Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ιράν καλεί τους G7 να μην συνδέουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία με τις σχέσεις του με τη Ρωσία

Το Ιράν καλεί τους  G7 να μην συνδέουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία με τις σχέσεις του  με τη Ρωσία
Ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ τόνισε «την ακλόνητη δέσμευση της Ισλαμικής Δημοκρατίας στα ανθρώπινα δικαιώματα»
Οποιεσδήποτε προσπάθειες σύνδεσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία με τη συνεργασία του Ιράν με τη Ρωσία έχουν πολιτικά κίνητρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Nasser Kanaani την Κυριακή 16 Ιουνίου 2024.
«Όπως έχει αναφερθεί επανειλημμένα, κάθε προσπάθεια σύνδεσης του πολέμου της Ουκρανίας με τη διμερή συνεργασία μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και της Ρωσίας είναι μια ενέργεια που καθοδηγείται αποκλειστικά από κακόβουλους πολιτικούς σκοπούς», απάντησε στην τοποθέτηση των ηγετών τηε G7.
Ο εκπρόσωπος τόνισε «την ακλόνητη δέσμευση του Ιράν στα ανθρώπινα δικαιώματα» και «σημείωσε ότι η επίτευξη των ευγενών στόχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διεθνή σκηνή αντιμετωπίζει τώρα σημαντικές προκλήσεις, η πιο άμεση από τις οποίες είναι η αδιαφορία και η αδράνεια των ηγετών της G7 απέναντι στη συστηματική δολοφονία και εκτεταμένη σφαγή Παλαιστινίων» από το Ισραήλ.
Σημείωσε ότι ορισμένες χώρες «συνεχίζουν την αποτυχημένη και αναποτελεσματική πολιτική ισχύος και διατήρησης κυρώσεων κατά του ιρανικού έθνους» και κάλεσε την ομάδα των G7 «να αποστασιοποιηθεί από τις καταστροφικές πολιτικές του παρελθόντος».
«Το Ιράν θα ενεργήσει αποφασιστικά για την προστασία και την υπεράσπιση της εθνικής του ασφάλειας και των συμφερόντων του έναντι οποιασδήποτε αλόγιστης συμπεριφοράς ή ενέργειας», τόνισε.
Στην κοινή τους δήλωση μετά τη σύνοδο κορυφής της 14ης Ιουνίου, οι ηγέτες της Ομάδας των G7 κάλεσαν το Ιράν να απόσχει από κάθε βοήθεια προς τη Ρωσία στην ειδική στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία και προειδοποίησε για περαιτέρω κυρώσεις.
Η G7 προειδοποίησε επίσης το Ιράν για ενέργειες που ενδέχεται να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Μόσχα και η Τεχεράνη έχουν επανειλημμένα διαψεύσει αναφορές για προμήθειες ιρανικών όπλων και στρατιωτικής τεχνολογίας στη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης