Τελευταία Νέα
Διεθνή

One River Asset Management: Πλησιάζουμε στο τέλος του υπερκύκλου του χρέους – Πότε θα έρθει το κραχ

One River Asset Management: Πλησιάζουμε στο τέλος του υπερκύκλου του χρέους – Πότε θα έρθει το κραχ
Το πρόβλημα δεν θα είναι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στην ΕΕ, εκτιμά ο CIO της One River Asset Management
«Το έλλειμμα του 2024 θα αντιπροσωπεύει το 7% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος των ΗΠΑ ενώ το έλλειμμα του 2034 θα αντιστοιχεί στο 6,9% του ΑΕΠ», έγραψε το μη κομματικό Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) στην τελευταία του έκθεση.
Αυτό το καθιστά εύκολο: το 7% σε μια δεκαετία διπλασιάζει περίπου το χρέος των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Eric Peters, CIO της One River Asset Management.
Το CBO προβλέπει τώρα το φετινό έλλειμμα στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, μια αναθεώρηση από την εκτίμησή του για 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Φεβρουάριο.
Μια νέα βοήθεια 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την περιοχή Ινδο-Ειρηνικού έπαιξε ρόλο.
Την επόμενη δεκαετία, η νομοθεσία που επιτρέπει αυτή τη βοήθεια θα προσθέσει 900 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες δαπάνες, οι οποίες φυσικά θα χρηματοδοτηθούν με χρέος, το οποίο με τη σειρά του θα επιδεινωθεί (το CBO αναμένει σε ποσοστό 3,2%).
Αλλά οι ΗΠΑ δεν είναι μόνες.
1_726.JPG
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είπε ότι η πίεση στα δημόσια οικονομικά σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης που απαιτείται για να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της γήρανσης του πληθυσμού, της κλιματικής αλλαγής και των υψηλότερων αμυντικών δαπανών από τώρα έως το 2070 θα απαιτήσει από τα έθνη να κάνουν δημοσιονομική λιτότητα κατά 3% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο.
Για να μειωθεί το χρέος στο όριο της ΕΕ του 60% του ΑΕΠ έως το 2070, θα απαιτηθεί από τα έθνη να περιορίσουν ένα επιπλέον 2%.
«Αυτές οι εξελίξεις θα είναι αρκετά δύσκολες μεμονωμένα και οι χώρες θα τις αντιμετωπίσουν όλες ταυτόχρονα», παραδέχτηκε η ΕΚΤ.
«Συνεπώς, πρέπει να ληφθούν μέτρα σήμερα – ειδικά σε χώρες υψηλού χρέους που αντιμετωπίζουν αυξημένα επιτόκια και τους σχετικούς κινδύνους».
Δεν υπάρχει κυριολεκτικά καμία περίπτωση η Ευρώπη να κάνει τέτοιες περικοπές εάν δεν υπάρξει υπαρξιακή κρίση.
Αν το έκαναν, σχεδόν σίγουρα θα προκαλούσε άμεση ύφεση και διάλυση της ΕΕ, σύμφωνα με τον Peters.
2_234.jpg
Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για κάποιο περίεργο λόγο αισθάνονται υποχρεωμένοι να κάνουν τέτοιες δηλώσεις.
Και εν συνεχεία, το ιταλικό κοινοβούλιο ενέκρινε έναν νόμο που ανοίγει το δρόμο για την εκχώρηση δημοσιονομικών εξουσιών στις περιφερειακές κυβερνήσεις.
Βλέπετε, καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του παιχνιδιού σε έναν υπερκύκλο χρέους πολλών δεκαετιών, όλα τα είδη αυτοεξυπηρετούμενων στρατηγικών θα εμφανιστούν, καθώς διάφορα έθνη, περιοχές, πολιτείες και πόλεις παλεύουν για επιβίωση, καταλήγει ο Peters.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης