Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Υποβαθμίζονται αξιολογήσεις και προοπτικές για τις τράπεζες του Ισραήλ

S&P: Υποβαθμίζονται αξιολογήσεις και προοπτικές για τις τράπεζες του Ισραήλ
Αρνητικά τα outlook
Σχετικά Άρθρα
Σε υποβάθμιση αξιολογήσεων αλλά και προοπτικών επαναξιολόγησης (outlook) για τις τράπεζες του Ισραήλ, προχώρησε η S&P Global Ratings, επικαλούμενη την τεράστια αβεβαιότητα που προκαλεί η σύγκρουση με τη Hamas, η οποία και οδήγησε στην πρόσφατη υποβάθμιση του αξιόχρεου για το Ισραήλ.
Ενδεικτικά, υποβαθμίστηκαν οι αξιολογήσεις για τις Hapoalim και Leumi, ενώ όλα τα outlook γαι τις τράπεζες της χώρας ορίστηκαν σε αρνητικά.
«Οι ενέργειες αξιολόγησης ακολουθούν την υποβάθμιση των αξιολογήσεων του Ισραήλ. Μετά την αύξηση της αντιπαράθεσης με το Ιράν, την επιμήκυνση του πολέμου Ισραήλ-Hamas και της εχθρότητας με τη Hezbollah, πιστεύουμε ότι οι ήδη υψηλοί γεωπολιτικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζει το Ισραήλ έχουν αυξηθεί περαιτέρω. Αν και εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι θα αποφευχθεί μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση, βλέπουμε αρκετούς πιθανούς κινδύνους στρατιωτικής κλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένης μιας πιο ουσιαστικής στρατιωτικής αντιπαράθεσης με το Ιράν ή μιας διεύρυνσης της σύγκρουσης με τη Hezbollah στα βόρεια σύνορα.
Οι αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι επηρεάζουν επίσης το ισραηλινό τραπεζικό σύστημα. Οι ασθενέστερες οικονομικές προοπτικές αυξάνουν τους κινδύνους για τις τράπεζες.
Αναμένουμε ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στο Ισραήλ θα είναι 0,5% το 2024. Αν και αναμένουμε ότι η ανάπτυξη θα ανακάμψει το 2025 κατά 5%, παραμένει αβέβαιο εάν θα μπορούσαν να υπάρξουν μακροπρόθεσμα σημάδια για την ισραηλινή οικονομία», σχολιάζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης