθεσε και ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Αμπατιέλος.
Image
Image
Γεννηματά: Το Πολυτεχνείο είναι εδώ – Μας περιμένει υγιείς και δυνατούς

Τη η θέση ότι «το Πολυτεχνείο είναι εδώ» και ότι «μας περιμένει υγιείς και δυνατούς» διατυπώνει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η οποία επισημαίνει στο μήνυμα της πως «η πανδημία και η γενική καραντίνα εμποδίζουν τις εκδηλώσεις μνήμης».
«Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου είναι διαφορετική.
Η πανδημία και η γενική καραντίνα εμποδίζουν τις εκδηλώσεις μνήμης.
Θα είμαστε όμως εκεί διαφορετικά.
Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι στο μυαλό και στην καρδιά των προοδευτικών ανθρώπων.
Είναι το σινιάλο Ελευθερίας από τη φοιτητική εξέγερση.
Είναι η σπίθα της νεανικής αμφισβήτησης στα κατεστημένα.
Είναι η πίστη στη συλλογική δράση και στην αξία του μαζικού κινήματος.
Είναι η εμπιστοσύνη στις αξίες της Δημοκρατίας.
Με αυτά πρέπει να προχωράμε πάντα» αναφέρει η κα.Γεννηματά.
«Ιδιαίτερα σήμερα, που ένα καθεστώς φόβου και αβεβαιότητας απειλεί "το ψωμί", "την παιδεία", "την ελευθερία" μας. Απειλεί, πάνω απ' όλα τη ζωή μας» τονίζει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, η οποία απευθύνει έκκληση, να μην αφήσουμε αυτός ο «να μας διχάσει ούτε να μας στερήσει την ελπίδα».
«Αλλά να μας δυναμώσει, για να σταθούμε μαζί, αποφασισμένοι και ενωμένοι, με μπροστάρηδες τους νέους.
Με τη σκέψη σε αυτούς που δοκιμάζονται και θα δοκιμαστούν.
Με όπλα τις αξίες, τις ιδέες μας και τον αγώνα μας για μία όρθια, περήφανη και δίκαιη κοινωνία.
Το Πολυτεχνείο είναι εδώ, μας περιμένει υγιείς και δυνατούς», καταλήγει η κα. Γεννηματά.

Μ. Χριστοδουλάκης - ΚΙΝΑΛ: Οφείλουμε όλοι μαζί να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας

Τριμελής αντιπροσωπεία του Κινήματος Αλλαγής, στην οποία μετείχαν ο γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βασίλης Κεγκέρογλου, και ο εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Χρηστίδης, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου.
«Είμαστε και φέτος εδώ, στην επέτειο της ηρωικής εξέγερση του '73, με σεβασμό φυσικά, στις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία. Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου και τους διαχρονικούς αγώνες για ελευθερία, δημοκρατία, δικαιοσύνη», δήλωσε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης. Τόνισε πως «ειδικά φέτος, οφείλουμε όλοι μαζί να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας, απέναντι στον αυταρχισμό και την πόλωση που τροφοδοτούν νέους διχασμούς. Γιατί τη μάχη απέναντι στην ανασφάλεια και τον φόβο που δημιουργεί η απειλή της ανθρώπινης ζωής, μόνο ενωμένοι μπορούμε να την κερδίσουμε».
Ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ συμπλήρωσε πως το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής ήταν, είναι και θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή στους αγώνες για τη θωράκιση της δημοκρατίας, την ενότητα, την εθνική συμφιλίωση και την προάσπιση της δημόσιας υγείας.
Αντιπροσωπεία της Βουλής, με επικεφαλής τον πρόεδρο Κωνσταντίνο Τασούλα, κατέθεσε στεφάνι στον χώρο του Πολυτεχνείου, με την ευκαιρία της 47ης επετείου από την εξέγερση των φοιτητών, κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών.
Στεφάνι κατέθεσε στον χώρο του Πολυτεχνείου, με την ευκαιρία της 47ης επετείου της εξέγερσης των φοιτητών, αντιπροσωπεία του ΚΙΝΑΛ με επικεφαλής τους Μανώλη Χριστοδουλάκη, Παύλο Χρηστίδη και Βασίλη Κεγκέρογλου.

Στο Πολυτεχνείο ο Βαρουφάκης με 6 βουλευτές - Πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία

Στο Πολυτεχνείο ο Βαρουφάκης με 6 βουλευτές - Πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία

Στο Πολυτεχνείο βρέθηκε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, συνοδευόμενος από βουλευτές του κόμματός του και κρατώντας πλακάτ που έγραφαν, μεταξύ άλλων, «Η δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα» και «Αγώνας διαρκής για τη δημοκρατία».
Ο κ. Βαρουφάκης, μαζί με άλλους έξι βουλευτές, τηρώντας μέτρα και αποστάσεις, μετά το Πολυτεχνείο κατευθύνεται στην αμερικανική πρεσβεία.
«Είμαστε εδώ στηρίζοντας τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που φιμώνονται αυτήν την στιγμή από μία κυβέρνηση που δεν τους ενισχύει, τους δάσκαλους και τους μαθητές που είναι παρατημένοι στα σχολειά από μια κυβέρνηση που δεν έχει πάρει τα μέτρα εναντίον της πανδημίας. Για όλους αυτούς που είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους σήμερα και το μόνο που έχουν να περιμένουν, μετά το τέλος της πανδημίας, που ευχόμαστε όλοι να έρθει γρήγορα, είναι ο πλειστηριασμός του σπιτιού και του μαγαζιού τους.
Για εργαζόμενους, άνεργους, ανθρώπους που αυτήν την στιγμή υποφέρουν, την ώρα που η ολιγαρχία ακονίζει τα μαχαίρια και τα πιρούνια της», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρουφάκης.
«Είμαστε εδώ για τη νεολαία μας, τη νεολαία του ΜέΡα25, τα μέλη μας, και τους ευχαριστούμε που δέχτηκαν την πρότρυνση της Πολιτικής μας Γραμματείας να μην έρθουν σήμερα στην πορεία για να τηρήσουμε τα υγειονομικά μέτρα.
Είμαστε επτά βουλευτές με αποστάσεις, που συμβολίζουν ότι η πορεία του Πολυτεχνείου έχει καταξιωθεί, πλέον, μέσα από την ιστορία ως μία κορυφαία στιγμή που οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν τη δυνατότητα να διαμαρτυρηθούν εναντίον ενός κατεστημένου που υπονομεύει την υγεία, την παιδεία, τη δημοκρατία, την ελευθερία και εντέλει την αξιοπρέπεια», πρόσθεσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Πάνω από 100 προσαγωγές έχουν γίνει από την ΕΛ.ΑΣ.

Πάνω από 100 προσαγωγές έχουν γίνει από τις αστυνομικές δυνάμεις σε διάφορα σημεία της Αθήνας, για παραβιάσεις της απαγόρευσης συναθροίσεων, ενώ ένταση και κυνηγητό σημειώθηκε σε διάφορα σημεία της Αθήνας, με τελευταία στα Σεπόλια, όπου πραγματοποίησαν συγκέντρωση μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.
Νωρίτερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, σημειώθηκε ένταση και μικροεπεισόδια, γύρω από το Άλσος Καισαριανής, όπου κατέληξε πορεία αντιεξουσιαστών, η οποία ξεκίνησε από τον Βύρωνα, καθώς και στον Σταθμό Λαρίσης.
Οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται παντού από το πρωί, διέλυσαν τις συγκεντρώσεις και προχώρησαν σε προσαγωγές.
Οι προσαχθέντες οδηγούνται στην Ασφάλεια Αττικής όπου εξετάζονται.
Σημειώνεται, πως λίγο νωρίτερα αφέθηκαν ελεύθερα επτά άτομα που είχαν προσαχθεί από την οδό Πανεπιστημίου, κατά την επέμβαση της Αστυνομίας στηνσυγκέντρωση μελών του ΚΚΕ.
«Η Αστυνομία θα συνεχίσει ολόκληρη τη μέρα, όπως και κάθε μέρα, να προστατεύει τη δημόσια υγεία και να εφαρμόζει το νόμο. Με τη μέγιστη δυνατή ανοχή. Αλλά και με μια μεγάλη κόκκινη γραμμή. Τη νομιμότητα και την δημόσια υγεία. Στη συνέχεια το λόγο έχει η δικαιοσύνη και η κρίση των πολιτών» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, απαντώντας στις επικρίσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 για τα επεισόδια στο Πολυτεχνείο.

Θεσσαλονίκη: 6 συλλήψεις και 28 προσαγωγές κατά τη διάρκεια τη συγκέντρωση του Πολυτεχνείου

Έξι συλλήψεις, 28 προσαγωγές και 94 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ, είναι ο απολογισμός της ΕΛ.ΑΣ. μετά την ένταση που προκλήθηκε το απόγευμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στη διάρκεια κινητοποίησης που πραγματοποίησαν φοιτητές, εργαζόμενοι, μέλη συλλογικοτήτων και κινήσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, παρά την φετινή απαγόρευση λόγω της πανδημίας.
Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για 120 άτομα τα οποία "συγκεντρώθηκαν ξαφνικά από διάφορα σημεία, στον οδικό κόμβο Αγίας Σοφίας - Τσιμισκή - Καρόλου Ντηλ", όπου "εγκλωβίστηκαν από αστυνομικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να αποτραπεί η πορεία προς το Προξενείο των ΗΠΑ".
Κατά την ίδια ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκαν έξι συλλήψεις και επιπλέον 28 προσαγωγές από το σημείο και την ευρύτερη περιοχή, ενώ συνολικά επιβλήθηκαν 94 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ για άσκοπες μετακινήσεις στο πλαίσιο των μέτρων αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού.
Όπως επισημαίνεται, δεν έγινε χρήση δακρυγόνων και μετά την επιβολή προστίμων (οι διαδηλωτές) αποχώρησαν ειρηνικά.

Χρυσοχοΐδης: Γι’ αυτό επιτρέψαμε πολιτικές εκδηλώσεις - Θα διερευνηθεί ο ρόλος του ΚΚΕ

Εξήγηση γιατί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επέτρεψε τις πολιτικές εκδηλώσεις των κομμάτων έδωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ ανέφερε ότι η πορεία του ΚΚΕ θα διερευνηθεί. 
Επίσης, ο υπουργός τόνισε ότι δεν πρόκειται να επιτραπούν εκδηλώσεις στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου. 
Ειδικότερα, ο κ. Χρυσοχοΐδης διευκρίνισε ότι την Τρίτη 17 Νοεμβρίου δεν απαγορεύτηκαν οι πολιτικές εκδηλώσεις, αλλά οι πορείες και οι συναθροίσεις. 
Όπως εξήγησε, τόσο στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με τα 50 άτομα όσο και στην εκδήλωση του ΚΚΕ με τα 200 τηρήθηκαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. 
«Δεν ήταν ημέρα για πρόστιμα, ήταν ημέρα συνεννόησης και δημοκρατίας. 
Ήταν μια πολιτική εκδήλωση και η απόφαση πάρθηκε στα όρια της ανοχής, στο πλαίσιο της δημοκρατίας και της κατανόησης» διευκρίνισε.
«Ανέλαβα την ευθύνη, διοργανώθηκαν οι εκδηλώσεις με τα μετρά προστασίας και μετά έφυγαν. 
Δεν υπήρχε λόγος για πρόστιμο». 
Στη δημοκρατία, πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, οφείλουμε να συνενοούμαστε. 
«Πρόκειται για πολιτικά κόμματα και για πολιτικές εκδηλώσεις. 
οφείλαμε να ανεχτούμε ότι σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα».
Όπως σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, «μη φανταστείτε ότι οι 1.500 (του ΚΚΕ) ήρθαν όλοι μαζί. 
Νιώθω μεγάλη απογοήτευση, γιατί τιμώ το ΚΚΕ από μικρό παιδί. 
Την ώρα που έχουμε 95% ΜΕΘ καλυμμένες, μια πολιτική παράταξη, για τους λόγους που αυτή γνωρίζει, πραγματοποίησε συγκέντρωση στο κέντρο με 1.500 άτομα. 
Δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα. 
Δέκα φόρες ο αξιωματικός που διαμεσολαβούσε ζήτησε από την ηγεσία να αποχωρήσουν, αλλά αυτό δεν θα συνέβαινε ποτέ. 
Δεν υπήρχε άλλη επιλογή για την κυβέρνηση και την ΕΛΑΣ από τη διάλυση. 
Φανταστείτε 1.500 άτομα να περπατάνε εν μέσω πανδημίας μέσα στην πόλη». 
Όσον αφορά τις καταγγελίες για κατάχρηση εξουσίας, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα διερευνηθούν. 
«Όλα θα ερευνηθούν, όχι μονομερώς κατά της ΕΛΑΣ. 
Σε όλους τους προσαχθέντες ή συλληφθέντες θα επιβληθούν COVID πρόστιμα, πέρα από την ποινική μεταχείριση όσων τυχόν πάνε στον εισαγγελέα». 
Για τη συγκέντρωση (του ΚΚΕ), ξεκαθάρισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, θα διερευνηθούν όλες οι αίτιες, γιατί εδώ υπάρχουν παραβάσεις που αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας. 
«Τι θέλαμε να πετύχουμε σήμερα. 
Ειρηνική ήμερα το πετύχαμε. 
Δεύτερον, τα κόμματα και οι φορείς να εκδηλώσουν τον σεβασμό τους για τα θύματα.
Το πετύχαμε. 
Τρίτον, να μην καταστραφεί η πόλη από διάφορους μπαχαλάκηδες, κάτι που κάνουν κάθε φόρα.
Και για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, είναι προφανές, δεν μπορούν να γίνουν εκδηλώσεις όπως πέρυσι. 
Να κάνουμε υπομονή και θα γιορτάσουμε και τα Χριστούγεννα και την 25η Μαρτίου και το Πάσχα. 
Και όταν τελειώσει η πανδημία θα γιορτάσουμε όπως συνηθίζουμε τόσα χρόνια» διαβεβαίωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης