Παραδοσιακά, το αμερικανικό δολάριο, το ιαπωνικό γεν και το ελβετικό φράγκο θεωρούνταν αξιόπιστα σε περιόδους γεωπολιτικής ή οικονομικής αναταραχής.
Τα πράγματα όμως αλλάζουν. Το δολάριο και το γεν εμφανίζουν έντονη αδυναμία, ενώ το ελβετικό φράγκο συνεχίζει να ενισχύεται, επιβεβαιώνοντας μια ιστορική ανατροπή στην ισχύ των νομισμάτων.
Πτώση του δολαρίου
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, αναδιαμόρφωσε το παγκόσμιο εμπόριο με δασμούς το 2025, πυροδοτώντας ένα ξεπούλημα αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου του δολαρίου, του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.
Σημείωμα της ελβετικής ιδιωτικής τράπεζας Julius Baer τον Δεκέμβριο ανέφερε ότι οι «ασταθείς εμπορικές πολιτικές» ήταν μόνο μία από τις αιτίες των προβλημάτων του δολαρίου, προσθέτοντας ότι το «One Big Beautiful Bill Act» του Trump έβαλε τις ΗΠΑ σε μη βιώσιμη τροχιά χρέους.
Η πίεση προς τον πρόεδρο της Fed, Jerome Powell, υπονόμευσε επίσης την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε 1,3% στις 29 Ιανουαρίου, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν τεσσάρων ετών, ενώ το 2025 έχασε συνολικά 9,37% και συνεχίζει την πτώση το 2026.
Ο George Saravelos της Deutsche Bank χαρακτήρισε τον μύθο του δολαρίου ως ασφαλές καταφύγιο «προκατάληψη», ενώ ο Cole Smead, CEO της Smead Capital Management, προειδοποιεί για μακροπρόθεσμη bear market.
Το γεν χωρίς αποδόσεις
Το ιαπωνικό γεν παρουσίασε έντονες διακυμάνσεις μέσα στο 2025. Στις αρχές του έτους διαπραγματευόταν γύρω στα 156 έναντι του δολαρίου, ενισχύθηκε όταν η Bank of Japan σηματοδότησε αυξήσεις επιτοκίων, αλλά κατέληξε γύρω στα 150 στα μέσα της χρονιάς.
Μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από την Sanae Takaichi, το γεν υποχώρησε 5,9%, καθώς η επεκτατική της δημοσιονομική πολιτική προκάλεσε ξεπούλημα ιαπωνικών ομολόγων. Η ισορροπία συνεχίζει να είναι εύθραυστη, με αναλυτές της Citi και της ING να εκτιμούν ότι η παρέμβαση αρχών μπορεί να σταματήσει την πτώση κοντά στα 160.
Το φράγκο που ενισχύεται
Σε αντίθεση με δολάριο και γεν, το ελβετικό φράγκο επωφελείται από πολιτική σταθερότητα, χαμηλό χρέος και διαφοροποιημένη οικονομία. Το 2025 ενισχύθηκε σχεδόν 13% έναντι του δολαρίου, και συνέχισε την άνοδο το 2026, φτάνοντας σε υψηλό 11 ετών.
Παρά τη μικρή υποχώρηση 1,2% στις 30 Ιανουαρίου λόγω πωλήσεων σε χρυσό και ασήμι, το φράγκο παραμένει ισχυρό και ασφαλές καταφύγιο. Η ενίσχυσή του προκαλεί, ωστόσο, πιέσεις αποπληθωρισμού στην οικονομία εξαγωγών της Ελβετίας, όπου ο πληθωρισμός είναι μόλις 0,1% και το βασικό επιτόκιο στο 0%.
Ο πρόεδρος της Swiss National Bank, Martin Schlegel, δήλωσε ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να παρέμβει αν χρειαστεί, ενώ η UBS προβλέπει μικρή πτώση 2% έως το τέλος του έτους.
Αναλυτές όπως ο Matthew Ryan της Ebury και ο Lee Hardman της MUFG συμφωνούν ότι το φράγκο έχει πλέον στερεώσει τη θέση του ως κορυφαίο νόμισμα ασφαλούς καταφυγίου, ξεπερνώντας τόσο το δολάριο όσο και το γεν.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών