Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην αντεπίθεση το Ιράν: Ξέρουμε πού έχει το Ισραήλ τα πυρηνικά – Θα τα χτυπήσουμε και δεν θα πει κανείς τίποτα

Στην αντεπίθεση το Ιράν: Ξέρουμε πού έχει το Ισραήλ τα πυρηνικά –  Θα τα χτυπήσουμε και δεν θα πει κανείς τίποτα
Το Ιράν δηλώνει ότι είναι σε γνώση της ακριβής θέσης των πυρηνικών του Ισραήλ και θα τα χτυπήσει, εάν το Τελ Αβίβ κλιμακώσει
Σχετικά Άρθρα
Το Ιράν ενδέχεται να στοχεύσει το κέντρο πυρηνικών ερευνών στη Dimona σε περίπτωση επίθεσης του Ισραήλ, ανέφερε το ιρανικό κρατικό κανάλι Press TV, επικαλούμενο στρατιωτικούς ειδικούς.
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, κατά την πρόσφατη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ που ακολούθησε τα πλήγματα του Τελ Αβίβ στο ιρανικό προξενείο στη Συρία, ιρανικοί πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατάφεραν να περάσουν από το πολυεπίπεδο ισραηλινό σύστημα αεράμυνας και να χτυπήσουν στρατιωτικούς στόχους στην έρημο Negev σε απόσταση αναπνοής από το Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Dimona.
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του καναλιού πιστεύουν ότι αυτό το κέντρο μπορεί να αποτελέσει στόχο για την Τεχεράνη σε περίπτωση νέας μεγάλης απειλής από το Ισραήλ.
Ο Ahmad Haghtalab, ο επικεφαλής της πυρηνικής ασφάλειας στην επίλεκτη στρατιωτική δύναμη του Ιράν, γνωστή ως Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), δήλωσε στις 18 Απριλίου ότι η Τεχεράνη έχει εντοπίσει τη θέση των «πυρηνικών κέντρων» του Ισραήλ και θα είναι έτοιμη να τα καταστρέψει στην περίπτωση που το εβραϊκό κράτος απαντήσει με ένταση στην ιρανική επίθεση της 13ης Απριλίου.

Οι δύο επιθέσεις


Το βράδυ της 13ης Απριλίου, το Ιράν εκτόξευσε δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους προς το Ισραήλ ως απάντηση στα «επαναλαμβανόμενα εγκλήματα» από το Τελ Αβίβ, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης στο προξενικό γραφείο της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό που αποδόθηκε στο Ισραήλ.
Η Τεχεράνη είπε ότι στοχοποιήθηκαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Ισραήλ.
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ισχυρίστηκαν ότι αναχαίτισαν το 99% των σχεδόν 350 βλημάτων που εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία βοήθησαν το Ισραήλ να αποκρούσει την ιρανική επίθεση.
Η Τεχεράνη δεσμεύτηκε ότι δεν σχεδιάζει να συνεχίσει να επιτίθεται στο Ισραήλ και δεν επιθυμεί περαιτέρω κλιμάκωση, αλλά είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει ένα πιο θανατηφόρο όπλο για να ανταποδώσει πιθανή επίθεση του Ισραήλ.
Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν πάνω από την επαρχία Isfahan τα ξημερώματα της Παρασκευής (19/4).
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Hossein Amir-Abdollahian δήλωσε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν προκάλεσαν καμία ζημιά.
Ωστόσο, το Ισραήλ δεν ανέλαβε επίσημα την ευθύνη για την αεροπορική επιδρομή.
Εν τω μεταξύ, ένας ανώνυμος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στην Washington Post ότι η επιδρομή είχε σκοπό να αποδείξει την ικανότητα του Ισραήλ να χτυπήσει στόχους στο Ιράν.

Ισραήλ: Στρατηγική ασάφεια για το πυρηνικό του οπλοστάσιο

Οι συγκεκαλυμμένες απειλές του Ισραήλ για επιθέσεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν στην περίπτωση που θεωρήσει αδιέξοδο τον διάλογο της Δύσης με την Τεχεράνη, χρονολογούνται εδώ και μια δεκαετία περίπου.
Ωστόσο στρατιωτικοί αναλυτές αμφισβητούν την ικανότητα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά σε ιρανικούς στόχους που είναι μακρινοί, διασκορπισμένοι και αμυντικά θωρακισμένοι.
Το Ισραήλ ακολουθεί πιστά το δόγμα της στρατηγικής ασάφειας, χωρίς να επιβεβαιώνει αλλά ούτε και να αρνείται ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα.
Ειδικοί το θεωρούν βέβαιο, εκτιμώντας πως απέκτησε την πρώτη πυρηνική βόμβα από τα τέλη του 1966.
Σε αντίθεση με το Ιράν, το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, που θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος για την επιδίωξη του πυρηνικού αφοπλισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης