Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αδιανόητα μπροστά ο ρομποτικός εξοπλισμός του ρωσικού στρατού - Τα υπερεξελιγμένα όπλα που βάζουν δύσκολα στην Ουκρανία (φωτ.)

Αδιανόητα μπροστά ο ρομποτικός εξοπλισμός του ρωσικού στρατού - Τα υπερεξελιγμένα όπλα που βάζουν δύσκολα στην Ουκρανία (φωτ.)
Το ρωσικό πρακτορείο Sputnik διεξήγαγε έρευνα για το πώς τα ρομποτικά συστήματα της Ρωσίας αλλάζουν τον σύγχρονο πόλεμο και παρουσιάζει τα βασικά assets του ρωσικού στρατού
Η σύγκρουση υψηλής έντασης στην Ουκρανία έχει μετατρέψει τα ρομποτικά συστήματα σε ένα απαραίτητο εργαλείο στο πεδίο της μάχης, ωθώντας τους Ρώσους μηχανικούς να προχωρήσουν στην έρευνα, εισάγοντας στη συνέχεια καινοτομίες αιχμής.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Sergei Shoigu, εξέτασε πρόσφατα περισσότερα από 30 πολλά υποσχόμενα δείγματα όπλων και ειδικού στρατιωτικού εξοπλισμού.
Κατά τη διεξαγωγή αυτής της επιθεώρησης, ο Shoigu έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα στρατιωτικά ρομπότ, με ιδιαίτερη έμφαση σε ένα νέο αυτόνομο σύστημα υποστήριξης πυρός.
Έδωσε εντολή να αναβαθμιστεί το σύστημα αυτό με πολυβόλο για επιθετικές επιχειρήσεις, υπογραμμίζοντας τη σπουδαία σημασία του.
Επί του παρόντος, τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν σταθερά κατά μήκος ολόκληρης της πρώτης γραμμής του πολέμου, με τα ρομπότ επίθεσης και τα drones (ένας τύπος ρομπότ που μπορεί να ελεγχθεί από απόσταση και να χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς) να είναι ιδιαίτερα εύχρηστα για το στρατιωτικό προσωπικό.
Το πρακτορείο Sputnik διεξήγαγε έρευνα σχετικά με το πώς τα ρομποτικά συστήματα της Ρωσίας αλλάζουν τον σύγχρονο πόλεμο και παρουσιάζει τα βασικά assets του ρωσικού στρατού.

Το Marker

1_650.JPG

Τον περασμένο Ιανουάριο, η Ρωσία κυκλοφόρησε ένα ρομπότ μάχης για να καταστρέψει τεθωρακισμένα οχήματα τύπου ΝΑΤΟ στη ζώνη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Το ρομποτικό εγχείρημα Marker, που αναπτύχθηκε από την SPA Android Technics με την υποστήριξη του Advanced Research Foundation, σχεδιάστηκε αρχικά ως μια πλατφόρμα πολλαπλών χρήσεων.
Η τροποποιημένη έκδοση του ρομπότ Marker είναι σε θέση να στοχεύει και να χτυπά κύρια άρματα μάχης γερμανικής και αμερικανικής κατασκευής.
Τον Φεβρουάριο του 2023, τέσσερα στρατιωτικά ρομπότ Marker στάλθηκαν στο Donbass.
Το σύστημα ελέγχου του ρομπότ περιλαμβάνει έναν ηλεκτρονικό κατάλογο που περιέχει εικόνες στόχων τόσο στο ορατό όσο και στο υπέρυθρο φάσμα, επιτρέποντας στο Marker να αναγνωρίζει και να δίνει προτεραιότητα στο στρατιωτικό υλικό του εχθρού, καταστρέφοντάς το τελικά.
Ο Dmitry Rogozin, πρώην γενικός διευθυντής της ρωσικής ομοσπονδιακής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, μοιράστηκε αυτές τις πληροφορίες με το Sputnik στις 26 Ιανουαρίου 2023.

Το Sosna-N

Οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις που επιχειρούν στη ζώνη μάχης έχουν χρησιμοποιήσει με επιτυχία ένα σύστημα κατά ελεύθερων σκοπευτών που ονομάζεται "Sosna" (που μεταφράζεται ως Πεύκο στα ελληνικά).
Ο ρομποτικός ανιχνευτής ελεύθερου σκοπευτή, Sosna-N, αναπτύχθηκε από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Polyus, μέρος της κρατικής εταιρείας Rostec.
Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο φόρουμ Army-2021.
Αυτό το αυτόματο τηλεχειριζόμενο σύστημα είναι ειδικά σχεδιασμένο για τον εντοπισμό οπτικών και οπτοηλεκτρονικών συσκευών που χρησιμοποιούνται για σκοπούς επιτήρησης και στόχευσης.
Με την ανίχνευση ενός ελεύθερου σκοπευτή, το Sosna-N ενεργοποιεί αμέσως ένα σήμα συναγερμού, προσδιορίζει τη θέση του ελεύθερου σκοπευτή και διακόπτει τις δραστηριότητές του χρησιμοποιώντας ακτινοβολία λέιζερ.
Το ρομποτικό σύστημα έχει εντυπωσιακή αυτονομία που φτάνει τα 2,5 km και ζυγίζει μόλις 4,6 κιλά.

Η «χελώνα»

2_466.JPG

Το «Cherepakha» (που σημαίνει Χελώνα) είναι ένα τροχοφόρο drone φορτίου που δημιουργήθηκε από την Argo, μια ρωσική εταιρεία, που αυτή τη στιγμή υποβάλλεται σε δοκιμές πεδίου μάχης στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ (LPR) από τον Ιανουάριο.
Αυτό το καινοτόμο σύστημα έχει σχεδιαστεί για τη μεταφορά πυρομαχικών, όπως βλήματα όλμων για τα πληρώματα, και προμήθειες σε στρατιώτες που σταθμεύουν στην πρώτη γραμμή.
Με ταχύτητα συγκρίσιμη με αυτή μιας μονάδας πεζικού βαδίσματος (περίπου 10 km/h), το Cherepakha μπορεί να προγραμματιστεί ώστε να ακολουθεί αυτόνομα έναν ραδιοδείκτη που μεταφέρει ένας αρχηγός της ομάδας ενώ μεταφέρει έως και 500 κιλά φορτίου.
Επιπλέον, η πηγή ισχύος της μπαταρίας ιόντων λιθίου επιτρέπει ουσιαστικά αθόρυβη λειτουργία και ελάχιστη παραγωγή θερμότητας, σύμφωνα με τον κατασκευαστή του συστήματος.

Ο Stalker αποναρκοθέτησης

3_277.JPG

Το βαρύ αυτοματοποιημένο σύστημα αποναρκοθέτησης της Ρωσίας "Stalker" δοκιμάστηκε νωρίτερα αυτό το μήνα στην περιοχή της πρόσφατα απελευθερωμένης πόλης Avdeyevka.
Αυτό το σύστημα είναι εξαιρετικά αυτοματοποιημένο και εξοπλισμένο με μια εξειδικευμένη τράτα επίθεσης, που της επιτρέπει να εξουδετερώνει αποτελεσματικά τις νάρκες αντιαρματικών και κατά προσωπικού που είναι θαμμένες σε βάθος έως και 30 εκατοστά.
Αυτή η ικανότητα διασφαλίζει την ασφάλεια και την πρόοδο των ρωσικών στρατευμάτων και τεθωρακισμένων οχημάτων στην περιοχή.
Το Stalker ζυγίζει περίπου 27 τόνους και τροφοδοτείται από έναν κινητήρα 540 ίππων.
Οι χειριστές τρέχουν το ρομπότ από απόσταση έως και 1 km με σύστημα τηλεχειρισμού. Εξοπλισμένο με τέσσερις κάμερες, το ρομπότ παρέχει στα μέλη του πληρώματος μια πλήρη εικόνα του πεδίου μάχης.

Ο «σκορπιός»

4_168.JPG

Οι μονάδες εξουδετέρωσης βομβών της Ρωσίας χρησιμοποιούν ένα συμπαγές μη επανδρωμένο όχημα εδάφους (UGV) γνωστό ως «Scorpion» για σκοπούς αποναρκοθέτησης σε αστεακά περιβάλλοντα.
Με βάρος περίπου 30 κιλά, το Scorpion μπορεί να υπερηφανεύεται για τελική ταχύτητα 10 km/h στο πεζοδρόμιο.
Εξοπλισμένο με μια σειρά από κάμερες και έναν υπέρυθρο φωτισμό, το Scorpion έχει την ικανότητα να μεταφέρει έως και 25 κιλά εκρηκτικών σε ένα εξειδικευμένο καρότσι για ελεγχόμενες εκρήξεις.
Το μικρό του μέγεθος επιτρέπει στην πλατφόρμα να πλοηγείται κάτω από τα αυτοκίνητα, ενώ η περιστρεφόμενη κάμερα σαρώνει για εκρηκτικά.
Επιπλέον, οι ανασυρόμενοι χειριστές του ρομπότ επιτρέπουν την εξουδετέρωση των συρμάτων κατά του προσωπικού.

Τα Pitbull και Partisan

6_81.JPG

Το Pitbull και το Partisan είναι τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ, σχεδιασμένα για συγκεκριμένους σκοπούς. Το Pitbull ευδοκιμεί σε ανώμαλα εδάφη με τον επεκτεινόμενο βραχίονα ρομπότ του, ενώ το Partisan χρησιμεύει ως θωρακισμένη πλατφόρμα μάχης πολλαπλών χρήσεων.
Και τα δύο bots μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για αποστολές αναγνώρισης και επίθεσης όταν είναι εξοπλισμένα με πολυβόλα και διάφορα βλήματα.
Αυτά τα ρομπότ, ειδικά δημιουργημένα για τη ζώνη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, υποβάλλονται επί του παρόντος σε δοκιμές.
Οι Ρώσοι κατασκευαστές όπλων δοκιμάζουν επίσης μια σειρά από άλλα ρομπότ αποναρκοθέτησης, όπως τα "Chelnok", "Shmel" (Bumblebee) και "Prohod-1", για να ενισχύσουν περαιτέρω τις δυνατότητές τους.

Το σύστημα των Uran

9_67.JPG

Το Uran είναι το όνομα μιας οικογένειας επίγειων ρομποτικών συμπλεγμάτων που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν τον ρωσικό στρατό στη ζώνη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Το Uran-6 χρησιμεύει ως σύστημα αποναρκοθέτησης που μπορεί να λειτουργήσει σε αστικές, επίπεδες, ορεινές και μικρές δασικές περιοχές.
Η πλατφόρμα ζυγίζει 1 τόνο και είναι εξοπλισμένη με πέντε εναλλάξιμα εργαλεία για να ναρκοθετεί μια επιλεγμένη περιοχή: να μετακινεί βαριά αντικείμενα βάρους έως και ενός τόνου, να αφαιρεί μπάζα, ακόμα και να φτιάξετε επιτόπιους φράχτες ή άλλα εμπόδια.
Ο χειρισμός του εν λόγω ρομπότ γίνεται μέσω ραδιοφωνικού καναλιού από απόσταση έως και 800 m.

7_67.JPG

Το Uran-9 είναι ένα ρομποτικό σύστημα μάχης επίθεσης σχεδιασμένο για αναγνώριση και υποστήριξη πυρός για το ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό σε διάφορους τύπους εδάφους, συμπεριλαμβανομένων των αστικών περιοχών. Η πλατφόρμα είναι εξοπλισμένη με το αυτόματο πυροβόλο 2A27 των 30 χλστ., πολυβόλο, φλογοβόλο καθώς και αντιαρματικά βλήματα και μπορεί να χειριστεί εξ αποστάσεως από απόσταση έως και 3 χλμ.
Ενώ το Uran-14 είναι ένα ευέλικτο, τηλεκατευθυνόμενο σύστημα πυρόσβεσης που έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε δύσκολα και επικίνδυνα περιβάλλοντα. Είναι εξοπλισμένο με δεξαμενές νερού δύο τόνων και δεξαμενές παράγοντα σχηματισμού αφρού 600 λίτρων, επιτρέποντάς του να έχει εύκολη πρόσβαση σε δυσπρόσιτα σημεία.

Σημαντική πρόοδος στον εκσυγχρονισμό και τη ρομποτοποίηση του στρατού

Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις ενστερνίζονται πλήρως τη ρομποτοποίηση, εκμεταλλευόμενες την πολύτιμη εμπειρία που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια συναντήσεων τόσο με ουκρανικές όσο και με ξένες στρατιωτικές δυνάμεις οπλισμένες με προηγμένα όπλα νατοϊκής ποιότητας και μη επανδρωμένα οχήματα.
Η έντονη φύση αυτών των μαχών έχει ωθήσει τους Ρώσους σχεδιαστές να κάνουν σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις με εκπληκτικά γρήγορο ρυθμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης