Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δύο νέα προγράμματα για 20.000 ανέργους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με επιχορήγηση στα 761 ευρώ

Δύο νέα προγράμματα για 20.000 ανέργους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με επιχορήγηση στα 761 ευρώ
Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επιχείρησης/παρόχου στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια τριμήνου
Σχετικά Άρθρα

Με δυο υπουργικές αποφάσεις αναμένεται να «τρέξουν» τις επόμενες μέρες από την ΔΥΠΑ (π. ΟΑΕΔ) δύο προγράμματα που αφορούν 20.000 ανέργους (10.000 ανέργους νέους, ηλικίας 18-30 ετών για κατάρτιση και 10.000 ηλικίας 45 και άνω σε περιοχές υψηλής ανεργίας).
Μάλιστα για τις επιχειρήσεις που θα προσλάβουν ανέργους η μηνιαία επιχορήγηση θα φτάνει το 80% του μισθολογικού κόστους, ενώ στο πρόγραμμα κατάρτισης οι νέοι μπορούν να απασχοληθούν και σε φορείς του δημοσίου.

Απασχόληση νέων ανέργων

Το πρόγραμμα για νέους ανέργους απευθύνεται σε:

  • ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο) και σε
  • επιχειρήσεις, φορείς, οργανισμούς του δημοσίου και επιχειρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα.


Το πρόγραμμα έχει ως σκοπό την προετοιμασία των νέων ανέργων, προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, καθώς επίσης και στην αντιμετώπιση της ανεργίας και της αδυναμίας πρόσβασης στην αγορά εργασίας των νέων στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης σύμφωνα με τα κριτήρια του Μηχανισμού Ανάκαμψης και
Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επιχείρησης/παρόχου στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια τριμήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Δ.ΥΠ.Α. (ημερολογιακά).

Διάρκεια προγράμματος- διαδικασία αιτήσεων

Η διάρκεια του προγράμματος ορίζεται στους επτά (7) μήνες και αφορά σε τοποθέτηση σε θέσεις προεργασίας.
Μετά τη δημοσίευση της Δημόσιας Πρόσκλησης από την Δ.ΥΠ.Α., οι επιχειρήσεις/πάροχοι, υποβάλλουν στο Πληροφορικό Σύστημα της Δ.ΥΠ.Α. (e-services) μία μόνο ηλεκτρονική αίτηση - εντολή κενής θέσης - υπεύθυνη δήλωση, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) (https:// www.dypa.gov.gr/) σύμφωνα με τα οριζόμενα, σχετικά με τον αριθμό των δικαιούχων που θα προεργαστούν. Οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης υποβολής των αιτήσεων καθώς και το σχετικό δελτίο τύπου δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Δ.ΥΠ.Α. (https://www.dypa.gov.gr/).

Πρόγραμμα για άνω των 45 ετών

Σκοπός της δράσης είναι η ανάσχεση των συνεπειών της ανεργίας και η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, ιδιαίτερα για τους μακροχρόνια ανέργους σε περιοχές θύλακες υψηλής ανεργίας της χώρας και τους ανέργους μεγαλύτερων ηλικιών, των οποίων η διαρκής και επί μακρόν απομάκρυνση από την εργασία, δυσχεραίνει την πιθανότητα επανένταξής τους στην αγορά εργασίας.
Αντικείμενο της δράσης είναι η δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης με την πρόσληψη μακροχρονίων ανέργων, εγγεγραμμένων στο μητρώο ανεργίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α). Το πρόγραμμα είναι 18μηνης διάρκειας και η επιδότηση φτάνει για κάθε μήνα τα 761 ευρώ σε περιοχές θύλακες υψηλής ανεργίας της χώρας με προτεραιότητα στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου.
Η δράση απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα, με προτεραιότητα τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου. Έμφαση θα δοθεί σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της πράσινης και ψηφιακής οικονομίας.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επιχείρησης στη δράση είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής (ημερολογιακά).
Προκειμένου η επιχείρηση να υπαχθεί στη δράση θα υποβάλει:

  • Υπεύθυνη δήλωση του λογιστή της επιχείρησης που να βεβαιώνει ότι η επιχείρηση την 31.12.2019 (ανάλογα με την νομική μορφή και το είδος βιβλίων της επιχείρησης) σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο σημείο Α του Παραρτήματος Ι του ΓΚΑΚ:
  • είτε δεν είχε απωλέσει πάνω από το ήμισυ του εγγεγραμμένου της κεφαλαίου λόγω συσσωρευμένων ζημιών,
  • είτε δεν είχε απωλέσει πάνω από το ήμισυ του κεφαλαίου της, όπως εμφαίνεται στους λογαριασμούς της εταιρείας, λόγω συσσωρευμένων ζημιών.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης