Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αίτημα - φαντασίωση υπό τον φόβο των Ρώσων: Κοινή ευρωπαϊκή αεράμυνα ζητούν με επιστολή οι Μητσοτάκης και Tusk

Αίτημα - φαντασίωση υπό τον φόβο των Ρώσων: Κοινή ευρωπαϊκή αεράμυνα ζητούν με επιστολή οι Μητσοτάκης και Tusk
Oι Βρυξέλλες πρέπει να σταματήσουν να φαντασιώνονται ενιαίο ευρωπαϊκό στρατό
Να ηγηθεί προσπάθειας για τη δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής αεράμυνας ζήτησαν με επιστολή τους από τη νυν πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογός του Donald Tusk.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι δύο αξιωματούχοι αναφέρουν πως η ΕΕ χρειάζεται ένα νέο «εμβληματικό πρόγραμμα», μια ευρωπαϊκή ασπίδα.
Τονίζουν δε ότι η έγκριση ενός τέτοιου έργου σε ευρωπαϊκό επίπεδο να έστελνε ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για την αποφασιστικότητα της Γηραιάς Ηπείρου να υπερασπιστεί τον εαυτό της.
Ελλάδα και Πολωνία είναι, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα μέλη του NATO που πραγματοποίησαν τις μεγαλύτερες δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ τους το 2023.
Οι δύο ηγέτες επισημαίνουν επίσης, πάντα σύμφωνα με το Bloomberg, πως η κατασκευή μίας κοινής ασπίδας θα λειτουργούσε καταλυτικά υπέρ της αναβάθμισης και ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, δρομολογώντας παράλληλα μεγαλύτερο βαθμό συνεργασίας στον τομέα αυτό.
Η επικεφαλής της Κομισιόν, που είναι υποψήφια για δεύτερη θητεία στις ευρωεκλογές του επόμενου μήνα, φάνηκε να ενστερνίζεται την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Donald Tusk, σημειώνοντας σε ανάρτησή της στο X: "Ας συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία και ταυτόχρονα να ενισχύουμε την άμυνά μας. Χρειαζόμαστε λιγότερο κατακερματισμό και περισσότερα κοινά projects, όπως μία αντιαεροπορική αμυντική ασπίδα που προτείνουν ο @kmitsotakis και ο @donaldtusk".
Να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή αεράμυνα δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος.
«Χρειαζόμαστε μια ισχυρότερη Ευρώπη για ένα ισχυρότερο ΝΑΤΟ», είχε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Pistorius στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, εξηγώντας ότι «αυτό σημαίνει περισσότερες ολοκληρωμένες αμυντικές προσπάθειες, καλύτερη στρατιωτική κινητικότητα στην Ευρώπη, επενδύσεις σε υλικοτεχνική υποστήριξη και υποδομές».
Πρέπει επίσης να υπάρχουν περισσότερα κοινά αμυντικά εγχειρήματα, πρόσθεσε ο υπουργός και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία European Sky Shield για κοινή αεράμυνα.

Φοβού τους Ρώσους

Φυσικά, η εν λόγω πρόταση συνετάχθη με το βλέμμα στη Ρωσία, που κατά το δυτικό αφήγημα αποτελεί αναθεωρητική δύναμη και διαρκής απειλή…
Ξεχνούν όμως οι Δυτικοί αξιωματούχοι πως πριν από την εισβολή στην Ουκρανία είχαν παραβιαστεί όλες οι κόκκινες γραμμές στη Μόσχα, που πλέον έβλεπε υπαρξιακή απειλή.
Από την άλλη, τυχόν κοινή ευρωπαϊκή αεράμυνα μπορεί να αποτελέσει κάτι θετικό για τη χώρα μας, διότι αυτομάτως τα εθνικά σύνορα θα καταστούν ευρωπαϊκά.
Συνεπώς, η φύλαξή τους και η θωράκισή τους από τις τουρκικές προκλήσεις ενδεχομένως να αναβαθμιστεί.
Από την άλλη, αυτή η υπόθεση, που είναι σχεδόν σίγουρο πως θα αποτελέσει κυβερνητικό αφήγημα, μάλλον είναι ουτοπική.
«Πηγαίνεις στον πόλεμο με τον στρατό που διαθέτεις, όχι με τον στρατό που θα ήθελες» είχε πει πριν 20 χρόνια ο τότε υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Donald Rumsfeld.
Αυτή η ρήση θα μπορούσε να βρει εφαρμογή στην περίπτωση της ευρωπαϊκής άμυνας;
Για πολλούς αναλυτές, αλλά και πολιτικούς ιθύνοντες όσο η ΕΕ αποτελείται από κράτη-έθνη –και δεν γίνεται αλλιώς- η ιδέα ενός ενιαίου στρατού είναι εξαρχής καταδικασμένη.
Όπως αναφέρουν ένας τέτοιος στρατός θα «διοικείται» από τα βέτο μιας Γαλλίας, Γερμανίας, Ελλάδας ή οποιουδήποτε άλλου κράτος μέλος που θα έχει διαφορετική προσέγγιση στη χρήση βίας, διαφορετική σχέση με τη Ρωσία ή διαφορετική άποψη σχετικά με την παροχή όπλων σε μια συγκεκριμένη σύγκρουση.
Με τις ζωές χιλιάδων πολιτών τους σε κίνδυνο, είναι εντελώς αδιανόητο το Παρίσι, το Βερολίνο ή η Βαρσοβία να είναι πρόθυμα να στείλουν τους στρατιώτες τους υπό σημαία της ΕΕ χωρίς να έχουν το απόλυτο βέτο σε αυτήν την απόφαση.
Συνεπώς, αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την Ελλάδα να αναπτύξει τη δική της στρατιωτική βιομηχανία και να ενισχύσει τον δικό της στρατό, χωρίς να αναμένει έξωθεν βοήθεια.
Στο Αιγαίο επικρατεί μια ισορροπία ισχύος, ουχί το διεθνές δίκαιο, και οι Τούρκοι αναπτύσσουν drones, άρματα μάχης, μέχρι και αεροπλάνα.
Εμείς, από την άλλη, αδειάζουμε τις αποθήκες όπλων μας για να τα στείλουμε κατά της Ρωσίας – άλλοτε μια χώρα σύμμαχό μας.
φδασσφαδσδ.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης