Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πρόεδρος Κροατίας για μετανάστες: Πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορα της Ελλάδας - Καρφιά για Τσίπρα

Πρόεδρος Κροατίας για μετανάστες: Πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορα της Ελλάδας - Καρφιά για Τσίπρα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να ακολουθήσει την πολιτική του προκατόχου του, Αλέξη Τσίπρα, απέναντι στους μετανάστες
O Κροάτης πρωθυπουργός Zoran Milanovic αποκάλυψε τη Δευτέρα (2 Μαρτίου) ότι πρόκειται να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας του λόγω του νέου κύματος μεταναστών που αναμένεται να κατακλύσει την ευρωπαϊκή ήπειρο.
«Η εκτίμησή μου είναι ότι η κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με το 2015, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι» ανέφερε ο Κροάτης πρόεδρος αναφορικά με τη μεταναστευτική κρίση, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να ακολουθήσει την πολιτική του πρώην πρωθυπουργού και νυν προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, και δεν θα ανοίξει τα σύνορα, οπότε αποτελεί εχέγγυο ασφάλειας.
Σε σχέση με τη μεταναστευτική κρίση στην ελληνοτουρκική μεθόριο, ο Κροάτης πρωθυπουργός, Plencovic, είπε πως η Κροατία βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους ηγέτες της Βουλγαρίας και της Ελλάδας.
Πρέπει να υπάρξει μια κοινή απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι σε αυτή τη νέα κατάσταση και, πάνω από όλα, πρέπει να εφαρμοστεί η συμφωνία που έχει γίνει με την Τουρκία.
Οφείλουμε να ανανεώσουμε τη συμφωνία που έχουμε με την Άγκυρα, βάσει της οποίας η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε 6 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος στο τουρκικό έδαφος.
«Αυτή η συμφωνία μπορεί να προστατεύσει την ασφάλεια τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα σύνορα της Ελλάδας και της Βουλγαρίας» υπογράμμισε. Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως, εν όψει της σύγκλησης του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες, περιμένει να υπάρξει μια κοινή λύση, διότι χωρίς κοινή ευρωπαϊκή πολιτική η κατάσταση δεν θα εξομαλυνθεί».

Ο Μπορέλ μεταβαίνει στην Αγκυρα
Στο μεταξύ, ο ύπατος εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Josep Borrell και αρμόδιος επίτροπος για τη διαχείριση κρίσεων Janez Lenarčič αναμένεται να επισκεπτεί την Άγκυρα σήμερα στις 3 και 4 Μαρτίου για να συζητήσει την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Βορειοδυτική Συρία, και συγκεκριμένα στην επαρχία Ιντλίμπ.
Μια έκταση σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών θα διεξαχθεί την Παρασκευή (6 Μαρτίου) στο Ζάγκρεμπ, καθώς οι Ευρωπαίοι αναζητούν τρόπους για την αντιμετώπιση της νέα μεταναστευτικής κρίσης ειδικά στα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας.
Παράλληλα, εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Peter Stano, κάλεσε τον πρόεδρο της Συρίας, Bassar Al Assad, να σταματήσει τις εχθροπραξίες στην Ιντλίμπ, επειδή, όπως είπε, η κατάσταση εντείνει τις μεταναστευτικές ροές. Οι αξιωματούχοι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβαν, επίσης, ότι η απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορά της παραβιάζει τη συμφωνία του 2016.

www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης