Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ραγκούσης για επιστολές Καραμανλή: Στη ΝΔ έπαιξαν το πιο βρώμικο εθνικό παιχνίδι – Αδιανόητο να σιωπά ο Μητσοτάκης

Ραγκούσης για επιστολές Καραμανλή: Στη ΝΔ έπαιξαν το πιο βρώμικο εθνικό παιχνίδι – Αδιανόητο να σιωπά ο Μητσοτάκης
Η ΝΔ είχε δεσμευτεί ενυπόγραφα για μια συμφωνία που θα έδινε το όνομα «Σκόπια – Μακεδονία» υποστήριξε ο κ.Ραγκούσης
Δριμεία επίθεση στη ΝΔ με αφορμή τη στάση της στο Μακεδονικό και στη Συμφωνία των Πρεσπών εξαπέλυσε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ.Ραγκούση με αφορμή τα σημερινά δημοσιεύματα σχετικά με τις επιστολές του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή σε Ευρωπαίους ηγέτες, με τις οποίες φέρεται να ζητούσε να γίνει δεκτή η διπλή ονομασία «Makedonija-Skopje» και σκέτο «Makedonija».
«Στη ΝΔ έπαιξαν το πιο βρώμικο εθνικό παιχνίδι.
Αδιανόητο να συνεχίσει να σιωπά ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει υποχρέωση να πάρει θέση μετά τις αποκαλύψεις και κατ'επέκταση για τη στάση του κόμματος του» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του 24/7 ο κ.Ραγκούσης, ο οποίος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι είχε δεσμευτεί ενυπόγραφα για μια συμφωνία που θα έδινε το όνομα Σκόπια-Μακεδονία, χωρίς συνταγματικές αλλαγές καθώς και ότι έχει εμπαίξει τον ελληνικό λαό αφού είχε πει ναι σε μια συμφωνία που «θα ήταν 3.000 φορές χειρότερη».
«Στο Βουκουρέστι δεν τέθηκε βέτο αλλά απειλή για βέτο» είπε ο κ.Ραγκούσης, ο οποίος έκανε λόγο για επίσημη σιωπή από τη ΝΔ, την οποία κάλεσε να ζητήσει συγνώμη.
«Δεν ντρέπεται ο κ. Μητσοτάκης;
Πόσο πιο χαμηλά θα φτάσει;
Πώς τολμά;» τόνισε ο κ.Ραγκούσης, ο οποίος επιτέθηκε και στο ΚΙΝΑΛ για την ψήφο ανοχής στη ΝΔ.
«Ένα κόμμα που θέλει να αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτικό θα έπρεπε να έχει αντι-δεξιά γραμμή.
Η ψήφος ανοχής δε δικαιολογείται ούτε με βάση τις συνθήκες, καθώς η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια» υποστήριξε ο κ.Ραγκούσης.

Άλλες 6 επιστολές Καραμανλή για το Μακεδονικό

Σημειώνεται ότι το σημερινό φύλλο της Εφημερίδας των Συντακτών δημοσιεύει άλλες  6 επιστολές του Κ. Καραμανλή που στάλθηκαν στις 7, 8 και 9.4.2005 στον καγκελάριο της Γερμανίας Gerhard Schroeder, τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Jose Luis Rodriguez Zapatero και τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Jean Claude Juncker ζητώντας να γίνει δεκτή η διπλή ονομασία «Makedonija-Skopje» και σκέτο «Makedonija».
Πανομοιότυπες επιστολές απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης προς τον Oli Rehn, επίτροπο της Ε.Ε. αρμόδιο για τη διεύρυνση, τον Jean Asselborn, υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου που είχε τότε την προεδρία της Ε.Ε., και τον Javier Solana, ύπατο εκπρόσωπο για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας.
Βάσει του δημοσιεύματος, όλες αυτές οι επιστολές έχουν τα εξής κοινά στοιχεία με την επιστολή προς τον πρόεδρο Bush:
1) Υιοθετούν την ονομασία «Makedonija-Skopje»
2) Στη συμφωνία που κατέληγε η κυβέρνηση της ΝΔ δεν προβλεπόταν να ισχύει το όνομα erga omnes, αλλά μόνο στον ΟΗΕ και οι χώρες του οργανισμού απλώς ενθαρρύνονταν να χρησιμοποιούν το νέο όνομα.
3) Στις επιστολές αναφέρεται ρητά ότι δεν ζητείται αλλαγή στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, εφόσον «το συνταγματικό όνομα Republika Makedonija θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν απαιτείται καμιά συνταγματική αλλαγή».
Με άλλα λόγια, λέει το δημοσίευμα, δεν θα άλλαζε τίποτα ως προς τον αλυτρωτισμό αλλά και την ιθαγένεια καθώς και την ονομασία της γλώσσας.
4) Στην επιστολή προς τον Bush επισημαίνεται ότι η συμφωνία «θα άρει ένα μείζον εμπόδιο που βρίσκεται στον δρόμο της ενσωμάτωσης της ΠΓΔΜ στις ευρωατλαντικές δομές».
Στις επιστολές του προς τους Schroeder και Juncker η φράση μεταβάλλεται ως εξής: «[Η συμφωνία] θα άρει ένα μείζον εμπόδιο για την ΠΓΔΜ στη σταδιακή ένταξή της στην Ε.Ε.» με την επισήμανση, «όπως γνωρίζετε η Εκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται το φθινόπωρο».
Από τις διατυπώσεις αυτές του κ. Καραμανλή προκύπτει σαφώς ότι με μια λύση σε αυτή τη βάση (διπλή ονομασία «Μακεδονία-Σκόπια» στον ΟΗΕ και παντού αλλού «Μακεδονία») η Ελλάδα θα δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ακόμα πιο σαφής είναι η διατύπωση της επιστολής Καραμανλή προς τον Zapatero: «Για δεκαπέντε χρόνια πολιτικοί λόγοι είχαν αποτρέψει μια λύση μεταξύ των δύο χωρών.
Προσωπικά, είμαι έτοιμος να αναλάβω το πολιτικό κόστος και να επιλύσω το θέμα τώρα.
Είναι κρίσιμο σε αυτή τη φάση η Ισπανία να στηρίξει την πρόταση του ΟΗΕ, η οποία, πρέπει να τονίσω, αποτελεί ισορροπημένο συμβιβασμό μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών. Αυτό που χρειάζεται είναι η άλλη πλευρά να αποδεχτεί την πρόταση του ΟΗΕ.
Ο Πρόεδρος Τσερβένκοφσκι είναι το πρόσωπο κλειδί για να λάβει τις απαιτούμενες τελικές αποφάσεις» αναφέρει ο κ.Καραμανλής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης