Η διατήρηση του πληθωρισμού σε επίπεδα ρεκόρ και η ενεργειακή κρίση έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τις κεντρικές τράπεζες, με απρόβλεπτες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες….και τους επενδυτές σε ξεπούλημα μετοχών
Η διατήρηση του πληθωρισμού σε επίπεδα ρεκόρ και η ενεργειακή κρίση έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τις κεντρικές τράπεζες, με απρόβλεπτες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες….και τους επενδυτές σε ξεπούλημα μετοχών.
Eν τω μεταξύ, χειρότερη είναι η εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το νέο σοκ για τον πληθωρισμό στη Γερμανία στο 10% τον Σεπτέμβριο, με τον Dax στη Φρανκφούρτη -2,1% και τον FTSE MIB στο Μιλάνο -2,8% ενώ στην Wall Street ο S&P 500 υποχωρεί -2,5%.
Στην αγορά ομολόγων επικρατεί χάος ενώ η χθεσινή παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας, να προχωρήσει σε έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μετά το κραχ στη στερλίνα, βοήθησε να αποτραπούν τα χειρότερα.
Ωστόσο, η BοE κάνει το πλέον παράλογο στην νομισματική πολιτική της, ενώ αυξάνει τα επιτόκια ενεργοποίησε ξανά την ποσοτική χαλάρωση που έρχεται σε αντίθεση με την αύξηση των επιτοκίων… δηλαδή χειραγωγεί την αγορά ομολόγων.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο κινείται σήμερα 29/9 στο 4,92% μετά το χθεσινό επιθετικό sell off καταγράφοντας χαμηλά πενταετίας στο 5,06% ενώ το Ιταλικό 10ετές βρίσκεται στο 4,71% από 4,92% χθες και το 10ετές Γερμανικό στο 2,25% από 2,35%
Το bankingnews ήδη από τον Οκτώβριο του 2021 προειδοποιεί ότι τα επιτόκια στα ελληνικά ομόλογα αποτελούν ακραία στρέβλωση η Ελλάδα δεν δικαιολογούσε επιτόκια στα 10ετή ομόλογα στο 0,54% ή 1% και ότι οι δίκαιες αποτιμήσεις βρίσκονται πάνω από 4,5% με 5%.
Ο Γενικός Δείκτης οδεύει στις 750 μονάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο και σε ένα απαισιόδοξο σενάριο οι 680 μονάδες.
Ωστόσο στις 750 μονάδες ή ακόμη και στην ζώνη των 780 μονάδων θα ενεργοποιηθούν αγοραστές.
Ωστόσο κάθε άνοδος στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι ευκαιρία για πωλήσεις.
Κίνηση του ελληνικού χρηματιστηρίου πάνω από τις 820 μονάδες θα είναι τεράστια ευκαιρία για πωλήσεις.
Σημειώνεται, ότι ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες -7,82% από την αρχή του τρέχοντος μήνα με τις αθροιστικές απώλειες από την αρχή του 2022 να φτάνουν το -11,74% ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης χάνει -10,86% από την αρχή του έτους, και ενώ έμεινε μόνο μια συνεδρίαση για το τέλος 9μήνου, δεν διαφαίνονται κινήσεις ωραιοποίησης.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Πειραιώς -3,74% και ακολούθησαν Alpha Bank -2,19%, Eurobank -0,91% ενώ ανοδικά έκλεισε η Εθνική +0,73%.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη +0,06% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,16%.
Περί τις 11:00, με ήπιες πιέσεις στις τράπεζες και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips..ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,34%.
Λίγο πριν τις 13:00, με αγοραστικές παρεμβάσεις σε επιλεγμένους τίτλους όπως ΟΤΕ, ΕΤΕ, Μυτιληναίος πλησίον του +2%, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,69% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,59%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, με Πειραιώς -3,83%, Eurobank -2,12%...και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,5%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,29% στις 789 μονάδες έχοντας υψηλό στις 796,05 μονάδες και χαμηλό τις 788,34 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 52,5 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 5,6 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 15,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 9,2 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 5,6 εκατ. ευρώ και όγκου 478 χιλ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΠΑΠ διακίνησε 375 χιλ. τεμάχια αξίας 4,54 εκατ. ευρώ, ο Μυτιληναίος 50 χιλ. τεμάχια αξίας 685 χιλ. ευρώ. και η ΕΥΔΑΠ 53 χιλ. τεμάχια αξίας 381 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 788 μονάδες, κάτω από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 800 μονάδων με πρώτη στήριξη τις 780 μονάδες ενώ η διάσπασή τους οδηγούν στις 750, στις 700 και στις 680 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 820 και οι 850 μονάδες και ακολουθούν οι 861 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), οι 880 και οι 900 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 512 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 500 μονάδες και ακολουθούν οι 490, οι 480 και οι 450 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 550 μονάδες και ακολουθούν οι 560, οι 570, οι 585 και οι 600 μονάδες.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,92% - Στις 267 μονάδες το spread Ελλάδος - Γερμανίας
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 29/9 στα ελληνικά ομόλογα, ενώ συνεχίζονται οι πωλήσεις στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με τις προοπτικές της αγοράς να γίνονται όλο και πιο αβέβαιες, εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού και της επιβράδυνσης της οικονομίας.
Για να αποτραπούν τα χειρότερα στην Βρετανία η Bank of England προέβη σε μια αλλοπρόσαλλη κίνηση, ενώ αυξάνει τα επιτόκια ενεργοποίησε ξανά την ποσοτική χαλάρωση που έρχεται σε αντίθεση με την αύξηση των επιτοκίων…
Η διατήρηση του πληθωρισμού σε επίπεδα ρεκόρ και η ενεργειακή κρίση έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τις κεντρικές τράπεζες αλλά και την ΕΚΤ που ακολουθεί την μια λανθασμένη συνταγή μετά την άλλη…
Και ενώ υπάρχει ο μηχανισμός – μνημονιακού τύπου – παρέμβασης από την ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων… η κερδοσκοπία συνεχίζεται.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,92% και το 10ετές ιταλικό 4,71% με το μεταξύ τους spread στις 21 μ.β.
Η ίδια εικόνα και τα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,81% από 4% χθες και το 2ετές στο 4,21% με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει, γεγονός που επιβεβαιώνει τα σημάδια ύφεσης
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο, όπως από το Σεπτέμβριο του 2021 υποστηρίζει το bankingnews έφθασε στο 5% απόδοση θέτοντας εκτός αγορών το ελληνικό δημόσιο, το οποίο δεν μπορεί να εκδώσει ομόλογα, δεν μπορεί να προβεί σε δημοπρασίες…
Το παραμύθι της εικονικής πραγματικότητας αποκαλύπτεται, οι συνθήκες στις αγορές είναι ζοφερές, η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.
Οι μεγάλοι ασθενείς της Ευρώπης με όρους κρατικού χρέους είναι η Ελλάδα και η Ιταλία.
Η Ελλάδα παραμένει ακραία προβληματική χώρα αφού το δημόσιο χρέος ανέρχεται στα 394 δισεκ. ενώ στην Ιταλία κερδοσκοπικά παιχνίδια εκτυλίσσονται εις βάρος της μεγάλης νικήτριας των εκλογών της Meloni και της πατριωτικής δεξιάς.
Ωστόσο η Ελλάδα αποτελεί μια ακραία προβληματική περίπτωση συντηρεί μη βιώσιμο χρέος, τα ελλείμματα επιδείνωσαν την κατάσταση ενώ η συνταγή που ακολουθείται οδηγεί την Ελλάδα σε οικονομικό αδιέξοδο.
Η ΕΚΤ ατύπως θα ενεργοποιήσει τον νέο μηχανισμό στήριξης των ομολόγων που έχει μνημονιακά χαρακτηριστικά
Όσο η διαφορά των ομολόγων παραμένει πλησίον στις 250 μονάδες βάσης ή 2,5% δεν θα υπάρξει παρέμβαση αλλά εάν ξεφύγει προς τις 300 ή 350 μονάδες νομοτελειακά θα υπάρξει παρέμβαση της ΕΚΤ σε Ελλάδα και Ιταλία.
Ειδικά για την Ελλάδα όπου το πολιτικό ρίσκο αυξάνεται, δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές του 2023… οι αγορές παίζουν το σενάριο του οικονομικού και πολιτικού αδιεξόδου….
Η διοίκηση της Εθνικής στο Costa Navarino σχεδιάζει το μέλλον – Ναι σε στρατηγικό επενδυτή έως 10% αλλά και το δημόσιο 10%
Η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας έχει καλέσει όλα τα στελέχη της στο Costa Navarino στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου για να παρουσιάσουν τα σχέδια για την στρατηγική του 2023 με 2025.
Ο βασικός στόχος της διοίκησης Μυλωνά είναι να εξασφαλίσει βιωσιμότητα στην κερδοφορία της Εθνικής τράπεζας, απόδοση ιδίων κεφαλαίων σταθερά 10% ακόμη και την δύσκολη χρονιά το 2023 όπως προβλέπεται.
Η Εθνική τράπεζα με 5,9 δισεκ. κεφάλαια και κέρδη 490 εκατ στο α΄ 6μήνο του 2022 και σχεδόν 80 δισεκ. ενεργητικό έχει θέσει ως στόχο να γίνει πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα ξανά.
Για το 2023 όπου η χρονιά αναμένεται δύσκολη και υψηλού ρίσκου η Εθνική έχει θέσει ως στόχο ετησίως να βελτιώνεται 10% με 15%.
Στην Εθνική εκτιμούν ότι η αύξηση των εσόδων από την άνοδο των επιτοκίων θα σταθμίσει μια οριακή αύξηση των NPEs.
Παρ΄ ότι το ενεργειακό κόστος επιδρά καίρια στην οικονομία και αναλογεί στο 8% του ΑΕΠ ενώ η αύξηση των επιτοκίων επιδρά στις επιχειρήσεις κάτω από 1% του ΑΕΠ εντούτοις… εκτιμάται ότι το 2023 οι ελληνικές τράπεζες θα καταφέρουν να παρουσιάσουν αξιοπρεπείς επιδόσεις…
Ναι σε στρατηγικό επενδυτή αλλά όχι πάνω από 10%
Στην Εθνική τράπεζα υποστηρίζουν και εκτιμούμε ορθά, ότι να δοθεί ένα στρατηγικό ποσοστό της Εθνικής τράπεζας σε ένα μεγάλο επενδυτή δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση στην τρέχουσα συγκυρία.
Η Εθνική δεν χρειάζεται κεφάλαια αλλά ορατότητα στην οικονομία για να μπορέσει να χαράξει την στρατηγική της.
Στο παρελθόν είχε αναφερθεί ότι το βασικό εθνικό ταμείο πλούτου της Σαουδικής Αραβίας είχε δείξει ενδιαφέρον για να αποκτήσει στρατηγικό ποσοστό στην Εθνική τράπεζα.
Ωστόσο στην Εθνική εκτιμούν ότι εάν στο μέλλον εμφανιστεί ένας επενδυτής δεν θα ήταν σκόπιμο να πάρει ποσοστό άνω του 10%... θα ήταν λάθος να βρεθεί ένας επενδυτής με ποσοστό 20% στην Εθνική τράπεζα, αυτές οι συνταγές ανήκουν στο παρελθόν.
Ωστόσο εάν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πουλήσει μετοχές της Εθνικής από το 40,39% που κατέχει… και υπάρξει επενδυτής που θα ενδιαφερόταν να αποκτήσει μεγάλο ποσοστό αυτό δεν θα πρέπει να υπερβεί το 10%.
Στην Εθνική εκτιμούν ότι το 30% από το 40,39% των μετοχών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πρέπει να διατεθεί σε πλήθος επενδυτών και όχι σε ένα μεμονωμένο επενδυτή.
Η Εθνική χρειάζεται την ιδιωτικοποίηση για να προσελκύσει νέους ξένους επενδυτές αλλά είναι προτιμότερο να δοθεί το 30% σε 8 με 10 επενδυτές παρά σε ένα επενδυτή.
Το μήνυμα της Εθνικής τράπεζας είναι ότι ένας «στρατηγικός επενδυτής ή ακρογωνιαίος επενδυτής» δεν θα πρέπει να κατέχει πάνω από το 10% των μετοχών της τράπεζας.
Ναι στην παρουσία του δημοσίου με ποσοστό έως 10%
Στην Εθνική τράπεζα υποστηρίζουν – κάτι που ένθερμα έχει υποστηρίξει και το bankingnews – ότι το ελληνικό δημόσιο μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορούσε να διατηρήσει ένα ποσοστό έως 10% αρκεί να μην έχει ως κοινός μέτοχος ειδικά προνόμια όπως π.χ. veto σε αυξήσεις κεφαλαίου ή γενικά veto για διάφορα ζητήματα.
Η παρουσία του ελληνικού δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής έως 10% δεν αντιμετωπίζει ως ταμπού αλλά θετικά.
Πρακτικά λοιπόν η φάση της ιδιωτικοποίησης της Εθνικής τράπεζας θα μπορούσε να περιλαμβάνει
10% σε στρατηγικό επενδυτή
10% στο ελληνικό δημόσιο
15% σε ξένους θεσμικούς επενδυτές
5% σε έλληνες μικρομετόχους και άλλους επενδυτές.
Προβληματισμός για την τιμή διάθεσης των μετοχών
Η διάθεση του 40,39% των μετοχών της Εθνικής τράπεζας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στις τρέχουσες τιμές στα 3 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση στα 2,75 δισεκ. ευρώ.
Για να πραγματοποιηθεί η διάθεση μετοχών η συγκυρία πρέπει να είναι ευνοϊκή και οι τιμές να κινούνται πάνω από 4,5 ευρώ.
Για το ορατό μέλλον τέτοιες τιμές αποκλείονται ενώ και για το 2023 οι εκτιμήσεις είναι ζοφερές.
Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η ελληνική κυβέρνηση να ασκήσει πιέσεις για να διατεθούν μετοχές της Εθνικής τράπεζας αλλά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να εγγράψει μεγάλες ζημιές και αυτό θα ήταν ένα ακόμη εγκληματικό λάθος διαχείρισης των συμφερόντων των ελλήνων φορολογουμένων…
Συμπέρασμα
Στην Εθνική θεωρούν ότι πρέπει να διανεμηθεί μέρισμα για το 2022 άπαξ και η τράπεζα έχει κεφάλαια, κέρδη και έχει μειώσει τα NPEs στο 6% περίπου.
Το να διανεμηθούν 140 εκατ κέρδη δεν αλλοιώνουν το ρίσκο στον ισολογισμό αντιθέτως περνούν ένα μήνυμα στην χρηματιστηριακή αγορά θετικότερο.
Ενώ το επιχείρημα για τα μερίσματα δεν είναι λάθος, εντούτοις η διάθεση των μετοχών της Εθνικής από το 2023… θα αποτελέσει πολύ δύσκολο εγχείρημα καθώς στόχος δεν είναι μόνο να πουληθεί το 30% των μετοχών της τράπεζας με όρους ξεπουλήματος αλλά να διασφαλιστούν και τα συμφέροντα του δημοσίου.
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 29/9 οι ασιατικές αγορές.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,02%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,13%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,98%, o δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο +0,08% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +1,44%.
Ισχυρές πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές
Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται σήμερα 29/9 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το νέο σοκ για τον πληθωρισμό στη Γερμανία και ενώ πληθαίνουν οι φωνές για αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Οκτώβριο, κατά 75 μονάδες βάσης.
Ειδικότερα, στο 10% αναρριχήθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 2022, από 9,5% που ανέμεναν οι αναλυτές και 7,9% που είχε διαμορφωθεί τον Αύγουστο.
Πτωτικά κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με την ανησυχία για την ενεργειακή ασφάλεια να παραμένει, με φόντο τη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream.
To συμβόλαιο Οκτωβρίου για το ολλανδικό TTF σημειώνει πτώση -10,13% στα 186,20 ευρώ.
Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με το brent στο -0,73% στο 87,41 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο -0,75% στο 81,53 δολ.το βαρέλι.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια καταγράφει πτώση -1,13% στις 1,941 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -2,1%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -2%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -2,8%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -2,3% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -2,2%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινούνται στο -1,9%, ο S&P 500 στο -2,5%, ο Nasdaq στο -3,15 και το ETF GREC στο -1,75% ( 21,02 δολ. ).
Αδυναμία και πτώση στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Πειραιώς -4%
Με εμφανή τα σημάδια αδυναμίας κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες με εξαίρεση την Εθνική έκλεισαν πτωτικά με την Πειραιώς να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις, ενώ οι συναλλαγές παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,03 ευρώ, με άνοδο +0,73% με όγκο 930 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,77 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,8216 ευρώ, με πτώση -2,19%, με όγκο 3,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,93 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,03 ευρώ, με πτώση -3,74% και όγκο 1,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,29 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8522 ευρώ, με πτώση -0,91%, με όγκο 3,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,16 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,26 ευρώ, με άνοδο +1,2% και κεφαλαιοποίηση 562 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,0930 ευρώ, με πτώση -0,11% με όγκο 131 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 114 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,75 ευρώ, με πτώση -0,63% και κεφαλαιοποίηση 313 εκατ. ευρώ.
Απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές
Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν ΕΛΧΑ. ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Lamda....
Στον αντίποδα ανοδικά ξεχώρισαν Μυτιληναίος, Jumbo, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ.... .
Η Coca Cola έκλεισε στα 21,10 ευρώ, με πτώση -0,24% και κεφαλαιοποίηση στα 7,85 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,41 ευρώ, με άνοδο +1,41% και αποτίμηση 6,38 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,1650 ευρώ, με πτώση -2,18% και αποτίμηση 1,97 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,63 ευρώ, με πτώση -2,4% και κεφαλαιοποίηση 378 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,01 ευρώ, με πτώση -1,07% και αποτίμηση 4,33 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,70 ευρώ, με πτώση -0,93% και κεφαλαιοποίηση 838 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,25 ευρώ, με άνοδο +1,79% και κεφαλαιοποίηση 1,91 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 15,98 ευρώ, με πτώση -0,19% κεφαλαιοποίηση 1,77 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 13,96 ευρώ, με άνοδο +1,9% και κεφαλαιοποίηση 1,9 δισ. ευρώ...
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 13,90 ευρώ, με άνοδο +2,51% και κεφαλαιοποίηση 1,99 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,18 ευρώ, με πτώση -1,37% και κεφαλαιοποίηση 765 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,32 ευρώ, με πτώση -3,51% και κεφαλαιοποίηση 495 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0288 ευρώ, με πτώση -0,35% και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,92% - Το spread με την Ιταλία στις 21 μ.β.
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 29/9 στα ελληνικά ομόλογα μετά τις επιθετικές πωλήσεις που σημειώθηκαν χθες 28/9 ενώ επανήλθαν οι πωλήσεις στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,92% και το 10ετές ιταλικό 4,71%, με το μεταξύ τους spread στις 21 μ.β.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 267 μονάδες βάσης από 268 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 167 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,67% ή 167 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 21 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 162 μονάδες βάσης…
Πωλήσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Συνεχίζονται οι πωλήσεις και σήμερα 29/9 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 29 Σεπτεμβρίου του 2022 στο 4,71%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 29/9/2022 στο 2,25%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,84% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,30% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,41% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,71% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 4,03%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών