Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ritter (Πρώην CIA): Τα γεράκια των ΗΠΑ τρελάθηκαν – Ο «Σκοτεινός Αετός» θα φέρει τον πυρηνικό Αρμαγεδδώνα στην Ευρώπη

Ritter (Πρώην CIA): Τα γεράκια των ΗΠΑ τρελάθηκαν – Ο «Σκοτεινός Αετός» θα φέρει τον πυρηνικό Αρμαγεδδώνα στην Ευρώπη
Άκρως επικίνδυνες αποφάσεις λαμβάνουν τα γεράκια του Πενταγώνου για το μέλλον της Ευρώπης και του κόσμου ολόκληρου
Η Ρωσία έχει υποσχεθεί άμεση στρατιωτική απάντηση στα σχέδια των ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατηγικούς πυραύλους εδάφους στη Γερμανία έως το 2026.
Ο Scott Ritter, πρώην επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ και στέλεχος της CIA, ο οποίος έγραψε βιβλίο για τον έλεγχο των όπλων στην Ευρώπη τη δεκαετία του 1980, εξηγεί γιατί η μελλοντική ανάπτυξη είναι τόσο επικίνδυνη.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σχέδια για την ανάπτυξη τριών τύπων στρατηγικών πυραύλων στη Γερμανία την περασμένη εβδομάδα, που περιλαμβάνουν τους επίγειους πύραυλοι cruise Tomahawk, οι οποίοι έγιναν διαθέσιμοι για το Πεντάγωνο μετά τη μονομερή κατάργηση της Συνθήκης για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς (INF) με τη Ρωσία το 2019.

Βεληνεκές έως 2.500 χιλιόμετρα

Οι πύραυλοι που κατασκευάζονται από τη Raytheon έχουν βεληνεκές από 460-2.500 χιλιόμετρα και μπορούν να είναι οπλισμένοι με συμβατικές ή χαμηλής έως μέσης απόδοσης πυρηνικές κεφαλές.
Επίσης περιλαμβάνεται το SM-6 – ένα σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς που μπορεί να εκτοξευθεί από το νέο πυραυλικό σύστημα Typhon Mid-Range Capability (MRC) του στρατού των ΗΠΑ ή τα συστήματα αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας Aegis Ashore που έχουν αναπτύξει οι ΗΠΑ στη Ρουμανία και την Πολωνία.
Κατασκευάζεται επίσης από την Raytheon και έχει εμβέλεια έως 460 χιλιόμετρα.

Ο εξαιρετικά αποσταθεροποιητικός και επικίνδυνος «Σκοτεινός Αετός»

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει τα υπερηχητικά όπλα.
Εικάζεται ότι πρόκειται για το Υπερηχητικό Όπλο Μεγάλης εμβέλειας του Στρατού των ΗΠΑ Dark Eagle (Σκοτεινός Αετός) – το μόνο από τα έξι αμερικανικά όπλα τέτοιου τύπου που είναι επιχειρησιακά.
Το υπερηχητικό όπλο, που αναπτύχθηκε από τη Lockheed Martin, έχει εμβέλεια 3.000 χιλιόμετρα.
«Είναι ο Σκοτεινός Αετός που είναι ίσως ο πιο αποσταθεροποιητικός και τρομακτικός», είπε στο Sputnik ο Ritter.
«Αν και δεν είναι πύραυλος με πυρηνική ικανότητα, είναι ένα σύστημα που έχει την ικανότητα να χτυπά βαθιά μέσα στη Ρωσία με υπερηχητικές κεφαλές ακριβείας που είναι σχεδόν αδύνατο να αναχαιτιστούν», εξήγησε.
Με ένα τέτοιο σύστημα, σημείωσε ο παρατηρητής, οι σχεδιαστές του Πενταγώνου και τα γεράκια στην Ουάσιγκτον μπορεί να μπουν στον πειρασμό να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον ρωσικών στρατιωτικών και ηγετικών στόχων.
Αυτό θα ήταν σύμφωνο με τη μακροχρόνια πρωτοβουλία Conventional Prompt Strike (επίσημα Prompt Global Strike) του Υπουργείου Άμυνας – ένα πρόγραμμα που βρίσκεται στα σκαριά από τη δεκαετία του 2000.
«Πρόκειται για μια εξαιρετικά αποσταθεροποιητική εξέλιξη και η Ρωσία ξεκαθάρισε ότι θα απαντήσει», είπε ο Ritter.

Η ρωσική απάντηση

Σημειώνοντας ότι ενώ «δεν είναι γνωστές οι ιδιαιτερότητες μιας ρωσικής απάντησης», είναι πιθανό να περιλαμβάνει την επανέναρξη της ανάπτυξης του RS-26 Rubezh ενός βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς στερεού καυσίμου με πυρηνικό όχημα επανεισόδου.
«Πιστεύεται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επαναφέρει αυτό το σύστημα σε λειτουργία και να το αναπτύξει σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Το RS-26 είναι ένα σύστημα που έχει την ικανότητα να φέρει τρεις υπερηχητικές κεφαλές Avangard με πυρηνική ικανότητα», είπε ο Ritter.

Πυρηνικός Αρμαγεδδών

«Γυρίσαμε τον χρόνο πίσω.
Είμαστε πίσω στη δεκαετία του 1980, σε μια κατάσταση όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ και η Ρωσία για άλλη μια φορά αντιμετωπίζουν όπλα που είναι εγγενώς αποσταθεροποιητικά.
Ένα λάθος, ένας λάθος υπολογισμός, μια εσφαλμένη εκτίμηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου αυτοί οι πύραυλοι εκτοξεύονται με θυμό και αυτό θα οδηγούσε στη δυνατότητα μιας γενικής πυρηνικής ανταλλαγής μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας», προειδοποίησε ο Ritter.
«Η αμερικανική και η γερμανική απόφαση να αναπτύξουν στην Ευρώπη ισχυρά συστήματα μέσης εμβέλειας είναι μια από τις πιο επικίνδυνες αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σε μια εποχή κρίσιμων συνθηκών.
Είναι μια ανεύθυνη κλιμάκωση που, αν δεν αντιστραφεί, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ τραγικά συμπεράσματα.
Είναι déjà vu.
Κάποτε ξεφορτωθήκαμε αυτά τα όπλα.
Κάναμε τον κόσμο πιο ασφαλή.
Το ερώτημα είναι, μπορούμε να το κάνουμε ξανά;
Και θα έλεγα με την τρέχουσα αμερικανική και ευρωπαϊκή ηγεσία, την τρέχουσα αμερικανική και γερμανική ηγεσία, δεν τρέφω πολλές ελπίδες», συνόψισε ο Αμερικανός ειδικός.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης