Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Έρχονται σημαντικές παρεμβάσεις - Διπλό σχέδιο με παροχές σε αδύναμους και οικογένειες και νέο ασφαλιστικό μέσα στο 2024

Έρχονται σημαντικές παρεμβάσεις -  Διπλό σχέδιο με παροχές σε αδύναμους και οικογένειες και νέο ασφαλιστικό μέσα στο 2024
Οι παρεμβάσεις θα έχουν σταδιακό χαρακτήρα, προσμετρώντας κάθε φορά τις «δημοσιονομικές αντοχές» της οικονομίας
Διπλό σχέδιο παροχών και νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο επεξεργάζεται η κυβέρνηση με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων ομάδων και των συνταξιούχων, ταυτόχρονα με την ενίσχυση του δημογραφικού προβλήματος και των οικογενειών.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι παρεμβάσεις θα έχουν σταδιακό χαρακτήρα, προσμετρώντας κάθε φορά τις «δημοσιονομικές αντοχές» της οικονομίας και τα σχετικά σχέδια βρίσκονται υπό επεξεργασία από τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Η στήριξη μελετάται να ξεκινήσει πριν από το Πάσχα, όπου εξετάζεται με την αναμόρφωση και διεύρυνση των κοινωνικών επιδομάτων και παροχών, μέρος του οποίου αναμένεται να εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό πριν τις Ευρωεκλογές.
Στο πακέτο αυτό εντάσσεται η αύξηση των επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ, καθώς και τα μέτρα ενίσχυσης του δημογραφικού προβλήματος της χώρας με τη διεύρυνση των παροχών που έχουν σήμερα οι πολύτεκνοι σε τρίτεκνους και οικογένειες με δύο παιδιά και χαμηλά εισοδήματα.

Νέο επίδομα προσωπικής διαφοράς

Ταυτόχρονα πριν το τέλος του έτους, θα χορηγηθεί νέο επίδομα προσωπικής διαφοράς σε 760.000 συνταξιούχους που δεν θα λάβουν την αύξηση στις συντάξεις για το 2025. Το ποσό θα ανέρχεται και πάλι από 100-200 ευρώ κλιμακούμενο ανάλογα με το ποσό της σύνταξης.

Αναδρομικά παράλληλων συντάξεων

Μέχρι τα μέσα Απριλίου θα έχουν ταυτόχρονα καταβληθεί αναδρομικά ως 12.000 ευρώ σε 50.000 δικαιούχους από τον επανυπολογισμό των συντάξεών του για παράλληλη ασφάλιση. Πρόκειται για τον επανυπολογισμό των συντάξεων για όσους εργάζονται από 1/1/2017 και μετά. Η προσαύξηση αφορά για κάθε χρόνο στην παράλληλη ασφάλιση ποσοστού 0,075% που θα προστίθεται στη σύνταξη και το ποσό που θα αφορά 56 συνολικά μήνες.
Επίσης μέσα στο Φθινόπωρο αναμένεται νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο με καθολικές αλλαγές στο Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στις συντάξεις χηρείας και στις παροχές των ασφαλιστικών ταμείων.

Οι αλλαγές στις συντάξεις χηρείας

Καθολικές θα είναι οι αλλαγές στις συντάξεις χηρείας για τους συνταξιούχους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και αυτοαπασχολούμενους.
Συγκεκριμένα, ο δικαιούχος χηρείας θα λαμβάνει και δική του σύνταξη γήρατος και μετά την πρώτη τριετία της σύνταξης χηρείας, θα μπορεί να επιλέγει τη μικρότερη από τις δυο συντάξεις που θα έχει τη μείωση κατά 50% που προβλέπει ο νόμος.
Σήμερα, η σύνταξη χηρείας μετά την πρώτη τριετία κόβεται κατά 50%, όταν ο δικαιούχος εργάζεται και όταν καταβάλλεται δεύτερη σύνταξη. Με τη διάταξη αυτή μια χήρα που παίρνει από τη δική της σύνταξη 500 ευρώ και από τη χηρείας 800 ευρώ, όταν περάσει η πρώτη τριετία θα χάσει 400 ευρώ από τη χηρεία και μαζί με τα 500 ευρώ της δικής της σύνταξης θα παίρνει συνολικά 900 ευρώ. Με την αλλαγή που εξετάζεται θα μπορεί να ζητήσει να μειωθεί η σύνταξη των 500 ευρώ, και να παίρνει 800 ευρώ από τη χηρεία και 250 ευρώ από τη δική της, με σύνολο 1.050 ευρώ. Στην περίπτωση που υπάρχουν δυο εθνικές συντάξεις και δυο ανταποδοτικές (από σύνταξη γήρατος και χηρείας), να μην κόβεται η ανταποδοτική σύνταξη χηρείας μετά την τριετία, ακόμη και αν είναι μικρότερη, αλλά η περικοπή να γίνεται στην εθνική σύνταξη, ώστε να καταβάλλεται μια εθνική με το πλήρες ποσό των 426,17 ευρώ. Η ρύθμιση δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.

Αύξηση συντάξεων από τις αλλαγές στην ΕΑΣ

Περίπου 400.000 συνταξιούχοι θα δουν πρόσθετες αυξήσεις στις συντάξεις που λαμβάνουν στις συντάξεις ανω των 1.400 ευρώ, από την αναδιάρθρωση των ποσοστών κράτησης επί της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ). Στόχος των παρεμβάσεων η εκ νέου αναμόρφωση των κλάσεων που έχουν θεσπιστεί από το 2010 και να γίνουν δικαιότερες και πιο αναλογικές σε σχέση με το εισόδημα των συνταξιούχων.
.Οι αλλαγές που μελετώνται στην ΕΑΣ αφορούν κράτηση με τρεις κλίμακες ως εξής:
- Κράτηση 15% στην κύρια σύνταξη από τα 1.400 ευρώ ως τα 2.000 ευρώ.
- Κράτηση 20% από τα 2.000 ευρώ ως τα 2.500 ευρώ και
- Κράτηση 25% στο τμήμα κύριας σύνταξης από τα 2.500 ευρώ και άνω με πλαφόν από ένα ποσό και άνω για να υπάρχουν μειώσεις κρατήσεων και στις υψηλές συντάξεις.

Νέος Κανονισμός παροχών

Μέσα στο επόμενο δίμηνο η επιτροπή που έχει αναλάβει την εναρμόνιση των παροχών (σε χρήμα και είδος) των ασφαλιστικών ταμείων, θα έχει ολοκληρώσει το πόρισμά της. Η επιτροπή θα εισηγηθεί αυξομειώσεις στο ύψος των παροχών στο πλαίσιο της κατάρτισης του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών του ΕΦΚΑ. Πρόκειται για τα επιδόματα: κυοφορίας και λοχείας, ασθένειας και ατυχήματος, τα έξοδα κηδείας, το επίδομα κατασκήνωσης , βρεφονηπιακού σταθμού, συμπαράστασης και φροντίδας κατ’ οίκον. Η ομάδα εργασίας προτείνει για το επίδομα των εξόδων κηδείας που σε ορισμένα ταμεία ξεπερνά τα 3.000 ευρώ να κυμαίνεται στο εξής από 800 έως 1300. Επίσης, οι μη-μισθωτές ασφαλισμένες λαμβάνουν συγκριτικά με τις μισθωτές πολύ χαμηλότερο επίδομα κυοφορίας & λοχείας από 150 το μήνα για 4 μήνες, οι ασφαλισμένες του πρώην ΕΤΑΑ λαμβάνουν 200 ευρώ το μήνα για 4 μήνες και οι ασφαλισμένες του πρώην ΟΓΑ ένα εφάπαξ ποσό των € 486.

25.000 νέοι συνταξιούχοι με χρέη

Ήδη έχει ανοίξει η πλατφόρμα και έχουν κάνει αιτήσεις πάνω από 12.000 ενδιαφερόμενοι με χρέη, που θα δώσει τη δυνατότητα άμεσης συνταξιοδότησης. Οι εν λόγω ασφαλισμένοι θα πρέπει όμως να έχουν πληρώσει τουλάχιστον 20 χρόνια εισφορές.
Η διάταξη ισχύει για έκδοση σύνταξης είτε στα 62 με 40 έτη είτε στα 67 με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης. Η διάταξη έχει και κριτήριο καταθέσεων για τους οφειλέτες που δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης