Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα χτύπησε την Γη - Διάρκεια, επιπτώσεις - Γιατί Σουηδία, Ν. Αφρική είχαν προβλήματα

Ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα χτύπησε την Γη - Διάρκεια, επιπτώσεις - Γιατί Σουηδία, Ν. Αφρική είχαν προβλήματα
Προειδοποίηση για προβλήματα στους δορυφόρους από την εταιρεία του Ελον Μασκ. Η τελευταία φορά που μια ηλιακή καταιγίδα αυτού του μεγέθους έφτασε στη Γη ήταν τον Οκτώβριο του 2003.

Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες που αποτυπώνονται στις κάμερες φωτογραφικών μηχανών και κινητών, από την σπάνια ηλιακή καταιγίδα που «χτύπησε» τη Γη, μετά από σειρά ηλιακών εκλάμψεων και εκτοξεύσεων στεφανιαίας μάζας από τον ήλιο που δημιουργούν εκθαμβωτικά σέλας σε όλη την υδρόγειο.
Η ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα αναβαθμίστηκε στην κατηγορία 5, ικανή για διαταραχές στις επικοινωνίες, όπως στα συστήματα GPS, στη δορυφορική πλοήγηση και σε άλλες τεχνολογίες.
Η τελευταία φορά που μια ηλιακή καταιγίδα αυτού του μεγέθους έφτασε στη Γη ήταν τον Οκτώβριο του 2003.

Διάρκεια, τόποι που επηρεάζονται

Ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών,
μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι «όταν εκπέμπεται από τον Ήλιο αυτή η γεωμαγνητική ακτινοβολία, έρχεται προς όλο το πλανητικό σύστημα και έξω από το μαγνητικό σύστημα και στη Γη και δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις μεγάλες εκρήξεις του Ήλιου.
«Συνήθως το φαινόμενο έχει διάρκεια 1-2-3 εβδομάδες, χωρίς να μπορεί κάποιος με ακρίβεια να τις προβλέψει, γιατί υπάρχουν τεράστιες εκρήξεις.
Οι εκλάμψεις όπως λέγονται, συνοδεύονται από πολύ μεγάλα ποσοστά φωτός και ακτινοβολιών σε όλο το φάσμα».
Ο ήλιος εκπέμπει ενέργεια προς όλο το πλανητικό σύστημα.
Αυτή η ενέργεια κάνει τη Γη βιώσιμη και δίνει τη ζωή.
Αν δεν είχαμε τον ήλιο δεν θα είχαμε και ζωή πάνω στη Γη».

Η Γη

«Η Γη επειδή έχει αυτόν τον μαγνητισμό ουσιαστικά εκτρέπει αυτή την ακτινοβολία προς τους πόλους.
Συνεπώς το μαγνητικό πεδίο της Γης αποτρέπει την κάθετη πτώση αυτής της ακτινοβολίας στην επιφάνεια της Γης, διαφορετικά θα είχαμε πολύ αρνητικά αποτελέσματα».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι το μαγνητικό πεδίο είναι η ασπίδα που οδηγεί ουσιαστικά την γεωμαγνητική ακτινοβολία προς τους πόλους, τον βόρειο και τον νότιο.
«Δεν είναι τυχαίο που αυτά τα φαινόμενα παρατηρούνται στη Σουηδία και στη Νότια Αφρική και δεν παρατηρούνται σε χώρες που βρίσκονται στον Ισημερινό», σημείωσε.
Στη Σουηδία και στη Ν. Αφρική όπου η γεωμαγνητική ακτινοβολία που εκτρέπεται είναι πολύ μεγάλη, θα είναι ένα συναρπαστικό φαινόμενο που θα δημιουργήσει προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες, στην ενέργεια, στα GPS, στα γεωμαγνητικά όργανα.
Πολλοί από τους ενθουσιώδεις θεατές είδαν το βόρειο σέλας και μοιράστηκαν εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Στη Σουηδία υπήρξαν ορισμένες διακοπές ρεύματος ενώ καταστράφηκαν μετασχηματιστές στη Νότια Αφρική, όπως ανέφερε η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Επίδραση στους ανθρώπους

Ερωτηθείς για το εάν θα έχει επιδράσεις στον άνθρωπο εκτός από τα ηλεκτρομαγνητικά συστήματα υποστήριξε ότι «το ποσοστό της γεωμαγνητικής ακτινοβολίας που πέφτει στη Γη, συνολικά διατηρείται σταθερό τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια».
Γι’ αυτό όπως είπε στην προκειμένη περίπτωση δεν εγκυμονεί κινδύνους για τους ανθρώπους.

Starlink: Προειδοποίηση για προβλήματα στη λειτουργία των δορυφόρων

H Starlink, θυγατρική της SpaceX του Elon Musk, που ασχολείται με τους δορυφόρους, προειδοποίησε το Σάββατο 11/5, για το ενδεχόμενο “υποβάθμισης των υπηρεσιών της”, καθώς η γη βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες από τη μεγαλύτερη γεωμαγνητική καταιγίδα των τελευταίων δύο δεκαετιών εξαιτίας της ηλιακής δραστηριότητας.
Η Starlink έχει την ιδιοκτησία περίπου του 60% των περίπου 7.500 δορυφόρων που έχουν τεθεί σε τροχιά γύρω από τη γη και έχει κυρίαρχη θέση στο δορυφορικό διαδίκτυο.
Ο Musk ανέφερε νωρίτερα σε μία ανάρτησή του στο Χ ότι οι δορυφόροι της Starlink επηρεάζονται σημαντικά από την γεωμαγνητική καταιγίδα, αλλά μέχρι τώρα εξακολουθούν να λειτουργούν ομαλά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης