Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Αμετάβλητα επιτόκια στο 16% - Ισχυρή ανάπτυξη, αγκάθι ο πληθωρισμός

Ρωσία: Αμετάβλητα επιτόκια στο 16% - Ισχυρή ανάπτυξη, αγκάθι ο πληθωρισμός
Η τράπεζα αύξησε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό σε 4,3-4,8% από 4-4,5% προηγουμένως
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο 16% για τρίτη συνεχή συνεδρίαση την Παρασκευή, αλλά αύξησε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό το 2024, αναγνωρίζοντας για πρώτη φορά ότι μπορεί να δυσκολευτεί να επιτύχει τον στόχο του 4% φέτος.
Η απόφαση ήταν σύμφωνη με δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων, οι οποίοι είχαν προβλέψει ότι η επιμονή του πληθωρισμού, που υποδαυλίζεται από την ισχυρή καταναλωτική ζήτηση και τις εκτεταμένες ελλείψεις εργατικού δυναμικού, θα εμπόδιζε την κεντρική τράπεζα να χαλαρώσει το κόστος δανεισμού πιο γρήγορα.

Επιμένει ο πληθωρισμός

Η τράπεζα αύξησε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό σε 4,3-4,8% από 4-4,5% προηγουμένως.
«Λόγω της αυξημένης εγχώριας ζήτησης, η οποία ξεπερνά τις δυνατότητες επέκτασης της προσφοράς, ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο κάπως πιο αργά από ό,τι προέβλεπε η Τράπεζα της Ρωσίας τον Φεβρουάριο», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.
Η Τράπεζα της Ρωσίας είχε αυξήσει τα επιτόκια κατά 850 μονάδες βάσης το δεύτερο εξάμηνο του 2023, συμπεριλαμβανομένης μιας έκτακτης έκτακτης αύξησης χωρίς πρόγραμμα τον Αύγουστο, καθώς το ρούβλι έπεσε πάνω από τα 100 ανά δολάριο και το Κρεμλίνο ζήτησε αυστηρότερη νομισματική πολιτική.
Ο πληθωρισμός, ο κύριος τομέας ανησυχίας της τράπεζας, διαμορφώθηκε στο 7,4% το 2023, έναντι 11,9% το 2022.
Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα παραμείνει πολύ πάνω από τον στόχο του 4% της κεντρικής τράπεζας φέτος.

Ισχυρή ανάπτυξη

Η τράπεζα επικαιροποίησε τις μακροοικονομικές της προβλέψεις, αυξάνοντας τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Ρωσίας στο 2,5-3,5% από το προηγούμενο εύρος του 1-2%.
Αύξησε την πρόβλεψή της για το μέσο εύρος του βασικού επιτοκίου το 2024 σε 15-16% από 13,5-15,5%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης