Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πολιτική λύση εντός ευρωπαϊκών θεσμών και όχι στο Βερολίνο διεκδικεί ο Τσίπρας - Η διαπραγματευτική γραμμή στις Βρυξέλλες

Πολιτική λύση εντός ευρωπαϊκών θεσμών και όχι στο Βερολίνο διεκδικεί ο Τσίπρας - Η διαπραγματευτική γραμμή στις Βρυξέλλες
Δεν πρόκειται ο Έλληνας πρωθυπουργός να αναγνωρίσει έμμεσα ή άμεσα ηγεμονικό ρόλο της Γερμανίας έναντι των υπολοίπων εταίρων
Με το πρόβλημα ρευστότητας να αποτυπώνεται πλήρως στην αιφνίδια πρωτοβουλία του υπουργού Oικονομικών, Γ. Βαρουφάκη - με την οποία παρέχεται η δυνατότητα αξιοποίησης των αποθεματικών του ΤΧΣ συνολικού ύψους 900 εκατ. ευρώ και την αξιοποίησή τους για τις τρέχουσες ταμειακές ανάγκες - και την πίεση των πιστωτών και εταίρων να κορυφώνεται επικίνδυνα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καλείται να δώσει λύση στη σημερινή 6μερή σύσκεψη για το ελληνικό ζήτημα που θα ακολουθήσει της Συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών.
Ο πρωθυπουργός αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο ακόμα και της ρήξης, αν οι εταίροι δεν εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα του Εurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, ζητώντας να υπάρξει στήριξη αλλά και χρονική «ανάσα» στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις και την εφαρμογή του εναλλακτικού προγράμματος γέφυρα.
Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις ακόμα και από τις ΗΠΑ να προχωρήσεις σε αμοιβαίες υποχωρήσεις προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κρίση και να δοθεί άμεσα λύση.
Ο Αλ. Τσίπρας ήταν ξεκάθαρος δίνοντας το στίγμα του από το βήμα της Βουλής, το μεσημέρι της Τετάρτης.
Στην Ευρώπη είμαστε όλοι ισότιμοι εταίροι, δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε πως «απαιτούμε, όπως και αυτοί από εμάς, την τήρηση κατά γράμμα της συμφωνίας της 20ής του Φλεβάρη».
Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι εταίροι και πιστωτές θα πρέπει να προσέλθουν στο τραπέζι της συνάντησης με μια εναλλακτική πρόταση μεταρρυθμίσεων, τις οποίες η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει και να υιοθετήσει, αρκεί να μην εμπεριέχουν νέα μέτρα λιτότητας οριζόντιων περικοπών που θα πατάνε στη λογική της αποτυχημένης συνταγής των μνημονίων.
Επιπλέον η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να αναστείλει μέτρα χαμηλού έως μηδαμινού δημοσιονομικού κόστους που θα αντιμετωπίζουν άμεσα την ανθρωπιστική κρίση.
Σε αυτή τη λογική κινείται και η τηλεφωνική παρέμβαση - το βράδυ της Τετάρτης - του Αμερικανού πρόεδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, με τον Λευκό οίκο να εκδίδει ανακοίνωση στην όποια γίνεται λόγος για «μια ρεαλιστική συμφωνία» που θα βασίζεται σε μεταρρυθμίσεις με στόχο την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη, μέσα στην Ευρωζώνη».
Κυβερνητικοί κύκλοι αποκωδικοποιούσαν τη βασική γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης που ζητά:
- Εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.
- Επαναβεβαίωση σε επίπεδο ηγετών μιας καταρχάς πολιτικής λύσης με επωφελείς όρους για όλες τις πλευρές την οποία θα επεξεργαστούν τα τεχνικά κλιμάκια.
- Λύση στο πρόβλημα ρευστότητας μέσω ΕΚΤ με αποδέσμευση των 1,9 δισ. ευρώ (τόκοι) και εφαρμογή της αύξησης του πλαφόν στην έκδοση εντόκων γραμματίων.
- Καλύτερη συνεργασία των τεχνικών κλιμακίων και αποφυγή δηλώσεων ή κινήσεων που δυναμιτίζουν κάθε προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές.
- Κινήσεις που θα στοχεύουν στην ενίσχυση των πολιτικών ανάπτυξης και αντιμετώπισης της ανεργίας με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας.
- Περιθώριο να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση το σχέδιο της για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.
Πάντως σε κάθε περίπτωση στην κρίσιμη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους Άγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Ντόναλντ Τουσκ και Μάριο Ντράγκι ευελπιστεί ότι θα έχει συμμάχους τον Γάλλο πρόεδρο και τον προέδρο της Κομισίον.
Πάντως η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά σε λύση στην 6μερή συνάντηση και όχι στην κατ' ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με την Άγκελα Μέρκελ τη Δευτέρα στην Καγκελαρία με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές να σημειώνουν ότι «η λύση πρέπει να προκύψει εντός ευρωπαϊκών θεσμών και μεταξύ εταίρων στις Βρυξέλλες και όχι στο Βερολίνο ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται ο Έλληνας πρωθυπουργός να αναγνωρίσει έμμεσα ή άμεσα ηγεμονικό ρόλο της Γερμανίας έναντι των υπολοίπων εταίρων».

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης