Τελευταία Νέα
Οικονομία

Με «σπασμένα τα φρένα» ακρίβεια και πληθωρισμός λόγω της ενέργειας - «Bόμβα διασποράς» στην οικονομία

Με «σπασμένα τα φρένα» ακρίβεια και πληθωρισμός λόγω της ενέργειας - «Bόμβα διασποράς» στην οικονομία
Σε συναγερμό το οικονομικό επιτελείο μετά την κλιμάκωση της Ουκρανικής κρίσης
Σχετικά Άρθρα

Για «βόμβα διασποράς» στην οικονομία με ανεξέλεγκτη ισχύ για τα δημόσια οικονομικά ετοιμάζεται το οικονομικό επιτελείο μετά την κλιμάκωση της Ουκρανικής κρίσης που σπρώχνει προς τα πάνω το ενεργειακό κόστος επιτείνοντας την αιμορραγία στα εισοδήματα και στα κόστη λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Στο υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν με μεγάλη αγωνία και άγχος τις εξελίξεις καθώς τυχόν στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία θα προκαλέσει νέο ισχυρό ντόμινο πληθωριστικών πιέσεων επηρεάζοντας αρνητικά την αναπτυξιακή δυναμική και τη πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης, επιβαρύνοντας περαιτέρω το ισοζύγιο πληρωμών λόγω αύξησης των διεθνών τιμών κυρίως στα καύσιμα.
Το οικονομικό επιτελείο κάθεται ήδη σε αναμμένα κάρβουνα καθώς οι υψηλές πτήσεις στις τιμές της ενέργειας πέρα από την καταιγίδα στις τιμές των προϊόντων ανοίγουν τρύπες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στα κρατικά ταμεία.
Στο Γενικό Λογιστήριο κινούνται σε τροχιά επί τα χείρω αναθεώρησης του προϋπολογισμού λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα για την πορεία του ΑΕΠ, της ακρίβειας και του πληθωρισμού που κινούνται ανεξέλεγκτα.
Δεν έχει περάσει καιρός από την ζοφερή πρόβλεψη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκης ότι «για κάθε 10 ευρώ αύξησης της μεγαβατώρας στο φυσικό αέριο οι απώλειες στο ΑΕΠ φτάνουν τα 600 εκατ. ευρώ».
Παράλληλα σήμα κινδύνου για τη συνέχιση των πληθωριστικών πιέσεων στις τιμές των εισαγομένων πρώτων υλών και της ενέργειας και στο κόστος μεταφορών έχει εκπέμψει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας στην ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική σημειώνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να περιορίσει την ιδιωτική κατανάλωση και τη δυναμική της ανάπτυξης.
Στην έκθεση αναφέρεται ακόμα ότι «οι διεθνείς οργανισμοί εκτιμούν ότι ο γενικός πληθωρισμός θα υποχωρήσει το 2022, αλλά θα παραμείνει για ένα διάστημα υψηλότερος από το προ της πανδημίας επίπεδο. Η εξέλιξη των τιμών της ενέργειας και η άρση των δυσχερειών στο παγκόσμιο εμπόριο είναι κομβικής σημασίας για την πραγματοποίηση αυτού του σεναρίου.
Οι δυσχέρειες στην αύξηση της συνολικής προσφοράς και ο περιορισμός του παραγωγικού κενού όσο θα εδραιώνεται η ανάκαμψη θα συντείνουν ώστε ο πυρήνας του πληθωρισμού να μην υποχωρήσει ή και να αυξηθεί περαιτέρω το 2022».
Με δεδομένο ότι από την αύξηση κατά 6,2% του πληθωρισμού τον Ιανουάριο οι 4,2 μονάδες οφείλονται στο άλμα των τιμών στην ενέργεια, περαιτέρω ανάφλεξη τους θα ανεβάσει τις ταχύτητες του γενικού δείκτη τους επόμενους μήνες επιμηκύνοντας τη διάρκεια της κρίσης και των πληγμάτων στα εισοδήματα και στο κόστος των επιχειρήσεων. Η ζημιά από την ενέργεια τείνει να γίνει ακόμα μεγαλύτερη και οι ομίχλες για τη πορεία της οικονομίας πυκνώνουν τονίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υπογραμμίζοντας ότι με πιλότο τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές θα πρέπει να μετρήσουμε προσεκτικά τις αποφάσεις που θα πάρουμε.
Ενδεχόμενη ένταση της πληθωριστικής καταιγίδας θα επιτείνει το πρόβλημα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν συνεχή επιδείνωση του ελλείμματος μετά το ξέσπασμα της κρίσης με κορύφωση το Δεκέμβριο του 2021 οπότε το έλλειμμα διογκώθηκε κατά 1,1 δις. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 και διαμορφώθηκε σε 1,7 δισ. ευρώ.
Η αύξηση του ελλείμματος οφείλεται στην διεύρυνση της «μαύρης τρύπας» στο ισοζύγιο αγαθών στα 2,785 δις. ευρώ από 1,516 δις. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2020 λόγω της εκτίναξης του κόστους των εισαγωγών και των υψηλότερων ρυθμών αύξησης τους σε σχέση με τις εξαγωγές.
Οι εισαγωγές αναρριχήθηκαν στα 6,268 δις. ευρώ από 4,332 δις. ευρώ ενώ μόνο οι εισαγωγές καυσίμων κόστισαν μηνιαίως 1,843 δις. ευρώ έναντι 1,021 δις. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης