Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στροφή της Κίνας: Συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη μάχη για τεχνολογική καινοτομία - Πολιτικές υπέρ της αγοράς

Στροφή της Κίνας: Συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη μάχη για τεχνολογική καινοτομία -  Πολιτικές υπέρ της αγοράς
Η σύνοδος του ΚΚΚ υπογράμμισε την οικοδόμηση ενός υψηλού επιπέδου σοσιαλιστικού συστήματος οικονομίας της αγοράς
Η Κίνα στηρίζει την εμπλοκή των ιδιωτικών επιχειρήσεων στην ανάδειξη της τεχνολογικής καινοτομίας, δίνοντας έμφαση στη βελτίωση των μηχανισμών για τη συμμετοχή τους σε εθνικά έργα.
Αυτό είναι μέρος μιας σειράς σημαντικών μέτρων που δρομολογήθηκαν μετά την τρίτη σύνοδο της 20ής ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.
Εγκρίθηκε ψήφισμα για περαιτέρω εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στην πλήρη προώθηση του οικονομικού εκσυγχρονισμού.
Οι μεταρρυθμίσεις και οι πολιτικές σχετικά με την ιδιωτική οικονομία αποτελούν κρίσιμα στοιχεία του νέου προσανατολισμού.
Η σύνοδος υπογράμμισε την ανάγκη για οικοδόμηση ενός υψηλού επιπέδου σοσιαλιστικού συστήματος ανοικτής οικονομίας, ενώ τόνισε επίσης την ανάγκη για καλύτερη μόχλευση των μηχανισμών της αγοράς ως προς τη δημιουργία ενός δικαιότερου και πιο δυναμικού περιβάλλοντος αγοράς, τονώνοντας τα εγγενή κίνητρα και την καινοτόμο ζωτικότητα ολόκληρης της κοινωνίας, σύμφωνα με τον Han Wenxiu, εκτελεστικό αναπληρωτή διευθυντή του γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής στο χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Υποθέσεων.

Η πνευματική ιδιοκτησία

Οι επιχειρήσεις, ως ουσιαστικό μέρος της οικονομίας της Κίνας, έχουν διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη και κατασκευή πολλαπλών τομέων καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας.
Οι επιχειρήσεις έχουν γίνει η κύρια πηγή διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στην Κίνα.
Σύμφωνα με την Εθνική Διοίκηση Πνευματικής Ιδιοκτησίας, το 2023, οι επιχειρήσεις αντιπροσώπευαν πάνω από το 70% των ενεργών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, ξεπερνώντας συνολικά τα 3 εκατομμύρια.
Η περαιτέρω εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων για την προώθηση του κινεζικού εκσυγχρονισμού είναι ένας σημαντικός στόχος αυτής της συνόδου, συμπεριλαμβανομένης της προσοχής τόσο στις ιδιωτικές όσο και στις κρατικές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τον Han, η Κίνα θα πιέσει για ανεξάρτητες λειτουργίες και μεταρρυθμίσεις με γνώμονα την αγορά των κρατικών επιχειρήσεων και θα ενισχύσει ένα καλύτερο περιβάλλον για τον ιδιωτικό τομέα, παρέχοντας περισσότερες ευκαιρίες μέσω ενός μακροπρόθεσμου μηχανισμού που υποστηρίζει ικανές ιδιωτικές εταιρείες να συμμετάσχουν σε κορυφαία εθνικά τεχνολογικά έργα .
Οι διοικητικές επιθεωρήσεις που αφορούν ιδιωτικές επιχειρήσεις θα πρέπει να τυποποιηθούν, το καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον είναι αυτό που διέπεται από το νόμο, εξ ου και η ανάγκη να διαμορφωθεί και να εισαχθεί ένας νόμος για την προώθηση της ιδιωτικής οικονομίας, πρόσθεσε ο Han.
Ο Zheng Shanjie, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC), και υπεύθυνος του οικονομικού σχεδιασμού, δήλωσε τον Μάρτιο ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις ενθαρρύνονται και υποστηρίζονται να συμμετέχουν σε μεγάλα εθνικά έργα.
Η NDRC θα συνεχίσει να προτείνει έργα υψηλής ποιότητας σε επενδυτές, βοηθώντας τα ιδιωτικά κεφάλαια στο σχεδιάσμο και την χρηματοδότηση επενδυτικών έργων, δήλωσε ο Zheng.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης