Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Προς παράταση μιας εβδομάδας το lockdown με άνοιγμα της αγοράς 8/3 - Τα σενάρια

Προς παράταση μιας εβδομάδας το lockdown με άνοιγμα της αγοράς 8/3 - Τα σενάρια
Παραμένει η ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ - Κατειλημμένο το 89% των κλινών ΜΕΘ covid στην Αττική - Αυξάνονται εισαγωγές ασθενών και διασωληνωμένοι
Σχετικά Άρθρα

(upd6) Ενώπιον του διλήμματος να παρατείνουν το lockdown στην Αττική ή του να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα και να ανοίξουν κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες θα βρεθούν τα επόμενα 24ωρα οι επιστήμονες, οι οποίοι εξακολουθούν να παρακολουθούν την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην χώρα και ιδιαίτερα στο Λεκανοπέδιο.
Αν και η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει, καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκε νέα αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων (ανέρχονται συνολικά στους 346), τη στιγμή που οι νοσηλευόμενοι υπολογίζονται σε περισσότερους από 2.500 και οι νεκροί αυξάνονται καθημερινά (από τις αρχές του μήνα έχουν καταγραφεί 525 θάνατοι), πίεση υπάρχει και για να ανοίξουν τομείς της οικονομίας, καθώς είναι πλέον φανερό πως οι αντοχές στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων αρχίζουν να περιορίζονται σημαντικά.
Υπό αυτά τα ασφυκτικά δεδομένα, οι ειδικοί είναι αντιμέτωποι – για ακόμα μια φορά – με σκληρά διλήμματα ενώ στο τραπέζι είναι διάφορα σενάρια.
Το ένα σενάριο θέλει το lockdown στην Αττική, το οποίο λήγει στις 28/2, να παρατείνεται για μία ή και δύο εβδομάδες έτσι ώστε να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η εικόνα των κρουσμάτων και να αποσυμπιεστεί το σύστημα υγείας ενώ το δεύτερο σενάριο θέλει να ανοίγει από την ερχόμενη Δευτέρα 1 Μαρτίου - έστω και με click away - η αγορά, αν και η κυβέρνηση προκρίνει την διά ζώσης παρουσία των καταναλωτών.
Ενδεχόμενο πάντως που δεν φαίνεται να μπορεί να υλοποιηθεί από την ερχόμενη Δευτέρα 1 Μαρτίου, με πιο πιθανή να θεωρείται η εν λόγω προοπτική για την 8η Μαρτίου.
Πάντως, με το 89% των κλινών ΜΕΘ για covid στην Αττική να είναι ήδη κατειλημμένο, το πιθανότερο σενάριο είναι το lockdown να παραταθεί κατά τουλάχιστον μια εβδομάδα.
Υπό αυτά τα δεδομένα, μένει να φανεί εάν οι ειδικοί θα αποφασίσουν το μερικό άνοιγμα του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away ή εάν θα αποφασίσουν να ανοίξει κανονικά από τις 8/3 μόνο με αυστηρά μέτρα
Μάλιστα, σε δηλώσεις του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνηση, Κ. Πιερρακάκης υποστήριξε ότι σχεδιάζεται μια νέα πλατφόρμα που δεν θα έχει σχέση με το 13033 και που θα αφορά μόνο το λιανεμπόριο και θα επιτρέπει στους πολίτες να κάνουν τα ψώνια τους για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες περιμένουν τα επόμενα 24ωρα για να δουν πως εξελίσσεται η επιδημία καθώς διαμηνύουν πως οι αποφάσεις τους θα ληφθούν στο τέλος της εβδομάδας, όταν και θα υπάρχουν πιο πολλά και πιο επαρκή στοιχεία για την επιδημιολογική εικόνα της Αττικής.

Πιερρακάκης: Ετοιμάζεται νέος πενταψήφιος αριθμός για το λιανεμπόριο

Τη θέση πως το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ετοιμάζει μια καινούρια εφαρμογή με άλλο πιθανό 5ψηφιο νούμερο που θα αφορά μόνο στο λιανεμπόριο και στις αγορές των πολιτών και δεν θα έχει σχέση με το 13033 αλλά θα έχει χρονικό περιορισμό διατύπωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Πιερρακάκης.
Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά fm ο κ.Πιερρακάκης είπε πως «αυτήν τη στιγμή εξετάζουμε μέτρα ειδικά για το λιανεμπόριο, θέλουμε μαζί με τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Παπαθανάση τεχνολογικά μέτρα, τα οποία θα επιτρέψουν το γρηγορότερο άνοιγμα του λιανεμπορίου για να μπορέσει να λειτουργήσει κι η αγορά».
Τι θα γίνει με τα εμβόλια
Όσον αφορά στο σύστημα εμβολιασμού που θα ανοίξει για την επόμενη ηλικιακή ομάδα των 70-74 ετών τόνισε ότι θα ενταχθούν και οι ομάδες υψηλού κινδύνου.
«Η κατηγοριοποίηση των ευπαθών ομάδων γίνεται από τους ειδικούς, εμείς υλοποιούμε οτιδήποτε αποφασίζεται με βάση τα κριτήρια που αποφασίζεται.
Θα ενταχθούν άμεσα οι ευπαθείς ομάδες.
Είναι το αμέσως επόμενο στάδιο οι ομάδες υψηλού κινδύνου που θα είναι παράλληλα με την ηλικιακή ομάδα των 70-74 ετών, ενώ το επόμενο στάδιο θα αφορά άτομα από ομάδες αυξημένου κινδύνου.
Το πότε θα είναι αυτό εξαρτάται με τις παραδόσεις των εμβολίων» είπε ο κ. Πιερρακάκης και επανέλαβε ότι η βεβαίωση εμβολιασμού θεωρείται ως εργαλείο διευκόλυνσης.

Βατόπουλος: Άνοιγμα αγοράς αλλά με τρίωρη κυκλοφορία των πολιτών

Τη θέση πως δεν έχουν αλλάξει και πολλά στην επιδημιολογική εικόνα σε αυτή τη δεύτερη εβδομάδα του lockdown στην Αττική διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αναφέροντας πάντως πως δεν υπήρξε ανεξέλεγκτη αύξηση κρουσμάτων.
«Στη δεύτερη βδομάδα του σκληρού lockdown που διανύουμε, δεν έχουν αλλάξει πολλά.
Το σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει ανεξέλεγκτη αύξηση κρουσμάτων, υπάρχουν όμως αναζωπυρώσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας.
Ο στόχος είναι να μην καταρρεύσει το σύστημα Υγείας, ο οποίος και επετεύχθη.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα αξιολογηθούν αύριο, οπότε και θα παρθούν αποφάσεις» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Βατόπουλος.
Αναφερόμενος στο άνοιγμα της αγοράς, ο κ.Βατόπουλος είπε πως εάν γίνει θα πρέπει να υπάρχει η προϋπόθεση της τρίωρης κυκλοφορίας των πολιτών με αποστολή μηνύματος.
Όπως είπε, κάτι τέτοιο είχε τεθεί ως πρόταση από τα Χριστούγεννα, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων.
«Αφού υπάρχει περιορισμός κυκλοφορίας ο καθένας πρέπει να ελέγχεται πόσες ώρες βγήκε από το σπίτι του», ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στο lockdown που έχει επιβληθεί σε γειτονιές της Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι «αν και αυτό είναι σωστό, είναι δύσκολα εφαρμόσιμο».
Σχετικά με τα εμβόλια, είπε ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού έχει πάρει έναν ρυθμό και είναι σε καλό επίπεδο σε σχέση και με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.
«Η κατάσταση θα αλλάξει όταν θα έχει ανοσία το 60% του πληθυσμού, ή οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες» είπε ο κ.Βατόπουλος, εκτιμώντας πως αυτό θα έχει γίνει μέχρι το καλοκαίρι.

Παγώνη: Μπορεί να είναι η τελευταία εβδομάδα με lockdown – Να ανοίξουν σχολεία, λιανεμπόριο

Την εκτίμηση πως αυτή μπορεί να είναι η τελευταία εβδομάδα με lockdown διατύπωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία ζήτησε να ανοίξουν σχολεία και λιανεμπόριο εφόσον οι κρίσιμοι δείκτες πάνε καλά αυτήν την εβδομάδα.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη υποστήριξε ότι για να υπάρξει άνοιγμα δραστηριοτήτων, θα πρέπει τα κρούσματα να πέσουν κάτω από τα 1.000 ημερησίως.
«Μην περιμένουμε μείωση των διαδωληνωμένων.
Υπάρχει μάλιστα, το ενδεχόμενο να αυξηθούν κιόλας.
Μας ενδιαφέρει ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες Covid» ανέφερε η κα.Παγώνη, τονίζοντας ότι εάν τα κρούσματα μειωθούν, τότε θα μπορέσει η επιτροπή να εισηγηθεί άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων.
«Το άνοιγμα μπορεί να το δούμε και τη Δευτέρα που έρχεται, θα εξαρτηθεί όμως από τους αριθμούς που θα έχουμε αυτή τη βδομάδα.
Αν όλα πάνε καλά αυτή τη βδομάδα μπορεί η επιτροπή να ξεκινήσει να συζητάει μείωση περιορισμών και να εισηγηθεί την απόφασή της» υποστήριξε η κα.Παγώνη.

Προτεραιότητα στα δημοτικά και στην αγορά

Σχετικά με το τι θα ανοίξει πρώτο, η κα Παγώνη είπε ότι «προτεραιότητα θα δοθεί όπως και την προηγούμενη φορά στα δημοτικά και ταυτόχρονα άνοιγμα της αγοράς με click away».
Για την εστίαση, τόνισε ότι «η ιστορία αυτή πάει λίγο μακριά».
«Δεν μπορεί να ανοίξει η εστίαση αν δεν ανοίξουν σχολεία και αγορά.
Από τον Απρίλιο και μετά» υπογράμμισε η κα.Παγώνη, η οποία σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει SMS μετακίνησης αποκλειστικά για το λιανεμπόριο το οποίο θα έχει διάρκεια 3 ώρες, τόνισε πως θα βοηθήσει αρκετά.
«Ήταν σωστή σκέψη αυτή» ανέφερε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, η οποία σχετικά με τις μάσκες, ανέφερε πως σε σουπερμάρκετ, ΜΜΜ και νοσοκομεία πρέπει να φοράμε διπλή μάσκα, εκτός αν είναι η μάσκα Ν95.


Το σύστημα υγείας οριακά σε ασφυξία

Πάντως, κατάσταση στο σύστημα υγείας δείχνει κάθε άλλο παρά σημάδια αποσυμφόρησης.
Η πίεση στις ΜΕΘ δεν εντείνεται μόνο από τις νέες εισαγωγές αλλά και από τη μέση διάρκεια παραμονής των ασθενών, 21 δηλαδή μέρες.
Αρκεί να συνδυαστούν τα δύο στοιχεία με τον αριθμό των διασωληνωμένων που αυξήθηκε κατά 40% περίπου από την 1η Φεβρουαρίου.
Υπενθυμίζεται ότι μετά από πολύ κόπο ο αριθμός είχε βρεθεί κάτω από τους 300 στις 21 Ιανουαρίου, για να σπάσει ανοδικά το φράγμα ξανά την προηγούμενη εβδομάδα.
Τα δεδομένα συντονίζουν το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας.
Ανάλογα με την επιδημιολογική πίεση και τις συνθήκες σε κάθε περιοχή.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται και οι αποφάσεις σχετικά με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Αισιοδοξία από το μέτωπο του εμβολιασμού

Στην εγχώρια εκστρατεία για την «Ελευθερία», οι εμβολιασμοί έχουν ξεπεράσει τους 725.000, κατατάσσοντας τη χώρα στην 4η θέση ημερήσιων εμβολιασμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους.
Η αισιοδοξία καταγράφεται από την «αυξητική τάση» στα ραντεβού εμβολιασμού (1.420.000) σε συνδυασμό με την ώθηση που θα δώσει στην επιχείρηση ο Απρίλιος με τις αφίξεις των επιπλέον δόσεων εμβολίων αλλά και τις εγκρίσεις για εμβόλια άλλων εταιρειών όπως της Johnson & Johnson.
Στόχος του εμβολιαστικού σχεδίου είναι οι 1.500.000 εμβολιασμοί έως το τέλος Μαρτίου.

Θεοδωρίδου: Η εκρίζωση του κορωνοϊού είναι κάτι το ανέφικτο, όμως μπορεί να συμβιώσει μαζί μας ειρηνικά

Τα κενά σε εμβολιασμούς για άλλα λοιμώδη νοσήματα μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες για επανεμφάνιση επιδημικών εξάρσεων άλλων λοιμωδών νοσημάτων προειδοποίησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα.
«Την περίοδο της επιδημίας του COVID επηρεάστηκε η προληπτική ιατρική, ειδικά στους εμβολιασμούς.
Εκτός από τον εμβολιασμό κατά του COVID υπάρχουν εμβόλια που πρέπει να γίνονται σε ενηλίκους και παιδιά.
Έχει παρατηρηθεί ότι κατά την περίοδο της πανδημίας, ίσως και γιατί οι μετακινήσεις είναι περιορισμένες, ίσως γιατί υπάρχει και μια ασάφεια σχετικά με τους εμβολιασμούς για άλλα λοιμώδη νοσήματα (γρίπη, πνευμονιόκοκκος κλπ) τα εμβόλια πρέπει να γίνονται, και να μην παραμελούνται» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως επισήμανε, με βάση τη σύσταση τα συμβατικά εμβόλια για τα άλλα λοιμώδη νοσήματα θα πρέπει να γίνονται 14 μέρες πριν ή 14 μέρες μετά τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό.
«Και στην περίπτωση ακόμη που κάποιο άτομο είναι στην περίοδο της επώασης η ασυμπτωματικός, τα εμβόλια αυτά δεν είναι αναποτελεσματικά, και δεν έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες» δήλωσε η κα.Θεοδωρίδου.
Οι ενήλικες να κάνουν τα εμβόλια που τους έχει συστήσει ο γιατρός τους και να τα κάνουν ανάλογα με το χρονοδιάγραμμα επεσήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Εμβόλια κατά COVID και παιδιά

Για τα παιδιά, διευκρίνισε η κα. Θεοδωρίδου, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είχε εκδώσει οδηγίες για να γίνονται τα εμβόλια για να μη δημιουργούνται κενά με την τήρηση των κανόνων ασφάλειας.
Όσον αφορά το MRNA εμβόλιο της PFIZER, εξήγησε ότι έχει αδειοδοτηθεί και για άτομα ηλικίας άνω 16 ετών.
Για τις περιπτώσεις που οι έφηβοι έχουν αυξημένο κίνδυνο μπορούν να εμβολιαστούν με αυτό το εμβόλιο.
«Για τα παιδιά χωρίς προβλήματα υγείας, ή για μικρότερες ηλικίες, γίνονται μελέτες με παιδιά ηλικίας από 12 ετών.
Ο χρόνος που θα μπει, εάν μπει, το εμβόλιο του κορωνοϊού στα παιδιά δεν είναι στο άμεσο μέλλον, οπωσδήποτε θα χρειαστεί μεγάλη μελέτη και επιστημονική τεκμηρίωση των λόγων που θα εφαρμοστεί το εμβόλιο στην παιδική ηλικία» ξεκαθάρισε.
«Η εκρίζωση του κορωνοϊού είναι κάτι το ανέφικτο, όμως μπορεί ο κορωνοϊός να συμβιώσει μαζί μας ειρηνικά, χωρίς να μας απειλεί, και αυτό θα επιτευχθεί από τη φυσική νόσηση και τον εμβολισμό" ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Θεμιστοκλέους: Τους 725.000 έφτασαν οι εμβολιασμοί - Αυξητική τάση στα ραντεβού

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε ότι ο συνολικός αριθμός των εμβολιασμών έφτασε τους 725.000 εκ των οποίων 30.000 χθες 22/2.
Την ίδια ώρα αυξητική τάση παρουσιάζουν τα ραντεβού, φτάνοντας τα 1.420.000 εκ των οποίων 720.000 τον Μάρτιο, ενώ αναμένεται να ξεπεράσουμε τους 1,5 εκατ. εμβολιασμούς, όπως σημείωσε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι παραδόσεις των εμβολίων.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους σήμερα η Ελλάδα παρέλαβε 112.000 δόσεις εμβολίου της Pfizer, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα παραλάβαμε 24.000 δόσεις από την Moderna και 90.000 δόσεις από την Astrazeneca.
Ως προς την επίδραση του προγράμματος εμβολιασμού, παρατηρείται ήδη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου στις μεγάλες ηλικίες, ωστόσο παραμένει σημαντικό να τηρούνται τα μέτρα, ιδίως στις δομές φροντίδας.
Εντός της εβδομάδας θα έχουν αναπληρωθεί τα ραντεβού που χάθηκαν λόγω κακοκαιρίας.
Το μήνυμα για το ραντεβού θα αποστέλλεται τρεις ημέρες πριν.
Από σήμερα 22/2, τέλος, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα διατίθεται και από τα ΚΕΠ.

Συνολικά 6.321 οι νεκροί

Στους 6.321 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 22/2 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 880, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 180.672 (ημερήσια μεταβολή +0,5%), εκ των οποίων 51,8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 43 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.399 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
pinakas_1.jpg

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 24, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.321 θάνατοι.
Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 346 (χθες 326).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.

pinakas_2.jpg

To 85,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.280 ασθενείς.
Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 264 (ημερήσια μεταβολή +1.93%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 233 ασθενείς.

pinakdsa_3.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης