Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τριτοκοσμικές συνθήκες στα Δικαστήρια Ανηλίκων

Τριτοκοσμικές συνθήκες στα Δικαστήρια Ανηλίκων
Ορισμένοι Συνήγοροι αναγκάζονται να παραμένουν όρθιοι ακόμη και έξι (6) ώρες καταγγέλλει η Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων
Σε μία ανακοίνωση- καταπέλτη προχώρησε η Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων για τις τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούν στις κτιριακές υποδομές στα Δικαστήρια Ανηλίκων Αθηνών που στεγάζονται στο χώρο του Εφετείου Αθηνών.
«Η υφιστάμενη κατάσταση κρίνεται σε κάθε περίπτωση ανεπαρκής αλλά και επικίνδυνη για την υγεία και την ασφάλεια των Συνηγόρων, των ανηλίκων, των Εισαγγελέων, των Δικαστικών Λειτουργών και των Δικαστικών Υπαλλήλων» αναφέρει στη δήλωση της που στάλθηκε προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, τον Προϊστάμενο του Τριμελούς Συμβουλίου της Διοίκησης του Εφετείου Αθηνών και τον Προϊστάμενο του Τριμελούς Συμβουλίου της Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών.
«Οι Συνήγοροι και οι λοιποί παράγοντες της δίκης αναγκάζονται να αναμένουν σε ένα χώρο λίγων τετραγωνικών χωρίς να υφίσταται επαρκής αερισμός αλλά και πρόνοια για καθίσματα αναμονής. Απόρροια αυτού είναι πως ορισμένοι Συνήγοροι αναγκάζονται να παραμένουν όρθιοι ακόμη και έξι (6) ώρες (!!!)» καταγγέλλει η Ένωση.
Και επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Είναι αλήθεια παράδοξο πως την ίδια ώρα που νομοθετείται με συνοπτικές διαδικασίες η κατάτμηση των Πρωτοδικείων Αθηνών και Πειραιώς, η Πολιτεία ουδέν πράττει προκειμένου (όχι φυσικά να αναβαθμίσει) αλλά έστω να συντηρήσει τα κτίρια, στα οποία ήδη απονέμεται Δικαιοσύνη! Αποτέλεσμα της όλης κατάστασης είναι η καθημερινή απεριόριστη ταλαιπωρία όχι μόνο των παραγόντων μιας ποινικής δίκης, αλλά και όλων των πολιτών. Οι Συνήγοροι το λειτούργημα των οποίων αποτελεί πυλώνα του Κράτους Δικαίου, καθημερινά αντιμετωπίζουν στα δικαστήρια Αθηνών τριτοκοσμικές συνθήκες με σπασμένα καθίσματα, σπασμένα έδρανα, αίθουσες άνευ κλιματισμού, συχνές συνθήκες συνωστισμού και φυσικά καμία υγειονομική πρόβλεψη και προστασία».

Αναλυτικά η δήλωση – καταγγελία της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων για τα δικαστήρια Ανηλίκων

Με την παρούσα παρεμβαίνουμε, ως έχουμε υποχρέωση καταστατικώς, προκειμένου να γνωστοποιήσουμε – καταγγείλουμε αρμοδίως το μείζον ζήτημα των κτιριακών υποδομών στα Δικαστήρια Ανηλίκων Αθηνών που στεγάζονται στο χώρο του Εφετείου Αθηνών.
Η υφιστάμενη κατάσταση κρίνεται σε κάθε περίπτωση ανεπαρκής αλλά και επικίνδυνη για την υγεία και την ασφάλεια των Συνηγόρων, των ανηλίκων, των Εισαγγελέων, των Δικαστικών Λειτουργών και των Δικαστικών Υπαλλήλων.

Ειδικότερα, διαπιστώνουμε τα εξής:

1. Ελλιπή συντήρηση του χώρου με αποκορύφωμα την διαπίστωση ότι η πόρτα της τουαλέτας παραμένει σπασμένη εδώ και καιρό.

2. Ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και ανεπαρκής (ανύπαρκτος ουσιαστικά) χώρος για την αναμονή των παραγόντων της δίκης (ανηλίκων κατηγορουμένων, οικογενειών τους, μαρτύρων, Συνηγόρων).

Είναι γνωστό σε εσάς ότι η εκδίκαση των υποθέσεων διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών σε υποθέσεις ανηλίκων κατηγορουμένων.

Οι Συνήγοροι και οι λοιποί παράγοντες της δίκης αναγκάζονται να αναμένουν σε ένα χώρο λίγων τετραγωνικών χωρίς να υφίσταται επαρκής αερισμός αλλά και πρόνοια για καθίσματα αναμονής.
Απόρροια αυτού είναι πως ορισμένοι Συνήγοροι αναγκάζονται να παραμένουν όρθιοι ακόμη και έξι (6) ώρες (!!!). Για του λόγου το αληθές επισυνάπτεται χθεσινή (14.5.2024), φωτογραφική απεικόνιση της κατάστασης η οποία υποβαθμίζει την απονομή της Δικαιοσύνης στη χώρα μας και προσβάλει το κύρος της Δικαιοσύνης.
Είναι αλήθεια παράδοξο πως την ίδια ώρα που νομοθετείται με συνοπτικές διαδικασίες η κατάτμηση των Πρωτοδικείων Αθηνών και Πειραιώς, η Πολιτεία ουδέν πράττει προκειμένου (όχι φυσικά να αναβαθμίσει) αλλά έστω να συντηρήσει τα κτίρια, στα οποία ήδη απονέμεται Δικαιοσύνη! Αποτέλεσμα της όλης κατάστασης είναι η καθημερινή απεριόριστη ταλαιπωρία όχι μόνο των παραγόντων μιας ποινικής δίκης, αλλά και όλων των πολιτών. Οι Συνήγοροι το λειτούργημα των οποίων αποτελεί πυλώνα του Κράτους Δικαίου, καθημερινά αντιμετωπίζουν στα δικαστήρια Αθηνών τριτοκοσμικές συνθήκες με σπασμένα καθίσματα, σπασμένα έδρανα, αίθουσες άνευ κλιματισμού, συχνές συνθήκες συνωστισμού και φυσικά καμία υγειονομική πρόβλεψη και προστασία.
Καλούμε τους συναρμοδίους φορείς να προβούν σε άμεσες ενέργειες για την επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων που ήδη χρονίζουν.
Η ευθύνη για την προστασία και τη φροντίδα των ανηλίκων είναι συλλογική, και η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει ότι οι συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης είναι αντάξιες ενός σύγχρονου και πολιτισμένου κράτους.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο, οι Σύμβουλοι:
Βασίλειος Ταουξής, Νικόλαος Γαλάνης, Κωνσταντίνος Γιαννελάκης, Δημήτριος Γκαβέλας, Κωνσταντίνος Γώγος, Βούλα Δημητριάδου, Κωνσταντίνος Δημόπουλος, Σοφία Κατσούλα, Κωνσταντίνος Μαντζουράνης, Παναγιώτα Παντελεάκη, Αλέξανδρος Παπαϊωαννίδης, Ευγενία Πηγουνάκη, Λουκάς Προυσανίδης.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης