Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία θα αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό κατά 25%, σε επίπεδα ρεκόρ το 2025

Η Ρωσία θα αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό κατά 25%, σε επίπεδα ρεκόρ το 2025
Oι δαπάνες για την άμυνα και την ασφάλεια θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% των συνολικών κρατικών δαπανών της Ρωσίας
Η Ρωσία πρόκειται να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες κατά 25% στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς ο Vladimir Putin υπόσχεται να συνεχίσει τις πολεμικές του προσπάθειες στην Ουκρανία και να κλιμακώσει περαιτέρω την αντιπαράθεσή του με τη Δύση.
Η τελευταία προγραμματισμένη αύξηση των δαπανών θα ανεβάσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της Ρωσίας στο ποσό ρεκόρ των 13,5 δισ. ρουβλίων το 2025, σύμφωνα με τα σχέδια εγγράφων του προϋπολογισμού που δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο του κοινοβουλίου, περίπου 3 εκατ. ρούβλια περισσότερα από ό,τι είχε προβλεφθεί για την άμυνα φέτος, που ήταν το προηγούμενο ρεκόρ.
Συνολικά, οι δαπάνες για την άμυνα και την ασφάλεια θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% των συνολικών κρατικών δαπανών της Ρωσίας - ή 41,5 δισ. ρούβλια το 2025.

«Στρατιωτικός κεϋνσιανισμός»

Ο προϋπολογισμός του 2025 υποδηλώνει ότι ο Putin έχει υιοθετήσει αυτό που οι οικονομολόγοι έχουν ονομάσει «στρατιωτικό κεϋνσιανισμό», ο οποίος χαρακτηρίζεται από μια σημαντική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, η οποία τροφοδότησε τον πόλεμο στην Ουκρανία, ώθησε σε μια έκρηξη των καταναλωτικών δαπανών και ανέβασε τον πληθωρισμό, σημειώνει ο Guardian.
«Η αύξηση αυτή επιβεβαιώνει ότι η οικονομία έχει περάσει σε πολεμική βάση και, ακόμη και αν ο πόλεμος στην Ουκρανία τελειώσει σύντομα, η διοχέτευση χρημάτων στον στρατό και στον διογκωμένο αμυντικό τομέα θα παραμείνει κορυφαία προτεραιότητα», έγραψε στο ενημερωτικό δελτίο της η Bell, ένα κορυφαίο ρωσικό μέσο που ειδικεύεται στην οικονομία.
Είναι σαφές ότι οι δαπάνες για τον στρατό και την ασφάλεια θα υπερβούν τις συνδυασμένες δαπάνες για την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, την κοινωνική πολιτική και την εθνική οικονομία», προστίθεται.
Σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού, οι κοινωνικές δαπάνες αναμένεται να μειωθούν κατά 16% από 7,7 εκατ. ρούβλια φέτος σε 6,5 εκατ. ρούβλια το επόμενο έτος.

Ανησυχεί η Ευρώπη

Η μαζική ρωσική επένδυση στον στρατό έχει ανησυχήσει τους Ευρωπαίους, οι οποίοι ανέφεραν ότι το ΝΑΤΟ υποτίμησε την ικανότητα της Ρωσίας να διατηρήσει έναν μακροχρόνιο πόλεμο.
Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία αντιμετωπίζει αβεβαιότητα σχετικά με το επίπεδο της μελλοντικής υποστήριξης από τους στενότερους συμμάχους της.
Γεγονός που έχει αυξήσει την αυτοπεποίθηση της Μόσχας, με τον Putin να υποστηρίζει ότι οι στόχοι της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν επιτευχθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης