Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τέλος G7, NATO, ΕΕ – Πώς θα ξαναγραφτούν με σκληρούς όρους οι κανόνες των διεθνών σχέσεων – Ανακατανομή της παγκόσμιας ισχύος εις βάρος της Δύσης

Τέλος G7, NATO, ΕΕ – Πώς θα ξαναγραφτούν με σκληρούς όρους οι κανόνες των διεθνών σχέσεων – Ανακατανομή της παγκόσμιας ισχύος εις βάρος της Δύσης
Ο δυτικός κόσμος θα αποδεχθεί σταδιακά ότι οι πόροι του είναι περισσότερο πεπερασμένοι απ' ό,τι για εκείνους που βρίσκουν αυτήν τη στιγμή την κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης μη ικανοποιητική και στοχεύουν να δημιουργήσουν νέα μοντέλα διεθνούς συνεργασίας, σύμφωνα με ανάλυση του Valdai Club.
Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η παγκόσμια κοινότητα σε σχέση με την αποδιάρθρωση της δυτικής ηγεμονίας είναι ο ταυτόχρονος κίνδυνος κατάρρευσης ολόκληρου του πλαισίου της διεθνούς συνεργασίας: τόσο από την άποψη της πρακτικής εφαρμογής όσο και στις αξιακές του βάσεις.
Χαρακτηριστική είναι η αποτυχία της περίφημης διάσκεψης στην Ελβετία για την ειρήνευση στην Ουκρανία όπου κατέληξε με τους ηγέτες να παραδέχονται το άτοπο του να μην κληθεί η άμεσα ενδιαφερόμενη Ρωσία!
Η τελευταία διαμηνύει ακόμη – στο πλαίσιο μιας ρεαλιστικής αντίληψης της διεθνούς πολιτικής – ότι τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στο πεδίο των μαχών δεν θα ξεχαστούν στο…. τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η συγκυρία θα μπορούσε επίσης να δώσει μια ευκαιρία για τον υπόλοιπο κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, να αναπτύξει νέους διεθνείς θεσμούς και πλαίσια τις επόμενες δεκαετίες, τα οποία θα μοιάζουν ελάχιστα με αυτά που υπάρχουν σήμερα.
Αυτό είναι πιθανό να είναι απαραίτητο, δεδομένου ότι το τρέχον σύστημα θεσμών, κανόνων και αξιών που έχουν αναδυθεί τους τελευταίους αρκετούς αιώνες έχει οικοδομηθεί γύρω από την κυριαρχία μιας συγκεκριμένης ομάδας κρατών και έχει σχεδιαστεί θεμελιωδώς για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα αυτής της ομάδας.
Ως εκ τούτου, δεν θα ήταν εφικτό να επαναληφθούν οι υπάρχουσες πρακτικές, ακόμη και αν ήταν εξαιρετικά επιτυχημένες.
Ωστόσο, οι νέες πρακτικές μπορεί να μην είναι σε θέση να επιτύχουν το ίδιο επίπεδο αποτελεσματικότητας, απλώς και μόνο λόγω των θεμελιωδών αρχών που είναι ενσωματωμένες σε αυτές εξαρχής.
Σε πρακτικό επίπεδο, αυτό σημαίνει ότι χώρες εκτός της «συλλογικής Δύσης» δεν θα είναι σε θέση να αναπαράγουν στις διακρατικές τους σχέσεις τις πρακτικές που καθιερώθηκαν για να συντονίσουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης για την επιβολή τους επί του υπόλοιπου κόσμου.

Η στόχευση των θεσμών της συλλογικής Δύσης

Από τους πιο επιτυχημένους διεθνείς οργανισμούς του σύγχρονου κόσμου ξεχωρίζουν οι G7, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο, αυτοί οι οργανισμοί είναι ιδιαίτερα συγκεκριμένοι ως προς τους στόχους και την εσωτερική τους δομή,  με βάση τη διασφάλιση των ειδικών δικαιωμάτων των κρατών - μελών στις σχέσεις τους με άλλα κράτη.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο διάφορες μικρότερες πρώην σοβιετικές χώρες επιδιώκουν την ένταξη και η Τουρκία παραμένει μέλος του ΝΑΤΟ.
Σε μια τέτοια ομάδα , ακόμη και ο μικρότερος παίκτης λαμβάνει οφέλη που δεν είναι εφικτά από καμία δύναμη που ενεργεί μόνη της.
Η θεμελιώδης αρχή πίσω από την επιτυχία τέτοιων οργανισμών σχετίζεται επίσης με αυτό: όλοι χρησιμεύουν ως όργανα για την οργανωμένη κατανομη διαφόρων δημόσιων οφελών.
Στην περίπτωση του ΝΑΤΟ, αυτά τα οφέλη περιλαμβάνουν σχετική ασφάλεια, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει οικονομικά πλεονεκτήματα.
Η ομάδα των G7, από την άλλη πλευρά, ιδρύθηκε ως η ανώτατη αρχή για τον συντονισμό των δυτικών πολιτικών στις σχέσεις με τρίτες χώρες.
Επιπλέον, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι θεσμοί και τα πολιτικά συστήματα του δυτικού κόσμου υπέστησαν σημαντική μετάβαση.
Προηγουμένως, κατά την περίοδο της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας, οι συμμαχίες τους αποτελούνταν από σχετικά ισότιμα μέλη και ως εκ τούτου συχνά ασταθείς.
Τώρα, ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό των δυτικών θεσμών είναι η παρουσία μιας αυστηρής ιεραρχίας και μιας κάθετης δομής στη κατανομή της εξουσίας, οργανωμένης σύμφωνα με τη σχέση «ηγέτη και ακολούθων».
Στην πραγματικότητα, αυτή η δομή επέτρεψε στη Δύση να λειτουργήσει ως μια συνεκτική οντότητα στις διεθνείς σχέσεις και της έδωσε τη δυνατότητα μέχρι στιγμής να διατηρήσει την προνομιακή της θέση σε σχέση με άλλα έθνη και περιφέρειες.

Οι νέες αρχές ρύθμισης

Τώρα, ο Παγκόσμιος Νότος επιδιώκει να ιδρύσει τους δικούς του θεσμούς, αλλά για αντικειμενικούς λόγους, έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει για να κατανοήσει πώς μπορούν να λειτουργήσουν αυτοί οι θεσμοί χωρίς να είναι αντίγραφα των δυτικών μοντέλων.
Αυτό ισχύει ακόμη και για πιο συγκεκριμένους τομείς συνεργασίας, οι οποίοι ρυθμίζονται αυστηρά στη Δύση σύμφωνα με τις εσωτερικές ιεραρχίες ισχύος.
Ωστόσο, εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η θεωρητική πτυχή του ζητήματος.

Η έννοια της διεθνούς τάξης είναι αμφιλεγόμενη

Από αυτή την άποψη, ακόμη και η ίδια η έννοια της «διεθνούς τάξης» μπορεί να αποδειχθεί αμφιλεγόμενη και ακόμη και απαράδεκτη από ορισμένες απόψεις στο μέλλον.
Γεγονός είναι ότι ολόκληρο το εννοιολογικό πλαίσιο που μας επιτρέπει να συζητάμε τη διεθνή πολιτική με σχετικά συνεπή τρόπο, αναπτύχθηκε κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες που ήταν εγγενείς στα παγκόσμια γεγονότα τα τελευταία πεντακόσια χρόνια.
Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε επί του παρόντος να προσδιορίσουμε πόσο σχετικό θα είναι το περιεχόμενο των εννοιών της διεθνούς πραγματικότητας τις επόμενες δεκαετίες.
Για παράδειγμα, η «βεστφαλική τάξη» είναι μια έννοια που προέκυψε ως αποτέλεσμα μιας νομικής επίλυσης μιας ενδοευρωπαϊκής σύγκρουσης μεταξύ των μέσων του δέκατου έκτου και των μέσων του δέκατου έβδομου αιώνα, με μικρή σημασία για τον υπόλοιπο κόσμο.
Η Ειρήνης της Βεστφαλίας είναι η συμπεριληπτική ονομασία μιας σειράς τριών συνθηκών, που υπογράφτηκαν από το Μάιο έως τον Οκτώβριο του 1648 στις πόλεις της Βεστφαλίας, Μίνστερ και Όσναμπρικ και σφράγισαν το τέλος του Τριακονταετούς Πολέμου, αλλά και του Ογδοηκονταετούς Πολέμου μεταξύ Ισπανίας και των 17 επαρχιών των Κάτω Χωρών.
Ουσιαστικά το σημερινό σύστημα έχει επιβληθεί σε άλλες χώρες.
Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι η Κίνα, η οποία «συνδέθηκε» με το Βεστφαλικό σύστημα μέσω της στρατιωτικής επίθεσης των ευρωπαϊκών δυνάμεων στις αρχές του 19ου αιώνα.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου οι λέξεις που χρησιμοποιούνται από πολιτικούς ηγέτες και μελετητές θα καταστούν χωρίς νόημα.
undefined
Η δύσκολη ενσωμάτωση της Δύσης

Ένα σημαντικό ερώτημα για το μέλλον είναι πώς οι δυτικές χώρες θα ενσωματωθούν στη νέα διεθνή τάξη.
Η παρουσία μεγάλων αποθεμάτων πυρηνικών όπλων σε ορισμένα κράτη δεν εγγυάται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Δυτική Ευρώπη δεν θα ηττηθούν στρατιωτικά, όπως συνέβη στο παρελθόν με τις αυτοκρατορίες.
Αντίθετα, θα συνεχίσουν να υπάρχουν με κάποια μορφή, και όλες οι χώρες στον κόσμο πρέπει να βρουν τρόπους να εντάξουν τη Δύση ως πλήρες μέλος της παγκόσμιας κοινότητας κυρίαρχων εθνών.
Από αυτή την άποψη, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να έχουν καλύτερες πιθανότητες από την Ευρώπη λόγω της αυτάρκειάς τους σε βασικούς πόρους.
Ωστόσο, το κύριο εμπόδιο στη συνεργασία των ΗΠΑ κατά πόσο θα καταστούν πειστικές οι προσπάθειες από τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία και άλλους να περιορίσουν τα δυτικά προνόμια.
Για να συνοψίσουμε, μπορούμε να πούμε ότι η σταδιακή αποδοχή από τον δυτικό κόσμο ότι οι πόροι του είναι πεπερασμένοι θα είναι σημαντικά ευκολότερη από τη δημιουργία νέων μοντέλων συνεργασίας για όσους βρίσκουν αυτήν τη στιγμή την κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης μη ικανοποιητική.
Ωστόσο, εάν (ή, μάλλον, πότε) συμβεί μια τέτοια εξέλιξη, θα δώσει την ευκαιρία για σημαντική πρόοδο προς πιο
τρόπους διεθνούς αλληλεπίδρασης.
Και ένας θαυμαστός καινούργιος κόσμος βρίσκεται εν τη γενέσει του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης