Φορολόγηση ψηφιακών κολοσσών
Η φορολόγηση των ψηφιακών κολοσσών που αναγκάστηκε να παγώσει η ΕΕ δημιουργεί ένα ακόμη πρόβλημα στο λεγόμενο ζήτηματων ιδίων πόρων.
Ήτοι το πώς ακριβώς θα καταφέρει η ΕΕ να αποπληρώσει τα χρήματα που δανείστηκε από κοινού και εξ ονόματος των 27 κρατών - μελών της για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας της Covid-19.
Δεύτερο σημαντικό ζήτημα που απασχόλησε τους 19 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στο αποψινό Eurogroup και θα απασχολήσει και τους συναδέλφους τους στο αυριανό 13/7 ECOFIN έχει να κάνει με τα εργαλεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα κράτη - μέλη για να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες ενός τετάρτου και ενδεχομένως δυσκολότερου, κύματος της πανδημίας.
Ορισμένα κράτη - μέλη της ΕΕ, όπως η Φινλανδία, ζητούν, για καθαρά εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, να μην υπάρξει καμία περίπτωση επανάληψης της διαδικασίας κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού, αλλά όποια κράτη - μέλη δεν καταφέρουν να καταγράψουν μεγάλη ανάπτυξη εντος του 2021 και του 2022 και χρειαστούν επιπλέον στήριξη, τότε να καταφύγουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ο οποίος παρόλο που προσφέρει δανεισμό με εξαιρετικά ευνοϊκά επιτόκια,θεωρείται, κυρίως σε κράτη - μέλη του ευρωπαϊκού νότου, ως συνώνυμο των “μνημονίων”.
Υπό έγκριση το ελληνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα στο Ecofin
Αύριο 13/7 θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της ΕΕ (ECOFIN) κατα τη διάρκεια του οποίου, αναμένεται να λάβει το πράσινο φως το ελληνικό πρόγραμμα ανάπτυξης, με κάποιους αστερίσκους αναφορικά με τη δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Κάτι το οποίο αρνηθηκε επισήμως ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Σε κάθε περίπτωση οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα κληθούν να εγκρίνουν το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Ελλάδας, που ήδη έχει λάβει το πράσινο φως από την Κομισιόν.
Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθεί η εφαρμογή και η πρόοδος του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) ως προς την αποτελεσματικότητά του για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Donohoe (Eurogroup): Και το 2022 θα συνεχιστούν τα μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης στη Ευρωζώνη
Τη συνέχιση των υποστηρικτικών μέτρων για την οικονομία μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής και το επόμενο έτος, επιβεβαίωσε η σημερινή συνάντηση του Eurogroup, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου Pascal Donahue, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε τη Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021.
Την Τρίτη 13 Ιουλίου 2021 αναμένεται ένα πρώτο σύνολο 12 αποφάσεων του Συμβουλίου όσον αφορά την εφαρμογή των εθνικών σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
«Αυτή είναι μια πραγματικά σημαντική στιγμή για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και συμβολίζει την αποφασιστικότητά μας να πετύχουμε περισσότερα μαζί από ό, τι θα μπορούσαμε να έχουμε ατομικά απέναντι στην πανδημία», ενώ τόνισε πως συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την παραλλαγή Delta.
O κ. Donohoe ανέφερε πως συζητήθηκε και το ζήτημα της τραπεζικής ένωσης το οποίο «θα συνεχίσει να αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για εμάς στο δεύτερο εξάμηνο του έτους», και πως μέχρι το Δεκέμβριο θα υπάρξουν εξελίξεις.
Στην συνέχεια, οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν για τη συνολική δημοσιονομική θέση της ζώνης του ευρώ.
Δημοσιονομική πολιτική
«Η πολιτική μας μέχρι στιγμής ήταν πολύ υποστηρικτική και αναμένεται να συνεχιστεί έως το 2022…
Η συζήτησή μας σήμερα έδειξε ότι οι υπουργοί και τα θεσμικά όργανα παραμένουν σε συμφωνία ότι η υποστηρικτική δημοσιονομική στάση είναι κατάλληλη για ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ το επόμενο έτος, και ότι η προγραμματισμένη δημοσιονομική στήριξη φαίνεται επαρκής στην τρέχουσα συγκυρία.
Μια σταδιακή αλλαγή στον προσανατολισμό των μέτρων, από έκτακτης ανάγκης σε μέτρα υποστήριξης ανάκαμψης βρίσκεται σε εξέλιξη και θα πρέπει να διατηρήσουμε την ευελιξία της πολιτικής στο μέλλον.
Ο Donahue, αναφέρθηκε και στα επίδικα που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Ευρωζώνης: «Το βασικό ζήτημα για τη ζώνη του ευρώ θα είναι ο τρόπος προσαρμογής της δημοσιονομικής μας πολιτικής καθώς συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της πανδημίας.
Αλλά σε αυτό σήμερα, είχαμε μόνο μια προκαταρκτική σκέψη και είναι θέμα που πρέπει να επιστρέψουμε μετά το καλοκαίρι».
«Κορυφαία προτεραιότητα» αποτελεί για την ΕΕ η επίτευξη διεθνούς συμφωνίας για τον φόρο στις πολυεθνικές επιχειρήσεις, δήλωσε σήμερα 12/7 ο Επίτροπος Οικονομίας, P. Gentiloni, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup.
O Gentiloni εξήγησε ότι ο λόγος για τον οποίο αποφασίστηκε να αναβληθεί η πρόταση της Επιτροπής για τον «ψηφιακό φόρο», είναι για να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στην επίτευξη διεθνούς συμφωνίας για τον φόρο στις πολυεθνικές εταιρείες.
«Συμφωνήσαμε με την υπουργό οικονομικών των ΗΠΑ, J. Yellen να συνεργαστούμε, οι ΗΠΑ και η Επιτροπή, για να καταστήσουμε δυνατή αυτή τη συμφωνία.
Είναι πολύ σημαντικό μετά από μια τέτοια κρίση να έχουμε συμφωνία σ'αυτό το θέμα», είπε ο Επίτροπος Οικονομίας.
Εξάλλου, ο Gentiloni τόνισε ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ συμφωνούν ότι δεν αρκεί μόνο η οικονομική ανάκαμψη σε επίπεδα πριν από την πανδημία, αλλά χρειάζεται και ένα «καλύτερο χτίσιμο των οικονομιών μας».
Αυτή ακριβώς είναι η ουσία του Ταμείου Ανάκαμψης, είπε ο Gentiloni, επισημαίνοντας ότι ένα «πολύ σημαντικό βήμα» θα γίνει αύριο με την έγκριση από το Συμβούλιο Ecofin, δώδεκα εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.
«Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού προβλέπουμε ισχυρή ανάπτυξη για φέτος», συνέχισε ο Gentiloniι.
Ωστόσο, τόνισε ότι «δεν έχουμε ακόμα βγει από το δάσος».
Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας, είπε ότι πρέπει να συνεχιστεί ο εμβολιαστικός ρυθμός στις αναπτυγμένες χώρες και να αυξηθεί δραστικά στις αναπτυσσόμενες χώρες.
«Είμαστε αισιόδοξοι στην ΕΕ γιατί επιτυγχάνουμε τον στόχο να εμβολιάσουμε το 70% του ενήλικου πληθυσμού, τουλάχιστον με την πρώτη δόση, εντός του μηνός», τόνισε ο Επίτροπος Οικονομίας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών