Τελευταία Νέα
Οικονομία

Φόροι - φωτιά για 600.000 αγρότες - «Παγίδες» με τα τεκμήρια στήνει το υπουργείο Οικονομικών

Φόροι - φωτιά για 600.000 αγρότες - «Παγίδες» με τα τεκμήρια στήνει το υπουργείο Οικονομικών
Συνολικά, θα κληθούν να πληρώσουν φόρο έως και 40,3% επί ενός τεκμαρτού - μη πραγματικού - εισοδήματος
«Δόκανο» με τα τεκμήρια στήνει από το νέο έτος η εφορία σε περίπου 600.000 αγρότες.
Όσοι από αυτούς τους φορολογούμενους δηλώσουν το 2015 πραγματικά εισοδήματα μικρότερα από τα τεκμαρτά, δηλαδή αυτά που προκύπτουν από τα περιουσιακά τους στοιχεία (σπίτια, εξοχικά, αυτοκίνητα, πιστωτικές κάρτες κλπ.) τότε η εφορία θα τους περιμένει στη γωνία…
Η πρόσθετη διαφορά μεταξύ δηλωθέντος και τεκμαρτού εισοδήματος θα θεωρείται ως «εισόδημα από επιχειρηματική εμπορική δραστηριότητα» και θα φορολογείται με συντελεστή διπλάσιο, δηλαδή με 26% αντί με 13% που προβλέπεται κανονικά για τα γεωργικά εισοδήματα!
Ακόμη και στην περίπτωση που ο φορολογούμενος επικαλείται ζημία από την αγροτική του εκμετάλλευση, η εφορία θα συνεχίσει να τον φορολογεί με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
Τα δεινά όμως για τους αγρότες δεν τελειώνουν εδώ. Καθίσταται ακόμη χειρότερα για όσους αγρότες δεν πλήρωσαν φέτος καθόλου φόρο για τα εισοδήματα του 2013, λόγω του ότι φορολογήθηκαν, κατ' εξαίρεση και μόνο για φέτος, με την κλίμακα φορολόγησης των μισθωτών και των συνταξιούχων στην οποία προβλέπεται αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ.
Οι αγρότες αυτοί θα πληρώσουν επί των εξωπραγματικών τεκμαρτών εισοδημάτων που θα τους προσδιορίσει το υπουργείο Οικονομικών όχι μόνο φόρο 26% αλλά και επιπλέον προκαταβολή φόρου έναντι του επόμενου έτους, η οποία θα υπολογιστεί με συντελεστή 55% επί του κύριου φόρου εισοδήματος!
Δηλαδή δεν φθάνει που θα φορολογηθούν με 26%, αντί με 13%, για ένα μέρος ή για όλο το φορολογητέο εισόδημα που θα εμφανίσουν στις δηλώσεις τους με βάση τα τεκμήρια, αλλά επιπρόσθετα θα υποχρεωθούν να καταβάλουν και προσαύξηση 55% επί του ήδη εξοντωτικού κύριου φόρου εισοδήματος.
Συνολικά, θα κληθούν να πληρώσουν φόρο έως και 40,3% επί ενός τεκμαρτού - μη πραγματικού – εισοδήματος.
Αυτά προβλέπει ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος που θα τεθεί το 2015 σε εφαρμογή για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν φέτος χιλιάδες αγρότες και θα δηλωθούν του χρόνου την Άνοιξη στην εφορία.
Τις διατάξεις αυτές επιμελήθηκε ο σύμβουλος επί φορολογικών θεμάτων του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Νίκος Καραβίτης - ο «πρωτομάστορας» του ΕΝΦΙΑ.
Οι διατάξεις αυτές έρχονται να εφαρμοστούν με μια σειρά από άλλες ρυθμίσεις που αφορούν στην αλλαγή του τρόπου προσδιορισμού του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος των αγροτών.
Σύμφωνα με αυτές το καθαρό φορολογητέο εισόδημα του κάθε αγρότη θα προσδιορίζεται πλέον λογιστικά ( έσοδα μείον έξοδα). Ως εκ τούτου κάθε αγρότης δικαιούται να δηλώσει ακόμη και ζημιά, εφόσον οι δαπάνες τους είναι μεγαλύτερες από τα έσοδά του. Παρ' όλα αυτά, η ζημιά που μπορεί να δηλώσει ο αγρότης δεν θα αναγνωρίζεται φορολογικά, διότι σε μία τέτοια περίπτωση, ως καθαρό φορολογητέο εισόδημα του αγρότη θα θεωρείται αυτό που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες, τα ΙΧ αυτοκίνητα και τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία που κατέχει, καθώς επίσης και με βάση τυχόν δαπάνες του για την αγορά περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, οχημάτων κ.λπ.), για την αποπληρωμή δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών κ.λπ.) ή πιστωτικών καρτών και για την εξόφληση διδάκτρων ιδιωτικών σχολείων.
Παράδειγμα:
Αγρότης παντρεμένος με δύο παιδιά απέκτησε το 2014 εισόδημα 5.000 ευρώ, το οποίο προσδιορίστηκε με αφαίρεση των εξόδων από τα έσοδά του. Διαθέτει κατοικία (διαμέρισμα) 120 τ. μ. και ένα αυτοκίνητο 1.200 κ. ε. ηλικίας 5 ετών (αποκτήθηκε το 2010). Ο συγκεκριμένος αγρότης θα φορολογηθεί ως εξής:
Πραγματικό δηλωθέν εισόδημα: 5.000 ευρώ
Τεκμαρτό εισόδημα: 12.300 ευρώ.
Αυτό προκύπτει :
- Ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης: 2.500 ευρώ
- Τεκμήριο κατοικίας: 5.800 ευρώ
- Τεκμήριο αυτοκινήτου: .4.000 ευρώ
Επειδή το τεκμαρτό εισόδημα είναι μεγαλύτερο του πραγματικού, η διαφορά μεταξύ πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος θα ληφθεί υπόψη ως «εισόδημα από επιχειρηματική εμπορική δραστηριότητα» και θα φορολογηθεί με 26%, αντί με 13% που θα φορολογηθεί το πραγματικό αγροτικό εισόδημα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης