Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κατρούγκαλος: Καλοδεχούμενη η πρόταση μομφής της ΝΔ – Θετική η κατάληξη για την κυβέρνηση

Κατρούγκαλος: Καλοδεχούμενη η πρόταση μομφής της ΝΔ – Θετική η κατάληξη για την κυβέρνηση
Θα καθυστερήσει για τρεις ημέρες η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά εμείς θέλουμε το διάλογο είπε ο κ.Κατρούγκαλος
Καλοδεχούμενη χαρακτηρίζει μια τυχόν πρόταση μομφής από τη ΝΔ κατά της κυβέρνησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, υποστηρίζοντας πως σε κάθε περίπτωση η κατάληξη της θα είναι θετική.
Σε δηλώσεις του στο «Πρακτορείο 104,9 Fm» ο κ.Κατρούγκαλος υποστηρίζει πως σε αυτό το ενδεχόμενο μπορεί να καθυστερήσει για τρεις ημέρες η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θέλει το διάλογο.
«Προφανώς θα καθυστερήσει για τρεις μέρες την ψήφιση της συμφωνίας, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που εμείς δεν επιδιώκουμε, δηλαδή δε θέλουμε να αποφύγουμε τον διάλογο, μια που ούτως ή άλλως ξέρουμε ότι η κατάληξη θα είναι θετική.
Από την αρχή θέλαμε να περάσει η συμφωνία, αλλά να γίνει και ο ουσιαστικότερος, ο πληρέστερος δυνατός δημόσιος διάλογος, γι' αυτό προσκάλεσε ο πρωθυπουργός τον αρχηγό της ΝΔ σε τηλεμαχία.
Επομένως, το να έχουμε τρεις πρόσθετες μέρες για συζήτηση είναι κάτι που δεν μας ενοχλεί, το αντίθετο μάλιστα μπορώ να πω ότι ικανοποιεί τη βασική μας πολιτική επιδίωξη, να χυθεί όσο το δυνατόν περισσότερο άπλετο φως στη συμφωνία» υποστήριξε ο κ.Κατρούγκαλος, ο οποίος απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το ότι η κυβέρνηση δεν επεδίωξε τη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων και ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι προϊόν μυστικής διπλωματίας.
«Αν διαπραγματευόμασταν σε κάτι καινούριο, κάτι που δεν ήταν η εθνική θέση, θα μπορούσε ενδεχομένως ο ισχυρισμός αυτός να βρει κάποια αυτιά που θα τον ακούγανε χωρίς να τον απορρίπτουν αυτομάτως.
Στην πραγματικότητα εμείς διαπραγματευτήκαμε επί μιας εθνικής θέσης που, από το 2007 και μετά, επαναλαμβάνεται στις προγραμματικές δηλώσεις όλων των κυβερνήσεων -και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Ακόμη και στην περίπτωση της κυβέρνησης Σαμαρά, ο κ. Αβραμόπουλος και αργότερα ο κ.Βενιζέλος, ο μεν πρώτος στις προγραμματικές δηλώσεις, ο δεύτερος στις ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, πάγια επαναλάμβαναν ότι θέλουμε μια σύνθετη ονομασία, που θα περιλάμβανε προφανώς τον όρο "Μακεδονία" με γεωγραφικό προσδιορισμό, που να ισχύει erga omnes.
Εμείς σε αυτή τη συμφωνία το μόνο που προχωρήσαμε ήταν να την κατοχυρώσουμε επιπλέον και με τη συνταγματική αναθεώρηση» είπε ο κ.Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι «ένα από τα διαδικαστικά μας κέρδη από τη συμφωνία είναι ότι πρώτα έπρεπε η άλλη πλευρά να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, δηλαδή και να κυρώσει τη συνθήκη και να τροποποιήσει το Σύνταγμά της και μετά θα ερχόταν, όπως ήλθε, η συμφωνία στη δική μας Βουλή».
«Προφάσεις εν αμαρτίαις είναι οι ισχυρισμοί αυτοί της Νέας Δημοκρατίας, ακριβώς γιατί και αυτή δεν μπορεί να βρει ουσιώδη σημεία στη συμφωνία που να είναι αντίθετα στην εθνική γραμμή.
Και προσπαθεί, ακριβώς επειδή όσοι διαμαρτύρονται, δεν διαμαρτύρονται επειδή γνωρίζουν όλες αυτές τις τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας, διαμαρτύρονται γιατί για λόγους συναισθηματικούς - που εγώ τους σέβομαι, δεν τους συμμερίζομαι - δεν θέλουν να υπάρχει το όνομα "Μακεδονία" στην ονομασία της γειτονικής χώρας.
Αυτό όμως η ΝΔ ρητά το αποδέχθηκε και στη Βουλή, είπε ότι είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας.
Θέλει επομένως στην πραγματικότητα να συσκοτίσει την πολιτική της θέση, λέγοντας ότι είναι αντίθετη στη συμφωνία» υποστήριξε ο κ.Κατρούγκαλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης