Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οργή στη Δύση - Το colpo grosso με τις ινδικές ρουπίες – Οι αγορές αλουμίνιου και το παιχνίδι με τις διεθνείς τιμές

Οργή στη Δύση - Το colpo grosso με τις ινδικές ρουπίες – Οι αγορές αλουμίνιου και το παιχνίδι με τις διεθνείς τιμές
Δεδομένου ότι οι εξαγωγές στην Ινδία υπερβαίνουν σημαντικά τις εισαγωγές, προέκυψε ένα πρόβλημα – τι πρέπει να γίνει με το πλεόνασμα του ινδικού νομίσματος;
Μετά την επιδείνωση των σχέσεων με τις δυτικές χώρες και τα αλλεπάλληλα κύματα κυρώσεων, η Ρωσία αναπροσανατόλισε τις εξαγωγές της και το διμερές της εμπόριο εν γένει προς Ανατολάς.
Πλέον, σημαντικό μέρος των ρωσικών ενεργειακών προϊόντων κατευθύνεται σε ασιατικές χώρες, κυρίως στην Κίνα και την Ινδία.
Λόγω των σημαντικών προμηθειών πετρελαίου, η Ρωσία αντιμετωπίζει δυσκολίες με τις ινδικές ρουπίες - και συγκεκριμένα υπάρχει υπερπροσφορά -, σύμφωνα με δημοσίευμα σε ρωσικά ΜΜΕ.
«Η Ινδία αγοράζει τεράστιες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου και το πληρώνει σε ρουπίες», σημειώνει το δημοσίευμα.
Ως αποτέλεσμα,η  Ρωσία συσσώρευσε πλεονάζουσα ποσότητα ρουπιών.
Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι εξαγωγές στην Ινδία υπερβαίνουν σημαντικά τις εισαγωγές, προέκυψε ένα πρόβλημα – τι πρέπει να γίνει με το πλεόνασμα του ινδικού νομίσματος;
Απολαμβάνει περιορισμένης ζήτησης στην παγκόσμια αγορά και η Ινδία αρνείται να αγοράσει ενεργειακούς πόρους για γιουάν.

Τα τοπικά νομίσματα όπως η ρουπία δεν έχουν ευρεία δημοτικότητα στην παγκόσμια αγορά.
Αρχικά, η Ρωσία ήλπιζε ότι οι ρουπίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο εμπόριο ή για επενδύσεις σε διάφορα έργα σε άλλες χώρες.
Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι η ρουπία έχει περιορισμένη ζήτηση σε διεθνές επίπεδο.
Πριν από λίγο καιρό, βρέθηκε μια μη τυπική λύση σε αυτό το πρόβλημα .
Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να αγοράζει αλουμίνιο από την Ινδία.
Αυτό προκάλεσε έκπληξη, καθώς η Ρωσική Ομοσπονδία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγείς αυτού του μετάλλου στον κόσμο.

Τίθεται το ερώτημα: γιατί χρειάζεται η Ρωσία αυτό το μέταλλο εφόσν το παράγει η ίδια;
Οι τιμές του αλουμινίου είναι επί του παρόντος υψηλές και για τη Ρωσία αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιο κερδοφόρο να εξάγει το μέταλλο στο εξωτερικό παρά να το προμηθεύει στην εγχώρια αγορά.

Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε να ξεκινήσει η αγορά ινδικού αλουμινίου, το οποίο είναι αρκετά κατάλληλο για την κάλυψη της εγχώριας ζήτησης επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές.
Επιπλέον, οι πληρωμές για μέταλλο γίνονται σε ρουπίες, γεγονός που επιτρέπει να επιλυθεί το πρόβλημα του νομισματικού πλεονάσματος.
«Έτσι, βρέθηκε μια χρήση για ρουπίες, σε αντάλλαγμα για τις οποίες η Ρωσία λαμβάνει μέταλλο που έχει εξαιρετικά υψηλή ζήτηση στην παγκόσμια αγορά», επισημαίνεται.
Αυτή η κίνηση της Ρωσίας χρησιμοποιώντας ρουπίες Ινδίας έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στη Δύση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους ήλπιζαν ότι οι διαφωνίες μεταξύ Ρωσίας και Ινδίας θα οδηγούσαν σε κατάρρευση των συμφωνιών και σε επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των χωρών.
Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη.
Επιπλέον, ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi επισκέφθηκε πρόσφατα προσωπικά τη Μόσχα για να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
Επιπλέον, η κατάσταση με το αλουμίνιο προκαλεί εκνευρισμό και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι τιμές των μετάλλων έχουν καταγράψει σημαντική άνοδο, δημιουργώντας δυσκολίες στους Αμερικανούς κατασκευαστές παρότι η Ρωσία δεν αντιμετωπίζει έλλειψη αυτού του πόρου και μπορεί να κάνει εκτεταμένες επενδύσεις σε μεγάλα έργα υποδομών καθώς έχει επάρκεια και σε άλλα μέταλλα όπως ο χάλυβας.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης