Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι προμηθευτές ενέργειας αποσύρουν τα μπλε τιμολόγια από την αγορά

Οι προμηθευτές ενέργειας αποσύρουν τα μπλε τιμολόγια από την αγορά
Ο Ιούλιος θα ανεβάσει την τιμή στα 200 ευρώ ανά MWh ή 0,20 ευρώ ανά KWh.
Δυο αρνητικά ρεκόρ φέρνει ο Ιούλιος για τα τιμολόγια ρεύματος.
Το πρώτο είναι ότι τα μέχρι πρότινος «φθηνά» ειδικά πράσινα τιμολόγια του Ιουλίου γίνονται πιο ακριβά από τα σταθερά τιμολόγια των προμηθευτών ενέργειας και...
το δεύτερο ότι θα κινηθούν πιο ψηλά από τον Ιανουάριο του 2024.
Η ποσοστιαία άνοδος των τιμολογίων κατά 21.9% του «φαρμακερού» Ιουλίου προήλθε από την αυξημένη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος.
Η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς του Ιουνίου ανήλθε στα 98,89 ευρώ ανά MWh από 81,08 ευρώ του Μαΐου και τα 60,11 ευρώ ανά MWh του Απριλίου.
Τα νοικοκυριά ανεξάρτητα από τον προμηθευτή που έχουν επιλέξει θα πρέπει να διερευνήσουν άμεσα τις τιμές των σταθερών τιμολογίων τα οποία σιγά - σιγά αποσύρονται διότι οι προσφερόμενες τιμές είναι πιο χαμηλές σε σχέση με τις τιμές των πράσινων τιμολογίων.

Αποσύρονται τα σταθερά (μπλε) τιμολόγια με τις χαμηλές τιμές.

Από τους 17 προμηθευτές ενέργειας οι 7 ενημερώνουν το καταναλωτικό κοινό ότι αποσύρουν τα σταθερά τιμολόγια με τις τρέχουσες χαμηλές τιμές.
Η ιστοσελίδα της ΡΑAΕΥ στην κατηγορία Τιμές και Χρεώσεις που πραγματοποιείται η ανάρτηση των τιμολογίων η κατηγορία των σταθερών τιμολογίων εμφανίζει πληροφορίες των παρόχων με τη διευκρίνιση ότι το πακέτο έχει αποσυρθεί από την αγορά.
Συγκεκριμένα η VOLTON έδινε σταθερό τιμολόγιο με τιμή τα 88 ευρώ ανά MWh ή 0,088 ανά KWh.
Η εταιρεία ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι από τις 11 Ιουνίου το προϊόν είναι εμπορικά μη διαθέσιμο.
Η Elpedison απέσυρε το σταθερό τιμολόγιο με τιμή τα 89 ευρώ ανά MWh από τις 28 Ιουνίου 2024.

Η εταιρεία απέσυρε και το σταθερό τιμολόγιο

Ακόμη η NRG «πάγωσε» το σταθερό τιμολόγιο με τιμή τα 151 ευρώ ανά MWh .
Από την 1η Ιουνίου το προϊόν αποσύρθηκε από την αγορά.
Η ιστοσελίδα της ΡΑAΕΥ εμφανίζει βασικούς παρόχους όπως είναι η Protergia , ο ΗΡΩΝ να δίνουν σταθερά τιμολόγια με τις τιμές από 97,5 ευρώ ανά MWh και 99,2 ευρώ ανά MWh. Τα πάγια των δύο εταιρειών διαμορφώνονται σε 9,90 ευρώ το μήνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο προμηθευτές τα συγκεκριμένα προγράμματα τα διαθέτουν για έξι μήνες.
Αντίθετα η ΔΕΗ προσφέρει σταθερό τιμολόγιο προς 123 ευρώ ανά MWh με πάγιο τα 3,5 ευρώ το μήνα και η διάρκεια του προγράμματος φτάνει τους 12 μήνες.

Που θα πάνε τα «πράσινα» τιμολόγια.

Η διοίκηση της ΔΕΗ όπως κάθε φορά αναμένεται να δώσει το στίγμα για την πορεία των τιμών στα τιμολόγια ρεύματος του Ιουλίου τα οποία αντιπροσωπεύουν το 80% των νοικοκυριών όπως είναι τα πράσινα.
Η ΔΕΗ είχε δώσει ως τιμή χρέωσης τα 0,11898 ευρώ ανά KWh τον Ιούνιο από 0,11736 ευρώ τον Μάιο απορροφώντας το κόστος της χονδρεμπορικής τιμή αυξάνοντας την έκπτωση του τιμολογίου κατά 35%. Για τον Ιούλιο με βάση την αύξηση του κόστους κατά 21,9% η τιμή πρέπει να ανέλθει στα 142 ευρώ ανά MWh.
Στην περίπτωση που περάσει το κόστος αγοράς ενέργειας στη λιανική θα είναι η υψηλότερη τιμή για το επτάμηνο του 2024 όταν το Ιανουάριο η τιμή που είχε δώσει ήταν τα 136 ευρώ ανά MWh.
Να αναφερθεί ότι η ΤΕΑ ήταν στα 102,20 ευρώ που διαμόρφωσε τα τιμολόγια του Ιανουαρίου και η ΤΕΑ του Ιουνίου είναι στα 98,89 ευρώ ανά MWh.

Η υψηλότερη τιμή ήταν τα 170 ευρώ ανά MWh και η χαμηλότερη τα 136 ευρώ της ΔΕΗ ανάμεσα στα «πράσινα» τιμολόγια.

Σύμφωνα με αναλυτές η συγκεκριμένη κατηγορία θα πιάσει τα 200 ευρώ ανά MWh ή 020 ευρώ ανά KWh.
Τι λένε τα νοικοκυριά.
Η άνοδος των τιμολογίων ρεύματος δεν απασχολεί τα νοικοκυριά διότι οι λογαριασμοί ρεύματος συγκρίνονται με αυτά της περιόδου της ενεργειακής κρίσης.
Στα μέσα του 2022 οι μηνιαίοι λογαριασμοί έφταναν τα 250 ευρώ και σήμερα φαίνονται φθηνοί αφού πληρώνουν κάτω από 100 ευρώ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης