Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Παύλος Μαρινάκης: Παρακολουθούμε τις τιμές ρεύματος, δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε σε επιδότηση των τιμολογίων

Παύλος Μαρινάκης: Παρακολουθούμε τις τιμές ρεύματος, δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε σε επιδότηση των τιμολογίων
Γιατί αλλάζει η τιμή, της χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρικού ρεύματος;
Σχετικά Άρθρα

Τη θεωρία της μέσης τιμής στα τιμολόγια ρεύματος αξιοποιεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στο press room για να αποδείξει ότι  η πορεία της τιμής ανά KWh  διατηρείται σε χαμηλά  επίπεδα.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι στις αρχές του έτους η τιμή κυμαινόταν στα 13,6 λεπτά την κιλοβατώρα, ενώ τον Ιούνιο η τιμή βρίσκεται στα 11,9 λεπτά την κιλοβατώρα, δηλαδή 12,5% κάτω σε σχέση με τον πρώτο μήνα εφαρμογής του μέτρου των «πολύχρωμων» τιμολογίων.
Και αν το συγκρίνουμε τον Δεκέμβριο του 2023, η σύγκριση αυτή οδηγεί στο ποσοστό 18% κάτω.
Άρα, μέσα σε έξι μήνες εφαρμογής, από τον Ιανουάριο του 2024 μέχρι και τον Ιούνιο που έχουμε αυτό τον νέο τρόπο τιμολογίων, τα «πολύχρωμα» τιμολόγια, φαίνεται ότι το μέτρο αυτό έχει πετύχει και έχουμε και τιμές, που, μάλιστα, αν το δει κανείς σωρευτικά, φτάνουν στον βασικό μας πάροχο, τον μεγαλύτερο προμηθευτή, δηλαδή το πρώτο εξάμηνο, που είναι 11,8 λεπτά την κιλοβατώρα, σε τιμές προ κρίσης.

Τα  τιμολόγια ρεύματος είναι σε επίπεδα προ κρίσης

Άρα, με βάση αυτά τα δεδομένα, έως τώρα - και φαίνεται αυτό θα συνεχιστεί– είμαστε σε επίπεδα προ κρίσης, με κάποιες αυξομειώσεις οι οποίες παρατηρούνται.
Γιατί παρατηρούνται;
Γιατί αλλάζει η τιμή, της χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρικού ρεύματος.
Πράγματι, λοιπόν, ως προς τη χονδρεμπορική τώρα, τον Ιούνιο παρατηρήθηκε μία αύξηση, η οποία οφείλεται σε τρεις λόγους.
Πρώτος είναι η πολύ αυξημένη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, η οποία φαίνεται ότι θα συνεχιστεί, έχοντας λίγο παραπάνω τιμές χονδρικής τους καλοκαιρινούς μήνες και θα υποχωρήσει, απ’ ότι φαίνεται, το Φθινόπωρο - είναι 45% μεγαλύτερη η ζήτηση σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.
Την αυξημένη τιμή του φυσικού αερίου και στη χώρα μας, αλλά και πανευρωπαϊκά.
Και, βέβαια, σε μία λίγο μικρότερη τον προηγούμενο μήνα, που φαίνεται ότι επανέρχεται στα προηγούμενα επίπεδα, χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Στο διά ταύτα.
Παρατηρούμε τις αλλαγές στην τιμή της χονδρεμπορικής, οι οποίες, όμως, φαίνεται ότι δεν οδηγούν σε τιμές μεγαλύτερες από τον Δεκέμβριο, ίσα-ίσα, όπως σας είπα, μικρότερες.
Είναι δεδομένο ότι αν φτάσουμε σε σημεία μεγάλων αυξήσεων στο ρεύμα για τους καταναλωτές - που δεν είμαστε εκεί, ούτε φαίνεται ότι θα φτάσουμε – θα επέμβουμε, όπως έχουμε κάνει σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις.

Η επιδότηση των τιμολογίων ρεύματος

Όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε αν υπάρχει θέμα να επανέλθει η επιδότηση των τιμολογίων ρεύματος σημείωσε ότι άμα χρειαστεί κάποια στήριξη, εμείς δεν πρόκειται να κλείσουμε τα μάτια και το έχουμε αποδείξει αυτό σε πάρα πολλές περιπτώσεις των προηγούμενων μηνών, δίνοντας περίπου 14 δισ. για τη στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων στο ρεύμα.
Αλλά, τονίζω ότι δεν φαίνεται ότι θα φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο.
Τα στοιχεία δεν δείχνουν ότι θα φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο.
Θα παρατηρούνται αυξημένα επίπεδα τιμών στο χονδρικό ρεύμα, στη χονδρική τιμή του ρεύματος, η οποία θα κρατήσει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και φαίνεται ότι θα επιστρέψει στις προ Καλοκαιριού τιμές το Φθινόπωρο.
Αλλά, το ξαναλέω δεν πρόκειται να μείνουμε με «σταυρωμένα χέρια», αλλά δεν φαίνεται ότι θα φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης