Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bank of Japan: Αμετάβλητα επιτόκια - Υψηλότερος πληθωρισμός, αδύναμη ανάπτυξη

Bank of Japan: Αμετάβλητα επιτόκια - Υψηλότερος πληθωρισμός, αδύναμη ανάπτυξη
Η BοJ εκτιμά ότι το ΑΕΠ για το οικονομικό έτος 2024 θα κυμανθεί μεταξύ 0,7% και 1%
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα, όπως αναμενόταν, την Παρασκευή και προέβλεψε ηπιότερη οικονομική ανάπτυξη και υψηλότερο πληθωρισμό τα επόμενα χρόνια λόγω του αυξημένου κόστους εισαγωγών και των λιγότερων κυβερνητικών μέτρων ανακούφισης.
Η BoJ διατήρησε το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο αναφοράς στο 0,1%, αφού αύξησε το επιτόκιο για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια στην προηγούμενη συνεδρίασή της.
Η τράπεζα είχε τερματίσει τότε επίσης την πολιτική ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων, ενώ μείωσε τα περισσότερα από τα προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων.

Υψηλότερος πληθωρισμός

Η BoJ δήλωσε την Παρασκευή ότι αναμένει ο πληθωρισμός του δείκτη τιμών καταναλωτή να κυμανθεί μεταξύ 2,6% και 3% για το οικονομικό έτος 2024 και στη συνέχεια γύρω από τον ετήσιο στόχο του 2% το 2025 και το 2026.
Πρόκειται για μια αύξηση από το εύρος του ΔΤΚ 2,2% έως 2,5% για το 2024 που προέβλεπε η BOJ στις προβλέψεις της τον Ιανουάριο.

Αδύναμη ανάπτυξη

Η κεντρική τράπεζα υποβάθμισε τις προβλέψεις της για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν λόγω του υψηλότερου πληθωρισμού και της αυξανόμενης αβεβαιότητας σχετικά με την παγκόσμια οικονομία.
Η BοJ εκτιμά ότι το ΑΕΠ για το οικονομικό έτος 2024 θα κυμανθεί μεταξύ 0,7% και 1%, από την πρόβλεψή της του Ιανουαρίου για 1% έως 1,2%.
Για το οικονομικό έτος 2025, το ΑΕΠ αναμένεται μεταξύ 0,8% και 1,1%, από τις προηγούμενες προβλέψεις για 1,1% έως 1,2%.
Η πρόβλεψη της BοJ για υψηλότερο πληθωρισμό αποτέλεσε βασικό παράγοντα της στροφής της πολιτικής της τον Μάρτιο.
Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι οι υψηλότεροι μισθοί θα ενισχύσουν τις δαπάνες τους επόμενους μήνες, ιδίως καθώς αρκετά μεγάλα ιαπωνικά εργατικά συνδικάτα κέρδισαν αυξήσεις των μισθών για το έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης