Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αγοραστής στον ενεργειακό κλάδο η Morgan Stanley – Βλέπει ισχυρές αξίες

Αγοραστής στον ενεργειακό κλάδο η Morgan Stanley – Βλέπει ισχυρές αξίες
Για την Morgan Stanley, ουδείς πρέπει να χάσει την τεράστια δυναμική του ενεργειακού τομέα
Η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης και η Big Tech μπορεί να βρίσκονται στο επίκεντρο των αγορών παγκοσμίως, αλλά το smart money συρρέει αθόρυβα στον ενεργειακό κλάδο.
Πράγματι, ο ενεργειακός τομέας είναι ο πιο πολυπληθής από τους 11 τομείς της αγοράς των ΗΠΑ, με το αγαπημένο σημείο αναφοράς του κλάδου, το Energy Select Sector SPDR Fund να σημειώνει άνοδο 10,7% από το προηγούμενο έτος σε σύγκριση με απόδοση 7,9% του Technology Select Sector SPDR Fund και κέρδη 9,4% από τον S&P 500.
Σύμφωνα με τη Citi, η Ενέργεια είναι πλέον ο πιο πολυπληθής ποσοτικός παράγοντας στις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι μόλις φτάσει σε αυτό το επίπεδο, τείνει να υποαποδίδει κατά τους επόμενους έναν έως έξι μήνες.

contribution_to_EPS_energy.jpg
Προσοχή μη χάσετε το παιχνίδι των μετοχών ενέργειας…

Η χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται σε "μία από τις μεγαλύτερες υπεραγορασμένες περιόδους στην ιστορία.
Συνήθως, μια τέτοια ακραία αγορά ακολουθείται από μια αναταραχή της αγοράς βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα.
Αλλά για την Morgan Stanley, ουδείς πρέπει να χάσει την τεράστια δυναμική του ενεργειακού τομέα.
Η Morgan Stanley παραμένει απαισιόδοξη για το χρηματιστήριο των ΗΠΑ συνολικά.
Ωστόσο, έχει αναβαθμίσει τον ενεργειακό κλάδο σε overweight από neutral, σημειώνοντας ότι οι ενεργειακές εταιρείες έχουν καθυστερήσει από την απόδοση του πετρελαίου και ο τομέας αποτιμάται ευνοϊκά.
«Λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα μηνύματα της Fed και υποθέτοντας ότι ανησυχεί λιγότερο για τον πληθωρισμό ή τις χαλαρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες, οι ρυθμοί που προσανατολίζονται στα εμπορεύματα και ειδικότερα η ενέργεια μπορεί να οφείλονται σε μια κάλυψη», είπαν.
energy_has_lagged_price_of_crude.jpg
Αύξηση στην ενέργεια

Οι αναλυτές εμπορευμάτων της Standard Chartered έχουν σημειώσει ότι οι αγορές ενέργειας ξεκίνησαν το νέο έτος με μια υπερβολικά απαισιόδοξη άποψη για τη ζήτηση πετρελαίου, αλλά είδαν ένα ράλι στην τιμή του πετρελαίου να εκτυλίσσεται τους επόμενους μήνες.
Η StanChart έχει προβλέψει ότι η παγκόσμια ζήτηση θα φτάσει στο νέο ιστορικό υψηλό των 103,01 mb/d τον Μάιο, με τον Ιούνιο να σημειώνει νέο ρεκόρ στα 103,62 mb/d ενώ η ζήτηση τον Αύγουστο αναμένεται να είναι ακόμη υψηλότερη στα 104,31 mb/d.
Η σύσφιξη των αγορών πετρελαίου θα συνεχίσει να τροφοδοτεί το ράλι της τιμής του πετρελαίου και έχει προβλέψει ότι το Brent θα φτάσει κατά μέσο όρο 94 δολ./βαρέλι το 2ο τρίμηνο του 2024.
energy_sector_valuations.jpg
Η αύξηση της προσφοράς είναι πιθανό να παραμείνει περιορισμένη, με την StanChart να προβλέπει ότι η προσφορά αργού στις ΗΠΑ δεν θα αυξηθεί σημαντικά από το ιστορικό υψηλό όλων των εποχών του Νοεμβρίου 2023.
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία σκοπεύει να διατηρήσει περιορισμένη την προσφορά σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει υψηλότερες τιμές.
Πριν από λίγες ημέρες, η Μόσχα διέταξε τις πετρελαϊκές εταιρείες να μειώσουν την παραγωγή τους το δεύτερο τρίμηνο, ώστε η χώρα να μπορέσει να επιτύχει τον στόχο παραγωγής του ΟΠΕΚ+ των 9 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης