Τελευταία Νέα
Διεθνή

To ΝΑΤΟ θα ψάχνει για στρατιώτες… σε σενάριο πολέμου με τη Ρωσία - Η Ευρώπη ξεμένει... και από στρατό

To ΝΑΤΟ θα ψάχνει για στρατιώτες… σε σενάριο πολέμου με τη Ρωσία - Η Ευρώπη ξεμένει... και από στρατό
Τα ευρωπαϊκά κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ διαθέτουν επίσημα 1,9 εκατομμύρια άτομα σε στρατιωτικό προσωπικό, αριθμός που κρίνεται επαρκής για μια πολεμική σύρραξη με τη Ρωσία
Παρά τις κατά καιρούς μεγαλοστομίες και απειλές που διατυπώνουν το ΝΑΤΟ αλλά και Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, ο οποίος μέχρι πρόσφατα διεμήνυε πως ήταν έτοιμος να στείλει γαλλικά στρατεύματα στη Ρωσία, διαπιστώνεται πως η Βορειοαντλαντική Συμμαχία, τουλάχιστον ως προς το πιο ευαίσθητο μέρος της, το ευρωπαϊκό, αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις σε στρατιωτικό δυναμικό, γεγονός που αν μη τι άλλο συνιστά από μόνο του... αποτρεπτικό παράγοντα για μια ευρεία σύγκρουση με τη Ρωσία.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Ευρώπη όχι μόνο δεν διαθέτει έναν ενιαίο, κοινό στρατό - διαπίστωση γνωστή εδώ και δεκαετίες - αλλά δεν διαθέτει ούτε επαρκείς στρατιωτικές δυνάμεις
.
Μάλιστα δημοσίευμα των Financial Times τονίζει ότι η Ευρώπη, και συγκεκριμένα τα ευρωπαϊκά κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, σε περίπτωση που κληθούν να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία σε έναν ενδεχόμενο πόλεμο, θα αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα στη στρατολόγηση νέων στρατιωτών.

Στρατιωτικό προσωπικό 1,9 εκατ.

Βάσει του δημοσιεύματος, τα ευρωπαϊκά κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ διαθέτουν επίσημα 1,9 εκατομμύρια άτομα σε στρατιωτικό προσωπικό.
Όπως αναφέρεται, πρόκειται για μια δύναμη που κρίνεται ως επαρκής για να αντιμετωπίσει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
Ωστόσο, το πραγματικό πρόβλημα συνίσταται στο ότι οι Ευρωπαίοι θα αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες στο να βρουν τους επιπλέον 300.000 στρατιώτες που απαιτούνται στο πλαίσιο του νέου αμυντικού σχεδιασμού.
Και ακόμα και αν υποτεθεί ότι αυτοί θα επιστρατευτούν πλήρως, εκτιμάται πως θα χρειαστούν αρκετοί μήνες προετοιμασίας.
Αν και δεν εξηγείται επακριβώς η ανάγκη για 300.000 επιπρόσθετες δυνάμεις, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι τον Ιούλιο του 2023 οι ηγέτες του ΝΑΤΟ ενέκριναν σχέδιο που προβλέπει την ανάπτυξη 300.000 στρατιωτών στην ανατολική πλευρά της Συμμαχίας σε περίπτωση μιας πολεμικής σύρραξης με τη Ρωσία.

Τεράστιες ελλείψεις σε Γερμανία, Βρετανία

Σύμφωνα με τους Financial Times, μεγάλο πρόβλημα έλλειψης στρατιωτικού προσωπικού καταγράφεται στις ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας.
Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι η Bundeswehr, ο γερμανικός στρατός αριθμεί περίπου 180.000 στρατιώτες, αριθμός που υπολείπεται κατά τουλάχιστον 20.000 προκειμένου να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο, εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, δεν έχει καταφέρει να εκπληρώσει τους ετήσιους στόχους που θέτει όσον αφορά την στρατολόγηση προσωπικού, ενώ τον τελευταίο χρόνο, το 2023, οι χερσαίες δυνάμεις της μειώθηκαν κατά περίπου 4.000.

Μείωση δυνάμεων σε Γαλλία, Ιταλία

Εξίσου προβληματική είναι η κατάσταση με τις στρατιωτικές δυνάμεις της Γαλλίας και της Ιταλία.
Βάσει του δημοσιεύματος, ο αριθμός των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 16.000 στρατιώτες σε σχέση με το 2014 ενώ ακόμα μεγαλύτερη είναι η μείωση στον ιταλικό στρατό στο διάστημα αυτό, καθώς αριθμεί πάνω από 39.000 λιγότερους στρατιώτες.
Όπως λέει o Camille Grand από το European Council on Foreign Relations, ο αμυντικός σχεδιασμός στην Ευρώπη δεν προβλέπει μαζικές δυνάμεις.
«Αυτό έχει οδηγήσει σε κενά τόσο στη διαδικασία στρατολόγησης όσο και σε ετήσιες μειώσεις στις ένοπλες δυνάμεις των περισσοτέρων κρατών της ηπείρου» επισημαίνει ο Grand.

Η Ρωσία, η πιο σοβαρή απειλή

Οι διαπιστώσεις αυτές αν μη τι άλλο προκαλούν προβληματισμό και ανησυχία, ιδιαίτερα από τη στιγμή που κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ του 2023 που έγινε στο Βίλνιους της Λιθουανίας, οι ηγέτες των κρατών μελών της Συμμαχίας χαρακτήρισαν τη Ρωσία, την πιο σοβαρή απειλή για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ.
Τότε μάλιστα, και για πρώτη φορά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ενέκριναν και το πρώτο αμυντικό σχέδιο του ΝΑΤΟ σε περίπτωση πολέμου με τη Ρωσία.
Πάντως, η Ρωσία διά στόματος του προέδρου της Vladimir Putin έχει επανειλημμένα διαμηνύσει πως η Μόσχα δεν προτίθεται ούτε να πολεμήσει ούτε να συγκρουστεί με οποιοδήποτε κράτος μέλος του ΝΑΤΟ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης