Χρηματιστήριο

Χρηματιστήριο: Εδώ και καιρό δίχως επικαιροποιημένο «δόγμα» παρασύρθηκε στα χαμηλά 7 μηνών

Χρηματιστήριο: Εδώ και καιρό δίχως επικαιροποιημένο «δόγμα» παρασύρθηκε στα χαμηλά 7 μηνών
Σε οκτώ μετοχές του FTSE νέα χαμηλά 52 εβδομάδων – Μόλις επτά πάνω από το κινητό 200 ημερών
Ρευστοποιήσεις πανικού και φόβου κυριάρχησαν στο ρηχό ελληνικό χρηματιστήριο, ύστερα από την πυραυλική επίθεση της Ουκρανίας και το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας.
Η ελληνική αγορά προσέγγισε για πρώτη φορά τα χαμηλά επίπεδα του Αυγούστου (1.366 μονάδες, πτώση 1,85%) με συνολικό τζίρο 159 εκατ. ευρώ, μεγάλο μέρος του οποίου προήλθε από σπασμωδικές κινήσεις πανικού.
Για μια ακόμη φορά αναδείχθηκαν οι χρόνιες εγγενείς αδυναμίες έναντι των ευρωπαϊκών αγορών, αλλά και η απουσία “δόγματος” (αφηγήματος) για τους επενδυτές.
Εξάλλου πριν την χθεσινή κλιμάκωση του πολέμου, η αγορά είχε ήδη συμπληρώσει τέσσερις συνεδριάσεις με απώλειες άνω του 2,5% στον Γενικό Δείκτη και 5,69% στο Δείκτη των τραπεζών.
Χθες 19/11, οι τραπεζικές μετοχές επιχείρησαν αντίδραση, κυρίως, με την Εθνική η οποία έκλεισε με οριακές απώλειες και όγκο 7,1 εκατ. μετοχών ενώ, η Αlpha Βank έκλεισε με πτώση -1,73% και κατέγραψε τον υψηλότερο όγκο συναλλαγών 9 εκατ. μετοχών.
Η μετοχή της Eurobank έχασε -1,45% με 6,5 εκατ. μετοχές και ο τίτλος της Τράπεζα Πειραιώς -1,72% με 3,5 εκατ. μετοχές.
Η κακή εικόνα της αγοράς και η έλλειψη ικανών αγοραστών επιβεβαιώθηκε στην εικόνα αποσύνθεσης του FTSE 25.
Εκεί καταγράφηκαν οκτώ νέα χαμηλά 52 εβδομάδων στις μετοχές: Metlen 30,7 ευρώ, MOH 19 ευρώ, Ηelleniq Energy 6,65 ευρώ, Aegean 9,43 ευρώ, Αutohellas 10,02 ευρώ, Viohalco 4,88 ευρώ, Eλλάκτωρ 1,61 ευρώ και Εlvalhalcor, 1,62 ευρώ.
Όλοι οι τίτλοι έκλεισαν αργότερα υψηλότερα, με εξαίρεση την Autohellas η οποία εδώ και καιρό αδυνατεί να ανακάμψει, καίτοι αποτελεί μια από τις ελάχιστες εταιρείες του τουρισμού.
Οι κινήσεις αντίδρασης στα χαμηλά σημεία αποτελούν ένα προσωρινό “ανάχωμα” για την συνέχεια, αν και τα χρηματιστήρια απαιτούν αγοραστές και ρευστότητα.

Οι τεχνικές αντιστάσεις - τα κεφάλαια Ελλήνων επενδυτών «μεταναστεύουν» και έρχονται νέες ρυθμίσεις

Ενδεικτικό στοιχείο, όμως, της διάβρωσης που έχει υποστεί η αγορά είναι το γεγονός ότι, από τις 25 μετοχές του Δείκτη μόνο επτά βρίσκονται πάνω από τον εκθετικό κινητό μέσο όρο των 200 ημερών.
Συγκεκριμένα ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank, Tιτάν, Coca-Cola και Τέρνα Ενεργειακή.
Η εικόνα διαγράφεται ακόμα χειρότερη εφόσον εξαιρεθούν οι μετοχές που διαπραγματεύονται στο εξωτερικό και η Τέρνα Ενεργειακή η οποία οδεύει προς Δημόσια Πρόταση.
Πέραν της γεωπολιτικής αστάθειας και της μόνιμης χρηματιστηριακής καχεξίας, στην “εξίσωση” της Αθήνας με την διαγραφή του κ. Α. Σαμαρά προστέθηκε και η επιταχυνόμενη αμφισβήτηση της πολιτικής σταθερότητας – η οποία δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται ως μια one off κίνηση, όπως ειπώθηκε από τον πρωθυπουργό σε ακροατήριο ξένων επενδυτών.
Σαφώς και οι ζημιές για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχουν ήδη συντελεστεί για την φετινή χρονιά, αφού καιρό τώρα οι ξένοι επενδυτές και διαχειριστές έχουν καταγράψει τις αποδόσεις τους και δεν ανέμεναν υψηλότερα κέρδη.
Μάλιστα, εξαιτίας της περυσινής υπεραπόδοσης σε μετοχές υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αλλά και της γεωπολιτικής αστάθειας πολλοί επενδυτές ήδη έχουν χαμηλώσει οι προσδοκίες τους για την επόμενη χρονιά.
Ανεξάρτητα, από τις συνεχείς εκθέσεις των ξένων οίκων με τις υψηλές τιμές- στόχους, αλλά και την εμφανή χρηματιστηριακή υστέρηση αρκετών εταιρειών έναντι των θεμελιωδών μεγεθών.
Με λίγα λόγια, η ελληνική αγορά είναι μεν φθηνή, αλλά όχι ελκυστική και υπάρχουν λόγοι.
Εξάλλου, η μέχρι πρότινος άνοδος του Γενικού Δείκτη κατά 10%, - αλλά και η χαμηλή συμμετοχή- όταν συγκρίνεται με τα κέρδη και την ρευστότητα σε άλλες αναδυόμενες αγορές υποδεικνύει πως το ελληνικό χρηματιστήριο απαιτεί εκ βάθρων αναδιοργάνωση προκειμένου να καταστεί ελκυστικό.
Η χρηματιστηριακή αγορά δέχθηκε πλήγματα στην αξιοπιστία από τις κινήσεις επιβολής έκτακτων φόρων σε εισηγμένες εταιρείες.
Η απλή λογική υπαγορεύει πως οι έκτακτοι φόροι δεν συμβαδίζουν με πλεόνασμα 7 δισ. ευρώ δίχως να πραγματοποιούνται αποπληρωμές από το Δημόσιο.
Είτε η οικονομία πηγαίνει καλά και παράγει κανονικό πλεόνασμα, είτε όχι, κι αυτά τα γνωρίζουν οι ξένοι επενδυτές.
Η τάση επιβολής φόρων και ρυθμίσεων δεν ανακόπτεται, όπως δείχνει η επικείμενη πρόθεση επιβολή φόρων στα κρυπτονομίσματα.
Σε μια περίοδο, όπου κυριαρχεί η απορρύθμιση των αγορών (βλέπε ΗΠΑ), η Ελλάδα κινείται αντίθετα.
Αντί να εφαρμόσει πλαίσιο προκειμένου προσελκύσει κεφάλαια προσανατολίζεται να επιβάλλει φόρο με τελικό αποτέλεσμα να χάσει έσοδα.
Επιπλέον, εβδομάδα με την εβδομάδα τα κεφάλαια Ελλήνων επενδυτών “μεταναστεύουν” με υψηλές ταχύτητες στο εξωτερικό.
Είτε μέσω ελληνικών τραπεζών (λ.χ Unicredit), είτε μέσω ψηφιακών τραπεζών, όπως, η Revolut, η οποία χθες ανακοίνωσε πως από το 1 εκατ. Έλληνες πελάτες, οι 100 χιλ. πελάτες χρησιμοποιούν τα money market funds, δηλαδή προϊόντα που δίνουν μια ορισμένη απόδοση από καταθέσεις, ομόλογα.
Απέναντι σε αυτές τις αλλαγές οι κυβερνητικές απαντήσεις, περιορίζονται ένα νομοσχέδιο για το χρηματιστήριο (ρυθμίσεις δίχως διαβούλευση και απελευθέρωση” δυνάμεων) και συνέδρια “κακών” δημόσιων σχέσεων στο εξωτερικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης